Dodaj do ulubionych

Bebechy do nowego kompa

19.11.04, 01:30
Noszę się z zamiarem złożenia nowego kompa. Prawdę mówiąc byłem już
zdecydowany na Pentium IV 3.0 GHz, lecz po analizie wątków dochodzę do
wniosku, że mój wybór jest niezbyt trafny.
W różnych wątkach wypowiadacie się niezbyt przychylnie do Pentium. Np. w
wątku forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=17716016&a=17716912
kell99 wyraźnie stwierdza, że nie wybrał by Intela.
Czyżby naprawdę Intel zszedł na psy?
Wpiszcie parę interesujących zestawów. Przede wszystkim procek, płyta i karta
grafiki.
Z pewnością nie tylko ja skorzystam z takich porad. Jest tyle nowości, że po
prostu nie mam czasu na ich "przerobienie"
Kell99 złóż coś w ramach czasu poświęconego walce z nudą. Może inni coś także
klikną.
W jakiej cenie? Wychodzę z założenia, że lepiej dołożyć i mieć coś
niezawodniejszego niż skąpić, a później żałować, że coś nie gra.
Po prostu średnia półka lub trochę wyżej. :-)

----------
Człowiek uczy się całe życie, a i tak głupi umiera.
Obserwuj wątek
    • Gość: PcMaster Re: Bebechy do nowego kompa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 01:55
      Pentium nie jest zle
      Ale pamietaj ze nalzaey zastosoac duzy wentylator
      o srednicy kilku merow
      www.muzeum-chleba.pl/images/wiatraki/06.jpg
    • kell99 Re: Bebechy do nowego kompa 19.11.04, 02:15
      Alez ja nie mowie, ze Intel jest zly, lubie amd (pomimo, ze bzyk mi ta milosc
      bardzo utrudnia ostatnio;), po tym jak mialem p2, to dalej same athlony, ale
      glownie z powodow finansowych (bylem studentem, wiec wybralem wiekszego kopa za
      mniejsze pieniadze, a to daje amd)
      Jezeli chcesz z amd (srednio-wysoka polka) to dzisiaj bym kupil cos takiego:
      -amd64-3500+ socket 939 - ok 1100zl (mozesz taniej, tylko wtedy ograniczasz sie
      do martwej juz platformy na socket 754, trudna decyzja czy warto, bo niewiele
      wolniejszy procesor (3000+) mozna miec za 650zl)
      -Asus A8V Deluxe (via kt880)/MSI K8T-F Neo2 - osla milosc do via, jakos zrazilem
      sie do nforce, ale jestem uzytkownikiem linuksa i stwierdzam, ze z via bedzie
      mniej problemow, - ok 450zl
      -512MB ddr (zaleznie od tego ile masz $$$ mozesz kupic oem, albo bardziej
      firmowe), pamiec mozna zawsze rozszerzyc, nie trzeba kupowac ogromnej ilosci od
      razu - od 300zl za oem ddr400 do 500-600 zl za np szybka ocz
      -grafika agpx8 to zaleznie od potrzeb, malo grasz gf5700/radeon9550, wiecej
      gf6600/xt600, duzo (drogo!) gf6800/xt800 - raczej od znanego producenta -
      pojawiaja sie tez plyty z pcie dla socket939, ale na razie pcie nie daje zadnych
      zyskow ponad agp, a na agp jest duzo wiekszy wybor kart - ~500zl za msi gf5700,
      poprzez 600zl za msi gf6600 do ~1500zl za msi gf6800
      -muzyka to zaleznie od finansow, ja zostawilbym swojego sb live, ale mozna tez
      dokupic audigy2zs, albo zostac przy tym na plycie,
      -dysk sata (jakis segate bo sa bardzo ciche;)
      -dvdrw mozna zaszalec nie sa takie trogie - plextor/benq/sony/... wg mnie nie
      tak wielka roznica jaki,
      -sieciowka zintegrowana,
      -ciche chlodzenie (boxowe amd jest beznadziejne), dobry zasilacz i obudowa w
      razie potrzeb (zawsze mozna dokupic potem, wiec nie ma co szalec),
      -mycha i klawiatura bezprzewodowe (np logitech bo bardzo solidne).

To taka moja propozycja.. a moze ktos poda inne (intel?)
      • Gość: Reader Osobiscie IP: 212.247.232.* 19.11.04, 04:21
        wydaje mi sie, ze stosunek wydajnosci do ceny moze tu przemawiac jedynie
        za jednym czy drugim procesorem. Z reszta o tym napisal wczesniej kell99.

Dopoki nie wykorzystujesz komputera profesjonalnie a co za tym idzie nie
        wymagasz specjalnych wlasciwosci (np. szybkie kodowanie, dekodowanie. lub
        przygotowujesz sie do zawodow Quake itp) to roznicy wielkiej nie ma.

Mozna tu mowic o 64 bitach AMD ale to takie same gadanie (w obecnej chwili) jak
        o wykorzystaniu 3.8 Ghz Intela czy HT.

ps. Histerie niektorych forumowiczow przemiawiajacych za jednym czy drugim
        procesorem potraktuj z przymrozeniem oka. Bo chowajac racjonalnosc na dno
        szuflady zachowuja sie jak nastoletni wielbieciele Atari walczacy z Amigowcami :-)
        • kell99 Re: Osobiscie 19.11.04, 06:16
          Haha, dokladnie;) Kazdy ma wlasne preferencje, tak samo jak kazdy kupilby np
          inny samochod. Tak samo z komputerami, chociaz wg mnie lepiej wydac pieniadze na
          komputer niz na piwo;)
          Co do 64bitow, to na razie tylko uzytkownik linuksa/bsd moze je wykorzystac, a i
          one sa nie za bardzo przydatne, 64bity to reklamowy chwyt, kiedys na osnews.com
          byly testy i w wielu operacjach 64bitowy cpu + 64bitowy system byl mniej wydajny.
          Trzeba poczekac az zaczna wychodzic wydajne biblioteki, na ktorych wydajniej
          beda dzialac programy.
          • Gość: Reader Aby IP: 212.247.232.* 19.11.04, 06:49
            wykorzystac 64 bity musza byc dwie rzeczy:
            odpowiedni OS (jest Linux aczkowliek sa problemy) oraz aplikacje, bo
            architektura (AMD64 czy EMT64) umozliwia mieszanie 32 i 64 bitowych programow.

Dla ZU watpie by zauwazyl roznice w szybkosci przesuwania okienek w KDE czy
            GNOME :-) tak jak i ls czy ssh nie bedzie dzialalo szybciej. Rowniez mozliwosc
            adresowania 2251799813685248 (2^51) bajtow jest raczej abstrakcyjna (serwery
            obecnie to i tak klastry z tysiacami jednostek). Longhorn (jesli chodzi o M$) i
            tak bedzie mial narzut nowych warstw, bibliotek, interpretowanych modulow, dot
            net'ow itd ze i 64 bity ugna sie pod tym balastem...

Profesjonalisci obecnie korzystaja z bibliotek czy modulow przeznaczonych dla
            np. SSE3 gdzie obliczenia wykonywane sa na 128 bitach.

Ale w sumie dobrze, ze cos sie dzieje...bo nudno by bylo.
            • tswiercz Re: Aby 19.11.04, 10:28
              Najgorsze jest to, że w tej chwili obie platformy nie są zbyt przyszłościowe. Intel zmienia podstawki co pare chwil, natomiast nie ma jeszcze płyty głównej z soketem 939 AMD z PCI - Express. Ale wydaje mi się, że jednak lepszym rozwiązaniem będzie AMD ale tylko na 939, bo to jest docelowa podstawka pod A64 i następną generacje procesorów dwurdzeniowych.
              • Gość: Cornolio Re: Aby IP: *.ch.pwr.wroc.pl 19.11.04, 11:03
                Abit już robi takie płyty. Natomiast nie ma jeszcze płyty na AMD z DDR2
              • Gość: Reader Cos mi sie IP: 212.247.232.* 19.11.04, 11:10
                wydaje, ze "przyszlosciowosc" jesli chodzi o komputery PC mierzy sie w
                miesiacach nie latach.

Wiec nie ma chyba wiekszego sensu wstrzymywanie sie, bo i tak od momentu kupna
                liczac po 12tu miesiacach beda zapowiedzi nowych technologii...a prawo Moora
                bedzie mialo zastosowanie do ilosci nozek :-)

Problemem jest tu umiejetnosc wykorzystania komputera a nie wymiany w nim plyty
                glownej :-)
                • Gość: Cornolio Re: Cos mi sie IP: *.ch.pwr.wroc.pl 19.11.04, 11:14
                  Mimo wszystko czekałbym (i czakam właśnie) na płytę pod AMD z PCI-Ex od Asusa
                  lub Gigabyte'a.
                  • kell99 Re: Cos mi sie 19.11.04, 19:06
                    Nie rozumiem tylko po co czekasz, skoro nie ma wydajnych kart na pcie, a te
                    ktore sa sa czasem wolniejsze niz ich wersje na agp (ostatnie testy porownawcze
                    gforce6600). Wiele osob pisalo o wiekszych opoznieniach dostepu do karty poprzez
                    pci zwiazanych z ta technika (stad takie wyniki).
                    IMHO nie warto czekac na pcie (asus oferuje taka plyte) skoro sa lepsze obecnie
                    karty na agp, a takze na ddr2, skoro zaden cpu amd tego nie wykorzystuje (btw.
                    widziales test p4 ze zwiekszonym fsb? wyniki byly fatalne, przyrost predkosci
                    niezauwazalny).. niektore "nowe technologie" to po prostu slogany reklamowe.
                    • lubczykwroc Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowie 20.11.04, 19:40
                      Mogłem chyba zostać przy swoim zamiarze i kupić Pentium IV 2,8 lub 3,0 GHz i
                      płytę Asus P4P800-E Delux i865PE, LAN, SATA, FIRE WIRE, a teraz to już całkiem
                      mam mętlik w głowie.
                      Zdaje się, że tymczasowo pokombinuję aby mój stary zdezelowany komp. widział
                      duże dyski (prawdopodobnie można to zrobić), zamontuję mu taki dysk i poczekam
                      z miesiąć lub dwa.
                      Po przeglądnięcu cenników wrocławskich firm, tylko w jednej znalazłem AMD64 3500
                      (2.2G,512) s-939 BOX w cenie (sic!) 1339 zł.
                      Natomiast w żadnym cenniku nie było płyty Asus A8V Deluxe (via kt880) lub MSI
                      K8T-F Neo2. Z MSI pod socket 939 jest tylko K8N Neo2 Platinum nForce3.
                      Po prostu jast jeszcze mało maneli pod ten socket i warto jednak zaczekać, aż
                      będzie tego więcej na rynku. kell99 podałeś cenę ok. 1100, a tu ździerają aż
                      1339. Boga w sercu nie mają :-)
                      Jak się mój syn dowie, że mu jutro nie złożę (w nagrodę za dobrą naukę)kompa,
                      to... a, szkoda gadać, marny mój los :-]

----------
                      • kell99 Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi 20.11.04, 19:49
                        To musisz pomyslec, czy twoj syn bedzie w stanie poczekac do np swiat by dostac
                        lepszy komputer pod choinke i czy ty uwazasz, ze warto wydac wiecej pieniedzy na
                        nowszy, ale niekoniecznie duzo wydajnieszy sprzet.

ps. ceny podalem bardzo orientacyjne, czasem sugerujac sie cennikiem z
                        komputronik.pl (bo lubie ich www;)
                        • lubczykwroc Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowie 20.11.04, 20:18
                          Jeżeli zaistaluję mu większy dysk do tego gruchota, którego teraz mamy, to
                          jakoś przeżyje to. Mam jakiegoś samsungo 80 GB, ale czy ta płyta to zobaczy, to
                          nawet najstarsi górale nie wiedzą

----------
                          • Gość: Cornolio Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.11.04, 20:30
                            No to powiedz, co to za płyta i może coś Ci koledzy z forum podpowiedzą.
                            • Gość: aqar Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 20:48
                              80GB ? Hehe... ja mam 30GB calkowitej pojemnosci swojego hdd, z czego wolne
                              18GB... jak teraz patrze na oferty w cenniku to az sie lezka kreci... Gdzie te
                              czasy, moj pierwszy dysk mial 110MB :)

A swoja droga, im mniejszy dysk tym w moim odczuciu wieksze bezpieczenstwo i
                              wiekszy pozadek :)
                              • lubczykwroc Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi 20.11.04, 21:14
                                aqar, nie ma się co śmiać. Ty masz teraz 30 GB, aco ja mam powiedzieć z (sic!)
                                4.3 GB. To dopiero jest śmiechu warte. Ale żeby nie te gry, które teraz tak
                                dużo potrzebują miejsca na dysku, to na poje potrzeby, to by mi starczyło, że
                                ho, ho. Ale niestety, kaczory rosną i trzeba także dla nich coś złożyć. Do tej
                                pory udawało mi się jakoś "ślizgać" i wymigiwać od nowego kompa. Dałem nawet
                                warunek synowi, że jak będzie dobrze się uczył, to... I po prostu nie
                                przewidziałem, że mnie tak załatwi i tak szybko podciągnie się w nauce.

----------
                            • lubczykwroc Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi 20.11.04, 20:54
                              Cornolio, wiesz co skorzystam z Twojej rady i to nie dlatego, że mi się nie
                              chce szukać w Google czy w innych źródłach. Po prostu brak czasu. A jak zrobię
                              to do rana, to łatwiej mi będzie wytłumaczyć pacholęciu, że lepiej poczekać z
                              nowym komputerem jeszcze miesiąc lub dwa.
                              A więc, (proszę się nie śmiać) płyta ATC-5000 Intel 430TX i do tego archaichny
                              na dzień dzisiejszy procesor Pentium 233 MMX. W 97 r. to był dopiero wypas. :-)
                              Ale jeżeli da radę podpiąć tego samsunga (80 GB, to na razie będę miał argument
                              aby zaczekać.

----------
                              • Gość: Cornolio Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.11.04, 21:09
                                To faktycznie stareńka :).
                                A próbowałeś już podpiąć ten dysk? Z jakim skutkiem?
                                • lubczykwroc Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi 20.11.04, 21:17
                                  Próbowałem i niestety auto detection nie widzi tego dysku

----------
                                  • Gość: Cornolio Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.11.04, 21:27
                                    Można się było tego spodziewać.
                                    Ja widzę rozwiązanie takie: Kupić kontroler ATA100, wpiąć go do gniazda PCI i na
                                    nim podpiąć dysk. Kontroler tem ma swój BIOS, który dysk zobaczy na pewno. Do
                                    tego na tym samym kontrolerze podepniesz drugi dysk (ten 4.3GB który masz obecnie).

Niestety jest to wydatek ok. 100 PLN za kontroler i ok. 10 PLN za taśmę.
                                    Więc może lepiej tego nie robić? Zwłaszcza, że ciągle będziesz miał sprzęt, na
                                    którym nie zrobisz prawie nic. To już zależy od Ciebie.
                                    • lubczykwroc Re: Cos mi sie zdaje, że mam teraz mętlik w głowi 20.11.04, 22:03
                                      Albo zrobię tak jak napisałeś, albo pójdę i kupię mu, to co wcześniej
                                      zaplanowałem. Przecież nie będę robił z gęby holewy. Dwa tygodnie temu
                                      powiedziałem, że mam temperaturę. Tydzień temu, że się źle czuję. A jutro co
                                      mam wymyśleć?

----------
                    • Gość: Cornolio Re: Cos mi sie IP: *.provider.pl / *.provider.pl 20.11.04, 20:54
                      "Mimo wszystko czekałbym (i czakam właśnie) na płytę pod AMD z PCI-Ex od Asusa
                      lub Gigabyte'a."

W momencie gdy pisałem to zdanie, na stronie Asusa nie było jeszcze żadnej
                      wzmianki o płycie A8N SLI Deluxe (nForce4). Zresztą teraz też raz się informacja
                      pojawia, raz znika.

Dlaczego nie ma wydajnych kart PCI-Ex? Bo nie ma płyt. Jak będą ogólnodostępne
                      płyty to i karty się pojawią mocniejsze. I dlatego właśnie czekam na ASUSa (mam
                      sentyment do tej firmy i chyba jednak to będzie tylko ta). No i życzyłbym
                      (he,he) sobie jeszcze taką płytę, coby była na chipsecie Vii, bo jakoś do NVidii
                      to nie mam przekonania. Ale jak będą po przystępnej cenie na NVidii (powiedzmy
                      ok. 1000 PLN) to kupuję.
                      Ciekawe czy w tym roku jeszcze coś dotrze do Polszy i z jaką ceną na wejściu?
                      • kell99 Re: Cos mi sie 20.11.04, 22:07
                        Zapytaj sie tylko czy warto. Kupisz dzisiaj stabilna i sprawdzona plyte i np
                        gforce6800, a nastepny sprzet to i tak pewnie wymienisz karte i plyte:)
                        ps. afaik nie ma 6800 na pcie
                        • lubczykwroc Re: Cos mi sie 20.11.04, 22:34
                          kell99, Ty to potrafisz człowiekowi zburzyć tok myślenia. Nie, nie żebym miał
                          pretensje. Co to, to nie. Twoje uwagi są na pewno trafne. Jesteś po prostu w
                          temacie i zorientowany w sprzęcie. Już byłbym skłonny kupić tę płytę i procek.
                          Ale Twoje argumenty trafiaja do mnie.
                          Dobra, jutro idę i kupię ten kontroler ATA100 o którym wspomniał Cornolio. Bo
                          rzeczywiście, innego wyjścia chyba nie ma, aby podpiąć tego nowego twardziela.

----------
                          • kell99 Re: Cos mi sie 20.11.04, 22:38
                            Wybacz, juz wiecej nie bede;) Nie znam sytuacji, nie wiem czy osoba kupuje
                            sprzet nie myslac o pieniadzach, czy odklada/zapozycza sie na niego, nie wiem do
                            czego potrzebuje itd:) A najczesciej to mysle to co ja bym kupil dla wlasnych
                            potrzeb.
                            Pozdrawiam!
                            • lubczykwroc Już po problemie (prawie) 22.11.04, 19:19
                              Dziecko już się cieszy, a portfel zrobił się lżejszy :-)

----------

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka