Dodaj do ulubionych

temperatura w Biosie

05.11.04, 19:45
Wymieniłem wczoraj Celka 2.5 na P4 2.4 GHz :) (tu dostane manto od bzyka) i mam lekkie problemy z chłodzeniem. Teraz na Windowsie gdzie tylko Opera jest uruchomiona i pare programów w tle mam 44 C. Wiem, że to dużo ale jeszcze dziś rano po włączeniu byle programu temperatura potrafiła dojść 89 C
Potraktowałem radiator rozpuszczalnikiem i troche zbiło to temp. Teraz nie dochodzi do 70 ale i tak jest zbyt gorący - jeszcze z tym powalcze. Ale zauważyłem dziwne rzeczy:
1) Temperatura w Biosie jest strasznie wysoka - po wyczyszczeniu 56 C a przed nawet 85 C - dlaczego, przecież on chyba nie ma wtedy nic do roboty.
2) Zauważyłem też, że wiatraczek wieje tylko z 2860 RPM i czasami się o 20 zmienia, nawet podczas gier, a wcześniej na Celku potrafiło do 3750 RPM dojść. Dlaczego??
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: temperatura w Biosie 05.11.04, 21:25
      ad2.) Czy zmiany o 20 RPM są zsynchronizowane ze zmianami napięcia zasilania
      (12V)? Jeśli tak, to jest to normalne. A co do obrotów, to może tamten
      wiatraczek był po prostu szybszy, może miał regulację obrotów w zależności od
      temperatry?
      • tswiercz Re: temperatura w Biosie 05.11.04, 23:03
        Zgadza się, ilość RPM zmienia się tylko wtedy, gdy zmienia się napięcie. Tylko że to jest dokładnie ten sam wentylator i ten sam radiator. Ja tylko zmieniłem procka. Może jakiś przełącznik zmieniłem na wentylatorze?
        • tswiercz Re: temperatura w Biosie 05.11.04, 23:16
          Chociaż nie zawsze tak jest. Czasami zmienia się napięcie na procesorze i ilość RPM a czasami tylko RPM - być może też przez zmiane napięcia ale rzędu drugiego miejsca po przecinku.
        • m.gregor Re: temperatura w Biosie 05.11.04, 23:19
          Na wentylatorze nie ma przelacznikow...A mam pytanie: sprawdzales
          organoleptycznie (znaczy sie łapami) ta temperature? Czy on naprawde jest taki
          goracy czy moze cos zle przekazuje temperature? Ja mialem podobny problem ze
          swoim PIII i plyta ASUS TUSL2-C - BIOS pokazywal mi ze procesor ma 76 stopni,
          piszczal i sie wylaczal. Przy 75 st. teoretycznie nie powinienem utrzymac reki
          na wiatraku a ja go dotknalem i byl zimny (no powiedzmy bardzo lekko cieply ale
          na pewno nie mial 75 st). Zrobilem update biosu i problem zniknal.
          • tswiercz Re: temperatura w Biosie 05.11.04, 23:31
            To raczej mało prawdopodobne. Update Biosu robiłem niedawno, a teraz bez obciążeń są 43 C czyli taki standard. (Zwłaszcza, że pół godziny temu robiłem test prime95, który przerwałem wraz z osiągnięciem 79C) Czeka mnie szlifowanie radiatora i pozbycie się tego czarnego a jak to nie zadziała to kupie jakiegoś Pentagrama. Natomiast ilość RPM mnie denerwuje, dlaczego się nie zmienia.
            • kell99 Re: temperatura w Biosie 06.11.04, 01:39
              Nie martw sie;) Mam podobny problem jak ty;) Najwyzszy czas kupic porzadnego
              coolera (moj boxowy amd wyciaga 75stopni dociazony seti@home do tego jest
              cholernie glosny, chociaz bzyk twierdzil, ze to najlepszy cooler na swiecie:)
              Zalezy ile chcesz wydac, ja bym nawet sie nie zastanawial i kupil Zalmana
              6000AlCu albo Cu (zaleznie od funduszy), ale jako, ze moja plyta glowna nie lubi
              zalmana to kupilem Thermaltake Silent boost (podobno max21dB przy dobrej
              wydajnosci, tak podobno wynika z testow). No przekonam sie w poniedzialek, bo
              chyba jakas plaga, nigdzie nie maja zadnych porzadnych coolerow, jakies same
              volcano12 (glosnosc pomiedzy suszarka a odkurzaczem;)
              • tswiercz Re: temperatura w Biosie 06.11.04, 11:22
                Co do nowego chłodzenia, jeżeli przez najbliższych pare dni nie uda mi się zejść do max 70C w prime95 to kupie jakiegoś Pentagrama. Natomiast przy zamianie procesora wyjąłem pare wtyczek i wydaje mi się, że wszystkie spowrotem wsadziłem. Jednak jakaś mogła wyjść bez mojej wiedzy i teraz się zastanawiam, bo intrygują mnie dwie wtyczki. Do czego one są? Pierwsza mała biała, dochodzi do niej kabel żółty, 2 czarne i czerwony, a styli to 4 metalowe blaski, wtyczka podobna do systemowego fan'a. Druga wtyczka to duża P9 z 3 czarnymi kabelkami, 2 granatowe i 1 czerwony. Końcówka jest wyposażona w 6 blaszek i pod spodem takimi małymi dziurkami. Czy ktoś wie co to za kable albo zna jakąś strone z opisem wtyczek?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka