Dodaj do ulubionych

Program Dos Box

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 19:42
Witam!

Zainstalowałem program dos box czyli emulator kompa 133 Mhzm gdyż
chciałem 'normalnie' zagrać w grę Test Drive 3(1991). Na moim kompie (466mhz,
192mb ram, geforce2 32mb) śmigała jak zwariowana (300fps) i nie dało się
grać. Więc ściągnełem DOS Box 0.62 z internetu i uruchomiłem. Niestety nie
wiem jak to coś obsłużyć. Test Drive 3 mam w folderze C:\Programy\DOS
Box\Test Drive 3, tam pisze że coś trzeba zainstalować jakiś obraz dysku lecz
nie rozumiem o co chodzi bo jest po englishu :) Proszę o szybką pomoc, jak
uruchomić tego test drive'a?
Obserwuj wątek
    • Gość: * Re: Program Dos Box IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.04, 02:32
      To tak- nie pamietam już dokładnie, program miałem kiedyś, ale:
      -musisz stworzyć sobie jeden folder, do którego wrzucisz/rozpakujesz grę. To będzie tak jakby obraz partycji/stacja. W programie, za każdym razem, musisz podać ścieżkę do tego folderu (nie pamietam komendy- chyba jest po uruchomieniu parametru Help czy coś w tym stylu. Jest to na pewno na ekranie, gdy włączysz program. Może to było introduction?). Gdy podasz ścieżkę folderu, podajesz ścieżke gry...i już.
      Mam jednak pewne obawy- nawet jeśli ci wczesniej śmigała, to w Dos Boxie bedzie ci pewnie krzaczyła. Emulacja w tym programie wymaga tak silnego sprzętu,że byłoby to coś ponad jeden Ghz mocy obliczeniowej... ale spróbowac zawsze możesz, w razie czego można zmniejszyć liczbę klatek, fps ( któryś z F'ów, raczej te o większych "nominałach").
      Baw się dobrze!
      • Gość: StingeR Re: Program Dos Box IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.04, 13:01
        ten parametr to prawdopodobnie MOUNT

lecz po wklepaniu MOUNT C:\TD3 program wyświetla....

"USAGE MOUNT DRIVE-LETTER LOCAL-DIRECTORY
        SO A MOUNT C c:\WINDOWS MOUNTS WINDOWS DIRECTORY AS THE C: DRIVE IN DOSBOX"

nic z tego nie rozumiem

dziękuję za pomoc
        • Gość: * Re: Program Dos Box IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.11.04, 23:36
          A stworzyłeś juz ten folder? Bo on musi juz istnieć przed uruchomieniem
          programu. Najlepiej nazwij go DOSBox( abys nie zastanawiał się potem co to ;-) )
          i dopiero tam wrzuć program z Test Drive'm.
          Nie pamiętam, więc ci nie pomogę bardzo, ale mogę ci przetłumaczyć:

Użytkowanie : "Mount| Litera Dysku | Folder" (podzieliłem, by się nie mieszało :-) )
          "więc mount C c:/Windows ustawia folder Windowsa jako dysk C w DosBox'ie"

Chodzi mniej więcej o to, że najpierw ustawiasz za pomocą komendy mount folder o
          nazwie np. DosBox jako dysk C (bedzie tak odczytywany przez program) a dopiero
          potem podajesz ścieżkę gry i plik .exe (musisz wczensiej sprawdzić jak się
          nazywa, wypróbuj komendę "dir".
          Po wyłaczeniu programu bedziesz musiał za każdym razem "mountować" ponownie,
          chyba że poedytujesz coś tam, nie pamiętam co :-)
          I to by było na tyle...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka