Dodaj do ulubionych

Wybór drukarki laserowej do domu

IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 00:51
Jezeli ktos ma doswiadczenie prosze o rade.Chodzi o tania w zakupie i eksplotacji drukarke do potrzeb domowych.Poki co rozwazam HP LJ1010 lub Samsung ML1710P(200zl tansza niz HP). Inne opcje w tych granicach cenowych tez wchodza w gre:) Z gory dzieki.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Wybór drukarki laserowej do domu 26.10.04, 01:06
      Popieram. Do listy mozesz dorzucic jeszcze Brother hl1435. Wszystkie te drukarki
      ktore wymieniles daja doskonala jakosc tekstu i grafiki, o ile chcesz ograniczyc
      sie do druku monochromatycznego. Wg mnie i tak nie warto inwestowac w droga
      drukarke atramentowa, bo drukowanie w kolorze nie jest czesto przydatne, a
      drukowanie zdjec to pomylka. Taniej oddac do labu i miec wywolane w dobrej
      jakosci, tak, ze "farba" nie bedzie od nich odlazic;)
      Jezeli cena gra role, bierz Samsunga (ps. tylko upewnij sie, ze nie bedzie tak,
      ze teraz zaoszczedzisz 200zl, a potem wydasz 2x tyle na tonerze (pewnie i tak
      jednak zregenerujesz stary;)
      • Gość: Milky Re: Wybór drukarki laserowej do domu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 01:16
        Zgadzam sie co do atramentowek (posiadam wlasnie Lex z55se i szlag mnie trafia) i drukowania zdjec w domu - glupota! :) A co do tych laserow to sie wlasnie orientowalem i regeneracja HP to okolo 90zl(2000 stron przy 5% zadruku), przy Samsungu juz okolo 170zl(3000 stron). Poza tym tak mi sie jednak wydaje ze HP to w koncu wyjadacz na arenie drukarek. W razie usterek latwiej dostac czesci itd,wieksza konkurencja w alternatywnych tonerach...
    • user0001 Re: Wybór drukarki laserowej do domu 26.10.04, 01:16
      Toner w drukarkach laserowych zwykle nie zasycha, więc duży zasobnik jest mile
      widziany. Popatrz w sieci na ile stron (przy zaczernieniu 5%) starcza toner
      (sprawdź nie tylko dane producenta). Sprawdź ile kosztują nowe (firmowe lub
      niefirmowe zależnie od tego co masz zamiar używać) tonery.

Podobno Samsung do nowej drukarki daje wkład o mniejszej ilości tonera niż w
      typowym zasobniku (sprawdź).

Zobacz jak wygląda wsparcie firmy, czy dostępne są materiały eksploatacyjne dla
      drukarek sprzed 5-6 lat (za kilka lat ty będziesz w podobnej sytuacji).

Jeżeli w grę wchodzi używanie pod GNU/Linuksem (myśl o przyszłości, laserówka
      może pożyć ponad 5 lat), to sprawdź która z drukarek ma sterowniki otwarte
      www.linuxprinting.org
      • Gość: Milky Re: Wybór drukarki laserowej do domu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 01:19
        user0001 napisał:
        > Podobno Samsung do nowej drukarki daje wkład o mniejszej ilości tonera niż w
        > typowym zasobniku (sprawdź).
        No wlasnie!!! Rzeczywiscie to prawda! Porazka ze aby obnizyc cene uciekaja do takich chwytow. Ceny regeneracji sie orientowalem (powyzej pisalem o tym w odpowiedzi) i jednak na korzysc HP.
    • fugazzi Re: Wybór drukarki laserowej do domu 26.10.04, 08:18
      Czemu inne opcje nie wchodzą w grę? Samsung ma rozdzielczość tylko 600x600. Ja
      kupiłem Minoltę_Konikę PagePro1300 W i jestem zadowolony. Rozdzielczość
      1200x1200. Dodawanie tonerów startowych mniejszych niż nominalne to dosyć
      częsta sprawa. W atramentówkach też jest to czasem spotykane.

Pozdrawiam, Fugazzi...
      • Gość: Milky Re: Wybór drukarki laserowej do domu IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 11:32
        fugazzi napisał:

> Czemu inne opcje nie wchodzą w grę? Samsung ma rozdzielczość tylko 600x600. Ja
        > kupiłem Minoltę_Konikę PagePro1300 W i jestem zadowolony. Rozdzielczość
        > 1200x1200. Dodawanie tonerów startowych mniejszych niż nominalne to dosyć
        > częsta sprawa. W atramentówkach też jest to czasem spotykane.

No wlasnie jak najbardziej inne propozycje wchodza w gre. Chcialem nawet ta minolte dopisac do propozycji:) Z tego co widze koszt regeneracji tonera do niej to ok 180zl(3000 stron).To niestety 2 razy wiecej niz HPeka:/ Ale rozdzielczosc 2 razy lepsza. Na grafice z tej Minolty juz sie pewnie da zauwazyc co jest wydrukowane ;) (?) Bo druk grafiki w 600x600 to troche bez sensu:)
        • prawdziwy.tebe Re: Wybór drukarki laserowej do domu 26.10.04, 12:45

> Bo druk grafiki w 600x600 to troche bez sensu:)

dlaczego? 600 punktow na cal to zeb sensu? ponad 25 na mm to za malo?
      • Gość: Milky Obilo mi sie o oczy;) ze MINOLTA jest niezbyt;) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 11:49
        www.sirius.pl/ product.php?action=info&id=8271&sid=1 (2 spacje) Pod tym adresem ktos sie niezbyt dobrze acz profesjonalnie wypowiedzial o tej MINOLCIE;)
        • fugazzi Re: Obilo mi sie o oczy;) ze MINOLTA jest niezbyt 26.10.04, 12:00
          Żadną miarą nie zamierzam kruszyć kopii w sprawie Minolty. Po prostu ją mam i
          jestem zadowolony. Ma oczywiście kilka mankamentów, ale któż ich nie ma:))
          A negatywne opinie można znaleźć na każdy obiekt. Trzeba tylko poszukać.

Pozdrawiam, Fugazzi...
          • fugazzi Re: Obilo mi sie o oczy;) ze MINOLTA jest niezbyt 26.10.04, 12:03
            Acha, i wbrew temu co pisze na tej stronie co podałeś, Minolta ma 24 miesiące
            gwarancji.

F.
          • Gość: Milky Re: Obilo mi sie o oczy;) ze MINOLTA jest niezbyt IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 12:05
            No tak, trudno oczekiwac ze produkt bedzie doskonaly. Moja odpowiedz nie byla w zadnym wypadku rzucona rekawica:) Prosze o te negatywne strony - chcialbym wiedziec jak najwiecej o tych drukarkach dopoki jeszcze zadnej nie kupilem...Byc moze te negatywne cechy dla mnie nie beda zbyt wielka niedogodnoscia.

Pozdrawiam, Milky
    • Gość: Milky W ogole jak wyglada 5% zadruku? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 11:46
      Forumowicze o zdolnosciach myslenia przestrzennego - prosze mi wyjasnic ile to jest 5% zadruku strony A4 przy druku np czcionka 12 z jednym wierszem odstepu. Czy to jedna cala strona czy powiedzmy 1/2. Dzieki:)
      • user0001 Re: W ogole jak wyglada 5% zadruku? 26.10.04, 12:45
        Strona tekstu, proza w języku angielskim, połączyłem akapity, aby uzyskać
        jednolity tekst, złożone w OOWriter, wyeksportowałem do pdf, następnie
        przekształciłem na bitmapę (600dpi, 1bpp), i przeanlizowałem histogram.

gs -dBATCH -dNOPAUSE -sDEVICE=pbm -r600 -sOutputFile=plik%d.pbm strona.pdf
        pgmhist plik1.pbm

Arial 12pt: 13,5% zaczernienia
        Times New Roman 12pt: 11,4%
        Times New Roman 10pt: 11.9%
        Times New Roman Bold 12pt: 14,8%

Jak widzisz zadruk jest zależny od użytej czcionki, jej skalowania, pogrubienia,
        i paru innych czynników.

Dla porównania, ten sam tekst złożony TeX'em, z użyciem znacznie "lżejszej"
        czcionki Computer Modern dał już tylko 6,27% zadruku.

Dodatkowo zaczernienie zmniejsza się, gdy drukarka pracuje w trybie
        oszczędnościowym (prawie o połowę).
        • Gość: Milky Re: W ogole jak wyglada 5% zadruku? IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 18:01
          Dzieki za profesjonalna odpowiedz! W takim razie nie za bardzo oplaca sie uzywac "ciezkich" czcionek gdy nie ma takiej potrzeby. Cenna uwaga.
          Pozdrawiam, Milky
          • kalinowski11 Pytanie do Fugazzi :) 26.10.04, 18:48
            Witam .

Skuszony postami o drukarkach laserowych wybrałem się dzisiaj w poszukuwaniu
            Koniki PagePro 1300 W . W Vobisie drukarka kosztowała 599 pln , a toner na 3000
            kopii około 360 pln . Miła pani poinformowała mnie , że toner w drukarce
            jest "połową" pełnowymiarowego . Co było jeszcze do przyjęcia . Wędrowałem
            dalej . Zajrzałem do sklepu firmy "Axel" . Cena drukarki 572 pln , natomiast
            tonery 3000 - 312 pln , 6000 - 512 pln . Już się ucieszyłem , fajnie jest
            taniej , ale gdy zapytałem o toner w drukarce szczęka mi opadła ... , podobno
            toner znajdujący się w drukarce w chwili zakupu wystarczy zaledwie na kilka
            wydruków . Moim zdaniem to lekka przesada równie dobrze można sprzedawać
            samochody bez kół aby sztucznie zbić cenę . Fugazzi jaka jest prawda , ile
            kosztują tonery innych firm (nie Koniki) alb ewentualna regeneracja ?

Pozdrawiam .
            • kell99 Re: Pytanie do Fugazzi :) 26.10.04, 19:05
              Eh, widac swinskie praktyki przenosza sie z atramentowek na inne typy drukarek.
              Brother ktorego kupilem mial pelny pojemnik na 3000stron, dodatkowo mozna
              jeszcze kupic pojemnik wysokowydajny na 6000stron (wychodzi cos ponad 300zl). Do
              tego hl1435/1440 dzialaja bezproblemowo z kazdym systemem operacyjnym, ma zlacze
              usb/par, moze pomysl nad innym typem przy okazji;)
              • user0001 Re: Pytanie do Fugazzi :) 26.10.04, 19:42
                kell99 napisał:

> Eh, widac swinskie praktyki przenosza sie z atramentowek na inne typy drukarek

No, nie do końca tak, tego rodzaju praktyki stosuje się w najniższym segmencie,
                gdzie o zakupie decyduje cena sprzętu (a nie koszty użytkownia), a producent
                zarabia głównie na materiałach eksploatacyjnych.

Nie robi się tak gdy drukarka kosztuje ponad 2000 złotych, gdyż nie ma wtedy
                potrzeby sztucznego obniżania ceny.
                • kalinowski11 Re: Pytanie do Fugazzi :) 26.10.04, 19:52
                  No jeszcze tego brakowało , aby kupując drukarkę za 2000 płacić dodatkowo za
                  toner . Ale sam musisz przyznać , że wciskanie drukarki za 6 baniek ,
                  praktycznie bez tonera i liczenie , że ktoś z "niższego segmentu" wybuli
                  następne 3 banieczki aby wszystko zaczęło działać to złodziejstwo do potęgi :(
                  Pozdrawiam .
            • fugazzi Re: Pytanie do Fugazzi :) 26.10.04, 20:01
              Na chwilę obecną nie znam cen. Toner startowy nominalnie był na 1500 stron i
              mniej więcej na tyle wystarczył. Kupowałem w Vobisie.
              Tutaj pisze o wielkości tonera
              www.minolta.pl/products/business/drukarki/cz_b/pp1300w/eksploatacja.html

Pozdrawiam, Fugazzi...
              • kalinowski11 Re: Pytanie do Fugazzi :) 26.10.04, 20:17
                Dzięki , za dobre wieści :) Jak na firmowej stronie tak piszą to pewnie tak
                jest . Może Pan w Axel-ku szukał jelonka na tonerek do kompletu . Pozdrawiam .
              • Gość: Milky Kolejne pytanie do Fugazzi :) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 26.10.04, 22:58
                No i ja sie przyznam ze tez sie zainteresowalem ta MINOLTA tak na powaznie:) Fugazzi prosze podziel sie z nami swoimi obderwacjami na temat drukowania grafik. Taka rozdzielczosc to juz cos wiec napisz prosze czy wydruki sa ok - glownie chodzi mi o to czy plynnosc skali szarosci jest dobra. Wydaje mi sie ze ta drukarka za te pieniadze to chyba najrozsadniejszy zakup. I oswiec mnie prosze czy ta drukarka ma tryb ekonomiczny - do wydrukow na domowe potrzeby bardzo sie przydaje:) Aha - jeszcze jedno - czy mozliwy jest wydruk kazdej czcionki zainstalowanej w kompie? Z gory dzieki za oswiecenie;)
                Pozdrawiam, Milky
                • fugazzi Re: Kolejne pytanie do Fugazzi :) 27.10.04, 10:18
                  Podaj adres to wyśle komplet screenów sterownika drukarki. Co do grafiki to nie
                  jest rewelacyjna. Też mogę przesłac skany.

Pozdrawiam, Fugazzi...
                  • Gość: Milky Re: Kolejne pytanie do Fugazzi :) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.10.04, 14:49
                    Moj mail: milk_w@wp.pl Przeslij prosze tez te skany grafiki - z gory dziekuje bardzo.
                    Pozdrawiam
                    • kalinowski11 Fugazzi , czy ja też mogę prosić o przesyłkę ... 27.10.04, 15:37
                      Oczywiście na pocztę gazety . Już się prawie zdecydowałem , rozmawiałem z
                      przedstawicielem Minolty , toner startowy 1500 kopii . Pozdrawiam .
                    • Gość: Milky Fugazzi - wielkie dzieki:) IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 27.10.04, 18:18
                      Ja juz sie zdecydowalem:) Minolta za te pieniadze to przyzwoity zakup! Jeszcze raz Fugazzi - naleza Ci sie podziekowania za te wszystkie rady i podpowiedzi!
                      Pozdrawiam i w piatek lece do VOBISa po drukarke:)
                      Milky
                      • fugazzi Re: Fugazzi - wielkie dzieki:) 28.10.04, 08:23
                        Żeby nie było na mnie jak coś nie wypali:))

Pozdrawiam, Fugazzi...
                        • Gość: Milky Nic sie nie martw :P IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 28.10.04, 17:27
                          Spoko spoko:) Dzieki za rady!Decyzje i tak bede musial podjac sam...z moim portfelem;)
                          Pozdrawiam, Milky
    • mankut400 toner "startowy" 29.10.04, 13:03
      Dotyczy drukarek OKI, gdzie odrębnym elementem jest toner, a odrębnym bęben
      światłoczuły. Zapewne w innych działających na podobnej zasadzie jest tak samo:
      toner załączany fabrycznie do drukarki ma normalną pojemność. Natomiast
      uruchomienie drukarki "nówki" powoduje, że pewna część tonera jest zużywana
      na "wysycenie" wałków pośrednich w obszarze bębna światłoczułego, stąd
      informacje iż pierwszy toner ma mniejszą wydajność.
      Tak samo jest w drukarkach atramentowych EPSON-a, gdzie głowica drukująca jest
      osobnym elementem; odrębnym od zasobnika z atramentem i po pierwszym
      uruchomieniu musi być "zalana".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka