Dodaj do ulubionych

renowacja starego kompa

13.12.04, 12:42
Mam składaka z płytą główną starego typu, taką do której pasuje pamięć
SDRAM, i z procesorem Pentium 3 450 mgHz. Ta płyta "widzi" tylko 300 mgHz.
Czy istnieją i czy można gdzieś kupić płyty główne tego samego typu, ale
trochę lepsze, które będą pasować do w/w procesora? Nie chcę wymieniać płyty
na całkiem nowy typ, bo musiałabym też kupić nową pamięć, a mam sporo
SDRAM-u. A poza tym mam juz całkiem nowy komputer a ten stary chcę dać do
użytku studentce głównie do edycji tekstów.
Bardzo prosza o informacje.
AB

Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: renowacja starego kompa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 13:26
      www.allegro.pl
      • baranczukowa Re: renowacja starego kompa 13.12.04, 14:13
        No dzieki, ale CZEGO ja mam tam szukać? Jakich płyt? Bo nie wiem. AB
    • kosmos_b Re: renowacja starego kompa 13.12.04, 15:45
      > Mam składaka z płytą główną starego typu, taką do której pasuje pamięć
      > SDRAM, i z procesorem Pentium 3 450 mgHz. Ta płyta "widzi" tylko 300 mgHz.

Po pierwsze trzeba odpowiedzieć na pytanie, dlaczego ten procesor chodzi tylko
      na 300 mhz

Częstotliwość magistrali płyty gł. (FSB) dla procesora P3 450 mhz to 100 mhz
      (wewnętrzny mnożnik procesora to 4,5 x 100 = 450). Jeżeli jest tylko 300 mhz to
      znaczy, że FSB płyty jest ustawione na 66 mhz (x4,5 daje ~300 mhz). I teraz: czy
      tak jest dlatego, że a) płyta jest źle skonfigurowana i pracuje poniżej
      możliwości b) płyta nie obsluguje FSB 100 mhz (wydaje się to mało prowdopodobne,
      bo chyba wszystkie płyty w które można było wsadzić Pentium 3 miały przynajmniej
      100 mhz FSB) c) pamięci są bardzo starego typu PC-66 i pracują tylko z taką
      częstotliwością a więc spowalniają całość.

Można kupić za kilkadziesiąt zł starą płytę pod procesor Slot1 (bo o ile wiem p3
      450 było tylko w takiej wersji). Praktycznie każda płyta oparta na chipsecie
      intel LX lub BX powinna się nadać. Puszczenie tego procesora na jego nominalnej
      magistrali 100 mhz powinno spowodawać dość znaczny wzrost wydajności. Dobrze
      też, żeby miała kontroler dysku minimum ata/66. Odradzam raczej inne chipsety
      typu Via czy Ali.

Problemem może być ta pamięc, jeśli faktycznie jest to tylko pc-66. Niektóre
      płyty pozwalały jednak na współpracę pamięci pc-66 z magistralą 100 mhz - można
      było ustawić w setupie asynchroniczną współpracę.

Podsumowując: na Allegro lub na giełdzie można na pewno dostać niedrogo płyty
      główne (swego czasu bardzo dobre, np. różne modele płyt Abit, Asus) dla tego
      procesora. Instrukcja obsługi takiej płyty wszystko dokładnie wyszczególnia,
      jakie procesory, jakie pamięci można do niej włożyć. Można też sprawdzić w
      internecie specyfikacje konkretnych modeli na stronach producentów.
      • Gość: Baranczukowa Re: renowacja starego kompa IP: 217.153.90.* 13.12.04, 15:52
        Dziękuję za szczegółową odpowiedź!!! AB

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka