Dodaj do ulubionych

Ciągle pod górę

21.12.25, 18:17
Tym razem chodzi o docs. Nie wiem jak dokładniej go eksploatować. Do tej pory robiłem to intuicyjnie i wszystko było wporzo. Tym razem chciałem zamieścić dokument, który byłby widoczny bez menu strony docksowej, co mi się udało, ale nie pamiętam drogi. Treściowo jest OK, ale w transformacji nastąpiło - z nieznanej mi przyczyny - niezachowanie odstępów, a edycja dla poprawy tekstu jest niemożliwa. Wygląda to tak:
Strona docsowa:
docs.google.com/document/d/1Xau6MJ6euascMCuFgBxsLgXWA8CuhbZZiy_6Qe4Ik1Y/edit?tab=t.4w1hwxeitkjv
Strona bez narzędzi:
docs.google.com/document/d/e/2PACX-1vTl0Fxha8K6M79VfKXJ3umFGLDY_nT3pWBA2Yd2HlwkFIQKjPyV1Fi40rXqH8r9Dfzyo3Sh2mpVhCdb/pub

Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Ciągle pod górę 22.12.25, 14:35
      al.1 napisał:

> Tym razem chciałem zamieścić dokument, który byłby widoczny bez menu strony docksowej,
      > co mi się udało, ale nie pamiętam drogi.

Jeśli to twój plik, zaczynasz od Dysku Google, wskazujesz plik i pod prawym klawiszem
      masz opcję udostępniania. Wybierasz, że chcesz udostępniać wszystkim, którzy mają link,
      link kopiujesz i wstawiasz do maila, stronę, czy gdzie tam chcesz go umieścić.

> Treściowo jest OK, ale w transformacji nastąpiło - z nieznanej mi przyczyny - niezachowanie
      > odstępów, a edycja dla poprawy tekstu jest niemożliwa.

Zmienić plik na swoim Dysku Google możesz, a problem z formatowaniem jest trudny
      do opanowania - strony webowe stosują supresję białych znaków (spacje, tabulacje, itd.)
      a program który obrabia taki tekst nie musi tego robić i widzi znaki, których my nie widzimy.
      • al.1 Re: Ciągle pod górę 22.12.25, 23:16
        wariant_b napisał:

> Jeśli to twój plik, zaczynasz od Dysku Google, wskazujesz plik i pod prawym klawiszem
        > masz opcję udostępniania. Wybierasz, że chcesz udostępniać wszystkim, którzy mają link,
        > link kopiujesz i wstawiasz do maila, stronę, czy gdzie tam chcesz go umieścić.

U mnie w menu na pierwszej pozycji jest File (po lewej stronie). To postępowanie znam. Chyba dotarłem do sposobu zamiany strony z "narzędziami" na "czystą". W kolumnie zadań jest Share. Po najechaniu kursorem pokazuje się:
        Share with others
        Publish to web
        ale w świetle Twojej informacji:

> Zmienić plik na swoim Dysku Google możesz, a problem z formatowaniem jest trudny
        > do opanowania - strony webowe stosują supresję białych znaków (spacje, tabulacje, itd.)
        > a program który obrabia taki tekst nie musi tego robić i widzi znaki, których my nie widzimy.

zostawię jak jest. Nie jest to estetyczne, ale skoro program tak to przetwarza, to nie będę z tym walczył.

• wariant_b Re: Ciągle pod górę 23.12.25, 19:35
          al.1 napisał:

> W kolumnie zadań jest Share. Po najechaniu kursorem pokazuje się:
          > Share with others
          > Publish to web

A co takiego przekombinowałeś, że te strony Google pokazują się w języku angielskim?
          • al.1 Re: Ciągle pod górę 23.12.25, 21:57
            wariant_b napisał:

> A co takiego przekombinowałeś, że te strony Google pokazują się w języku angielskim?

Niczego nie zmieniałem. Pewnikiem Google przywykły do mnie przez 17 lat pobytu na Wyspach :)

P.S.
            Po pomajstrowaniu na docs, m.in. zmniejszenie czcionki, udało mi się wygenerować tekst na jednej stronie i bez gdzieniegdziowego rozstrzelenia wyrazów (tinyurl.com/mrcwxh4u).

--
            beer is my fuel
            for it's not cruel
            • al.1 Re: Ciągle pod górę 23.12.25, 22:03
              Link bierze z półnawiasem i kropką. Ma być gołe tinyurl.com/mrcwxh4u
            • tapatik Re: Ciągle pod górę 25.12.25, 23:28
              Obejrzałem przy okazji opublikowaną przez Ciebie książkę.
              Jaki problem u czytelnika ma ta książka rozwiązać? Opis książki tego nie wyjaśnia.
              Jak ją promujesz?
              • al.1 Re: Ciągle pod górę 28.12.25, 20:36
                tapatik napisał:

> Jaki problem u czytelnika ma ta książka rozwiązać?

Generalnie, najprostszy obraz wszechświata i jego funkcjonowanie. Rzecz jasna wg. mojego wyobrażenia wspieranego zasadą racjonalności. Wiele ludzi fałszywie interpretuje np. przestrzeń, a to podstawa do właściwego zrozumienia kosmosu. Ja wymieniam jej 24 cechy.

> Opis książki tego nie wyjaśnia.

Tak. Mogę to w każdej chwili rozszerzyć o wymienione punkty, ale czy nadmiar informacji coś zmieni?

> Jak ją promujesz?

Nie promuję jej. Wystarczy, że na Amazonie można wydawać książki za darmo.

• tapatik Re: Ciągle pod górę 28.12.25, 22:44
                  Dłuższy opis pokazujący korzyści z przeczytania książki napędzi sprzedaż, a teraz masz 30-dniowy okres, kiedy Twoja książka jest dodatkowo przez Amazon premiowana.
                  Poproś chociażby jakąkolwiek SI, aby Ci wygenerowała jakiś dłuższy opis ze szczególnym uwzględnieniem wypisania w punktach korzyści dla czytelnika z przeczytania tej książki.
                  Oczywiście otrzymany tekst trzeba przeredagować.
                  • al.1 Re: Ciągle pod górę 05.01.26, 22:22
                    Dzięki za sugestię rozwinięcia opisu. Wiedziałem, że można to zrobić, lecz nie zdałem sobie sprawy z dodatkowej korzyści. Ze SztuIntu nie skorzystałem, bo jeśli kogoś wymienione tematy nie zainteresują, to nawijanie o nich nic nie da. Ten dokument w docs miał za zadanie odpowiedzieć na pytania znajomych/forumowiczów z kraju i z zagranicy o poruszanych tematach (teraz zbędny). Zrezygnowałem z zamieszczenia wyjaśnienia o jednoczesności swobodnego spadania, bo uznałem, że odwołanie się do argumentu, że materia jest złożoną formą eteru za niewystarczający.

--
                    Ci którzy twierdzą, że rozumieją relatywistykę, automatycznie przyznają, że rozumieją nonsensy

• tapatik Re: Ciągle pod górę 26.12.25, 23:39
              "Definition of time" również wydałeś na Amazonie?
              • al.1 Re: Ciągle pod górę 28.12.25, 20:49
                tapatik napisał:

> "Definition of time" również wydałeś na Amazonie?

Nie, wydawcą była Athena Press z Londynu, która splajtowała. Mimo braku mojej zgody dalej ją wydają (pod tą samą nazwą wydawcy) w Stanach. W 2015 r. dokonałem dwóch kontrolnych zakupów i oba były z innych miejsc.

• tapatik Re: Ciągle pod górę 28.12.25, 22:45
                  Ale masz do niej prawa autorskie i majątkowe? I masz tekst książki? To w takim razie możesz ją wydać ponownie właśnie na Amazonie.
                  Podpowiem jeszcze, że w Polsce podobną usługę (druk na żądanie) świadczy Empik.
                  • al.1 Re: Ciągle pod górę 29.12.25, 00:33
                    tapatik napisał:

> Ale masz do niej prawa autorskie i majątkowe?

Oczywiście, poświadczone kontraktem (agreement).

> i masz tekst książki? To w takim razie możesz ją wydać ponownie właśnie na Amazonie.

Uważam, że nie miało by sensu wydawać ją nie aktualizując zawartych w niej informacji, co zrobiłem właśnie w "Cosmologic" (definicja czasu - bez zmian - też w niej jest zawarta wraz ze szczegółowym omówieniem pojęcia czasu).

> Podpowiem jeszcze, że w Polsce podobną usługę (druk na żądanie) świadczy Empik.

Tego nie wiedziałem.

--
                    I had a dream that was over the moon, but when I woke up, I was still down to earth

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka