Dodaj do ulubionych

Problem z Wyborczą kokamedia.com

31.01.26, 12:23
Od kilku dni strona www Wyborczej zamyka się, a pojawia się komunikat z tr3.kokamedia.com. Załaczam zrzut ekranu.
Dzieje się tak zarówno gdy jestem na stronie głównej, jak i przy czytanych artykułach.
Windows 11, przeglądarka Opera.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 01.02.26, 01:20
      wedrowiec2 napisała:

> Od kilku dni strona www Wyborczej zamyka się, a pojawia się komunikat z tr3.kokamedia.com.

Potwierdź, że chodzi o wyborcza.pl a nie o gazeta.pl
      Sprawdź, czy problem występuje na innej przeglądarce np. Microsoft Edge.
      Czy w Operze korzystasz z jakiegoś blokera reklam lub innych wtyczek?

Może być trochę szukania rozwiązania problemu, bo u mnie ten błąd się nie pojawia
      więc nie mogę stwierdzić, które rozwiązania zadziałają. Ze wstępnych poszukiwań
      wynika, że problem dotyczy nie tylko trk3.kokamedia.com ale kilkunastu innych witryn.

• wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 01.02.26, 11:01
        Tylko na Wyborczej, ale na gazeta.pl rzadko zaglądam. Nie mam blokerów, ani innych wtyczek. Od wczoraj komunikat nie pojawił się, ale nie zauważyłam regularności w pojawianiu się tego komunikatu. Czasami kilka razy w ciagu godziny, a sa dni, gdy nic się nie dzieje.
        Zacznę używać Microsoft Edge i sprawdzę, czy problem pojawia się.
        Znalazłam podobny komunikat opublikowany miesiąc temu www.tigerdroppings.com/rant/help/is-this-my-browser-error-or-the-site--kokamediacom-errors/122135581/
        • wariant_b Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 01.02.26, 21:02
          wedrowiec2 napisała:

> Znalazłam podobny komunikat opublikowany miesiąc temu ...

Jest więcej informacji dotyczących użycia tej biblioteki PHP na serwerach, włącznie z zaleceniem
          aktualizacji oprogramowania. Przypuszczalnie błąd wynika z niewłaściwej kolejności parametrów.
          Sama funkcja WitchBrowser powinna podawać wersję przeglądarki i systemu operacyjnego.

Najdziwniejsze jest odwołanie do serwera trk3.kokamedia.com, który wydaje się nie mieć
          żadnego związku z serwisami Wyborczej, więc może pochodzi np. od zamieszczanych reklam.
          Rejestracja domeny wskazuje na hosting w chmurze Amazona. Malwerbytes wymienia
          kokamedia.com jako adres przekierowań w złośliwych reklamach np. fałszywych antywirusów.
          • wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 01.02.26, 22:14
            Pewnie pozostanie to tajemnicą. Dziś nic się nie działo, ale i krótko czytałam Wyborczą. Usiłowałam odszukac w historii, przy których artykułąch/podstronach to wystąpiło, ale nie znalazłam.
            Dziękuję za próbę pomocy:)
            • wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 03.02.26, 11:17
              Niestety, znów strona Wyborczej została zamknięta z komunikatem, jak poprzednio.
              Ze strony głównej weszłam na artykuł, którego adres jest ba obrazku. Linków forum nie chce przyjąć twierdząc, że to spam. Przechodzę na pismo obrazkowe.
              Trzy razy, ale nie po rząd strona została nagle zamknięta i pojawiła się inna, o adresie, jak na obrazku. Linków forum nie chce przyjąć twierdząc, że to spam.
              W innych przeglądarkach (Edge, Chrome) tego nie zaobserwowałam, ale nie jest to zjawisko regularne.
              Poza reklamą Orlenu (baner na górze), inne zmieniały się.
              Piszę o tym, jako o informacji, a nie prośbie o pomoc, bo chyba nic nie poradzimy.
              • wariant_b Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 03.02.26, 20:26
                wedrowiec2 napisała:

> Piszę o tym, jako o informacji, a nie prośbie o pomoc, bo chyba nic nie poradzimy.

Tutaj przynajmniej nazwa serwera mówi, do czego on służy - obsługuje przekierowania.
                I chyba tym razem poszło trochę dalej, bo identyfikację przeglądarki i systemu już mamy.
                Lokalizacja serwera jest inna (chmura hvvc USA), ale takich "technicznych serwerów" jest dużo.

Sami możemy zrobić dwie rzeczy:

- sprawdzić, czy problem (na razie) dotyczy tylko Opery, czy dowolnej przeglądarki.
                Jeśli moje podejrzenia, że przekierowanie dotyczy którejś z reklam są słuszne, jest szansa,
                że indywidualizowane reklamy na innych przeglądarkach nie będą powodować problemu.
                U mnie Opera wprawdzie nie padła, ale wyświetliła mi na stronie wyborcza.pl dwie reklamy
                amerykańskiego operatora sieciowego. Być może dlatego, że czasem włączam VPN w Operze,
                i dostawca reklam mógł zapamiętać takie połączenie. Co tu dużo mówić - śledzą nas nagminnie.

- zablokować reklamy na stronach wyborcza.pl np. korzystając z przeglądarki Brave lub któregoś
                z adblocków (ja używam uBO, ale Google Chrome blokuje mocniejszą wersję, Opera jeszcze nie)

- zgłosić problem mailowo na adres pomoc@wyborcza.pl lub telefonicznie (+48) 22 555 54 55
                i niech oni sprawdzą swoich partnerów biznesowych.

Przy okazji - w podanym linku jest przypuszczalnie adres IP twojego komputera.
                To nie wygląda bezpiecznie i może być użyte w różnych celach, nie tylko reklamowych.
                • wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 03.02.26, 21:54
                  Dziękuję za rady. Napiszę na podany adres i zgłoszę problem.
                • wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 09.02.26, 18:00
                  Dziś otrzymałam odpowiedź:
                  "Dział reklamy dodał stronę tr3.kokamedia.com do zablokowanych."
                  Kilka dni temu zainstalowałam uBlocka, i mimo że używam VPN, zmieniłam IP.
                  Dziękuję za rady:)
                  • wariant_b Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 09.02.26, 23:20
                    wedrowiec2 napisała:

> Dziękuję za rady:)

Mam nadzieję, że przynajmniej na jakiś czas usunie to problemy z błędnymi przekierowaniami.
                    Niestety, Internet się skomercjalizował, więc takie dziwne zjawiska będą coraz częściej.

Miło było cię spotkać po dłuższej przewie, dzięki za pamięć.
                    Przy okazji pytanie - jak zmieniłaś IP, bo wiele osób ma z tym problem.
                    • wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 10.02.26, 12:37
                      Cieszę się, ze zawsze można liczyć na Twoje rady.
                      W sprawie IP skontaktowałam się z dostawcą internetu i złożyłam podanie z prośbą o zmianę.
                      • wedrowiec2 Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 11.02.26, 16:54
                        I zapłaciłam 100 złotych:)
                        • wariant_b Re: Problem z Wyborczą kokamedia.com 11.02.26, 22:22
                          wedrowiec2 napisała:

> I zapłaciłam 100 złotych:)

Jeśli to skutek mojego zaniepokojenia tym, że twój adres IP posiada bliżej nieznana firma
                          na jaką jest zarejestrowana domena serwera technicznego do przekierowań i bóg wie czego
                          jeszcze to jest mi przykro, bo zagrożenie jest tylko potencjalne - translacja adresów (NAT) otwiera
                          i przeadresowuje tylko porty używane przez klienta (czyli program z twojej sieci domowej).
                          Zwykle dostawca Internetu przyznaje adresy publiczne ze swojej puli adresowej losowo,
                          a stały adres IP jest płatny. U ciebie znalazłem ten sam adres IP w mailach sprzed kilku lat.
                          Stały adres jest przydatny, jeśli to my chcemy wystawić jakąś usługę internetową.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka