Dodaj do ulubionych

Chrome OS Flex

13.01.26, 14:57

Zamiast Windows czy zwykłego linuksa - warto?...

Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Chrome OS Flex 14.01.26, 16:12
      pijatyka napisała:

> Zamiast Windows czy zwykłego linuksa - warto?...

Trzeba spróbować.
      Google poleca go dla nieco starszych i słabszych komputerów.
      Wymaga 64-bitowego procesora i 4 GB pamięci operacyjnej.
      Jakby co, jest dostępny wykaz kompatybilnych modeli komputerów.

Ponieważ wymaga oddzielnego dysku, którego zawartość zostanie skasowana,
      na razie nie mogę pomóc i sprawdzić. Może uda mi się posadzić go na maszynie wirtualnej,
      jeśli trafię z konwersją pliku instalacyjnego .BIN na .ISO, bo na razie robi problemy.
      • pijatyka Re: wymaga oddzielnego dysku 23.01.26, 05:34

Na początek wystarczy pendrive 16 GB - robisz na nim instalkę wg instrukcji Google'a i odpalasz w trybie live.
        Bardzo user friendly, sam wynajduje sobie wszystkie sterowniki i ustawia najlepsze parametry; pozostaje tylko wpisać haslo do wifi.
        W odróżnieniu od linuksów uruchamianych w trybie live z obrazów ISO ten działa prawie jak zainstalowany na dysku twardym; po pierwszym użyciu pamięta całą konfigurację i w ogóle zostawia jeszcze ponad 1,5 GB na pliki użytkownika.
        Na średnio-starym sprzęcie (ten najstarszy odpada - ma jednak pewne wymagania np. co do grafiki) idzie jak burza.

• wariant_b Re: wymaga oddzielnego dysku 23.01.26, 09:41
          pijatyka napisała:

Fajnie, że zdecydowałaś się sprawdzić wersję live demo.
          U mnie instalacja na komputerze byłaby kłopotliwa (dodatkowy dysk, a porty SATA wszystkie zajęte).
          Natomiast na maszynie wirtualnej jest problem - są sprzeczne informacje na temat działania Flexa
          na VirtualBox, a i sama konwersja pobranego pliku .BIN na .ISO skończyła się niepowodzeniem.
          Podobno działa na VMware Workstation, ale tu też nie udało się odpalić z pliku .BIN.
          Ostatnie pliki .ISO dla Flexa były z 2023 roku, a to teraz już cała epoka.
          • pijatyka Re: instalacja na komputerze byłaby kłopotliwa 23.01.26, 18:57

Dlatego live z USB (przyzwoity 16-32 GB 3.0 poniżej 20 zł na Allegro - osobiście polecam polską markę Goodram ;) do testowania najlepszy; z niczym się nie gryzie, na nic nie wpływa, żadnych maszyn wirtualnych ani konwersji plików - po prostu po podłączeniu bootuje i przejmuje kontrolę nad komputerem, a po wyłączeniu nie zostawia na nim śladów (można się - podobnie jak w Androidzie - zalogować na swoim koncie Googla albo używać bez logowania, jako gość)

Ps Jestem on, nie ona ;)

.
            • wariant_b Re: instalacja na komputerze byłaby kłopotliwa 24.01.26, 00:37
              pijatyka napisała:

> Dlatego live z USB (przyzwoity 16-32 GB 3.0 poniżej 20 zł na Allegro...

Tyle, że na cudzym sprzęcie zwykle potrzebuję systemów diagnostycznych i naprawczych
              na bazie Windows PE lub linuxa i trochę przenośnego softu, a na własnym wolę mieć
              system na dysku niż uruchamiać go z pendrive'a.

> Ps Jestem on, nie ona ;)
              Cicho, wiem :)
              Ale postanowiłem uszanować twój wybór przy zakładaniu konta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka