Dodaj do ulubionych

200 ton nakrętek

10.03.12, 22:14
Tekst linka
W imieniu Stowarzyszenia Żoliborskiego,chłopcy 12 letni,dostaną wózki inwalidzkie elektryczne,oraz pan Bogdan.Stowarzyszenie tym razem dzięki ludziom,szkołom,przedszkolom,pobiło rekord.Od października 2012 do marca tego roku zebrali prawie 200ton nakrętek.Akcja zbierania trwa nadal,bo w kolejce jest jeszcze 43 osoby i pewnie będzie rosła liczba oczekujących.
Obserwuj wątek
    • miedzymorze Re: 200 ton nakrętek 10.03.12, 23:30
      Hm.
      200 ton to 200 000 kg.
      W skupie płacą ok 70 gr za kg, czyli za 200 ton - 140 000 zł
      wózek inwalidzki to koszt rzędu kilku tysięcy złotych.
      Wzmiankowanych jest dwóch chłopców.
      To albo to nie było dwieście ton, albo - gdzie jest reszta kasy ? wink

pozdr,.
      mi
      • aurinko Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 09:53
        70gr za kilogram? Gdzie tyle placa? U mnie 40gr.
        • anna.k777 Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 13:11
          aurinko napisała:

> 70gr za kilogram? Gdzie tyle placa? U mnie 40gr.
          Stowarzyszenie też dostaje 40gr za kilogram nakrętek i z firmy recyklingowej ciężarówka odbiera z siedziby stowarzyszenia te nakrętki.
          • b.bujak Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 13:40
            no to macie ogromne pole do popisu... ceny nakrętek wahają się od 0,5 do nawet 1 zł !

ciekawa jestem, na jakiej podstawie wybrano takiego, a nie innego odbiorcę nakretek? czy było jakieś rozeznanie w rynku recyklingu, konkurs ofert, negocjacje, czy wybrano pierwsza lepsza firme lub nie daj bóg argumentem była łapówka??
            nie chce nikogo urazić, po prostu wiele już w życiu widziałam...
            • anna.k777 Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 13:56
              To stowarzyszenie działa kilka lat i z czasem udało się nawiązać z tą firmą umowę na odbiór nakrętek,ważne,że odbierają i nie naliczają sobie za to,co niektóre firmy recyklingowe robią lub zaniżają ceny.Po prostu coraz więcej osób angażuje się w zbiórkę nakrętek nie myśląc,że to śmieć,tylko rzecz która pomoże innym.
              • b.bujak Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 21:39
                anna.k777 napisała:

> Po prostu coraz więcej osób angażuje się w zbiórkę nakrętek nie myśląc,że to śmieć,tylko rzecz która pomoże innym

przy takich akcjach świetne pole do popisu mają róznej maści kombinatorzy i naciągacze - te wózki i wszelka pomoc chorym to kropla w morzu tego biznesu!
              • annamaria810 Re: 200 ton nakrętek 18.03.12, 00:46
                prowadzę prywatne zbiórki nakrętek nie jestem żądnym stowarzyszeniem bez problemu dostawaliśmy 80 groszy za kilogram , i złotówkę w innych rejonach, 40 groszy to śmiech na sali , albo ktoś bierze połowę do kieszeni ,
    • anna.k777 Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 08:13
      Mają kilka wózków wręczonych na swoim koncie,tak samo protezy dla p.Marcina Mroczka,wszystkie osoby są na stronie stowarzyszenia.Wózki elektryczne są dość drogie i kosztują powyżej kilku tysięcy i jeśli szukasz przekrętu miedzymorze,to w złym kierunku idziesz,bo finansowane jest z tego też leczenie,lub pobyt dziecka w szpitalu,tak jak było w przypadku Patryka,który miał operację kręgosłupa i mama nie miała gdzie się podziać,by być przy dziecku,bo dosłownie spała pod windą.Więcej masz na stronie stowarzyszenia na ten temat.
      • babcia_marysia Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 18:52
        No to mało u was płacą za nakrętki.W nakrętkowej akcji dla Rafaela o której pisałam kilka miesięcy temu za 1 kg nakrętek mama chłopca miała mieć zapłacone 1zł a za sortowane kolorami 1.30zł, u nas w Domu kultury odbywa się sortowanie raz na 1.5-2 miesiące, schodzą się dzieci i młodzież z całego miasta, wszyscy chcą pomagać
        • anna.k777 Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 19:11
          No właśnie babciu_marysiu,do pakowania na ciężarówkę jest mało chętnych,a co dopiero o sortowaniu mówić
          • b.bujak Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 21:33
            anna.k777 napisała:

> No właśnie babciu_marysiu,do pakowania na ciężarówkę jest mało chętnych,a co do
            > piero o sortowaniu mówić

no, kurcze! ale przy takiej roznicy w cenie opłaca się zapłacić komuś za sortowanie i samemu opłacić transport;
            zrozum, że stowarzyszenie daje się robić w balona i to nieźle!
            • nioma Re: 200 ton nakrętek 11.03.12, 22:17
              b.bujak> a mozesz napisac ile kosztuje oplacenie sortowania i transport? skoro piszesz, ze to sie oplaca to rozumiem, ze robilas rozeznanie i znasz ceny? napisz o tym prosze zeby poszerzyc nasza wiedze.
              • b.bujak Re: 200 ton nakrętek 12.03.12, 19:57
                tak, nioma, mam calkiem dobre rozeznanie...
                ceny transportu należy negocjować; jak wiesz co chcesz wozić, ile, jak często skąd dokąd zbierasz te dane i szukasz korzystnych ofert; ja akurat znalazłam firmę, która nie pobiera opłat za transport, więc możemy uznać, że koszt transportu wynosi od 0 wzwyż smile tak, jak już pisałam to ogromne pole do popisu!
                przeliczając wg kwot podanych w tym wątku różnica w cenie wynosi 60 groszy za niesortowane, 90 groszy za sortowane - po przeliczeniu na uzyskaną ilość daje 120 000 lub 180 000 - naprawde mozna sporo zrobic dysponując taką kwotą;
                jeśli chodzi o sortowanie to w naszej akcji akurat nie sortujemy nakrętek, na razie koncentruję uwagę i energię na tym, żeby nauczyc ludzi zbierać wszelkie inne odpady PP/PE, nie tylko nakrętki, ale też butelki, kubki i inne... ale kto wie, moze w następnym etapie przejdziemy do sortowania; na poczatek postawilabym odpowiednia, ilość koszy, żeby ludzie sami mogli sortować przynoszone przez siebie nakretki...
                jak trzeba bedzie posortowac, to myśle, ze dam sobie rade, w końcu na co dzień nadzoruję pracę kilkunastu sortujących osób smile do tego jestem technologiem tworzyw sztucznych i pracuję w fabryce przetwarzającej tworzywa, więc te tematy naprawde nie są mi obce - czasem tylko dnia brakuje, zeby z tej mojej wiedzy i doświadczenia był równiez pożytek społeczny... na razie stawiam na edukacje, przygotowuję lekcje dla dzieciaków i materiały dla rodziców; na ten moment nie jestem w stanie zrobic wiecej
      • miedzymorze Re: 200 ton nakrętek 12.03.12, 22:48
        po prostu zwracam uwagę na to co czytam.
        Z informacji którą podlinkowałaś, nie wynika, że jeszcze coś zostało kupione - jest tylko info o 2 wózkach i 200. tonach nakrętek. Nakrętki zbieram (chociaż nie jakoś specjalnie namiętnie) wiec z ciekawości sprawdziłam, ile ten surowiec 'na skupie' kosztuje, te 70 gr było ze strony jakiegoś innego Towarzystwa Zbierania Nakrętek.
        pozdr,
        mi
        ps. a przekręty mogą być w stowarzyszeniu równie dobrze jak gdzie indziej - część OPP nie złożyła wymaganych przepisami sprawozdań, a potem płacz, że ministerstwo chce nas wykreślić.
    • monikar26 Re: 200 ton nakrętek 25.04.12, 14:21
      Czy nie ma przypadkiem pomyłki w ilości? Ze sprawozdania stowarzyszenia wynika, że przez cały 2011 rok z nakrętek uzyskano około 43.000,00 zł, więc albo to pomyłka, albo nagle wzrosła ilość uzyskiwanych nakrętek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka