Dodaj do ulubionych

Pamięć SDRAM -dwustronna?

IP: 81.190.171.* 17.12.04, 18:24
jak można odróżnić jednostronną od dwustronnej? bo chciałbym dokupić ale nie jestem na 100% pewny jaką mam
Obserwuj wątek
    • Gość: Cornolio Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? IP: *.provider.pl 17.12.04, 20:22
      hardware.mcse.ms/message115693.html
      Do czego ma być ta pamięć? Jaką pamięć już masz i jaka płyta gł.?
    • kosmos_b Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? 17.12.04, 20:32
      Na oko to się chyba nie da, bo ta 'dwustronność' wiąże się z organizacją
      logiczną modułu raczej niz z wyglądem. Więc jeśli nie jest na nich napisane
      jakie są, to tylko włożenie do kompa wyjaśni sprawę :(

A to, jaką masz, powinien pokazać chyba jakiś program info-diagnostyczny. Ale
      skoro pytasz, to rozumiem, że masz chipset, który "widzi" w calości tylko
      jednostronne (i440BX?)
      • Gość: Cornolio Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? IP: *.provider.pl 17.12.04, 20:41
        A to, jaką masz, powinien pokazać chyba jakiś program info-diagnostyczny. Ale
        > skoro pytasz, to rozumiem, że masz chipset, który "widzi" w calości tylko
        > jednostronne (i440BX?)

Niestety nie jest to prawdą. CHipset i440BX "widzi" poprawnie (tzn. w całości, a
        nie połówki) też dwustronne (double sided).

Ale musi być zachowana następująca struktura:
        dla 128 MB RAM
        - 16Mx64, jednobankowy (jednostronny), osiem układów scalonych oznaczonych 16Mx8
        - 2x8Mx64, dwubankowy (dwustronny), szesnaście układów scalonych oznaczonych 8Mx8
        dla 256 MB RAM
        2x16Mx64, dwubankowy (dwustronny), szesnaście układów scalonych oznaczonych 16Mx8
        Pozdrawiam. Hejas.
        • kosmos_b Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? 17.12.04, 20:46
          fakt pomyłka, miało być odwrotnie - BX właśnie widzą w całosci *tylko* tzw.
          dwustronne.

Jednak chodzi mi głównie o to, ze dwustronność lub jednostronność nie zależy od
          tego po której stronie dimma są wlutowane scalaki tylko jak jest on
          zorganizowany logicznie. Nazwa single-sided / dobule-sided jest więc trochę myląca
          • Gość: Cornolio Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? IP: *.provider.pl 17.12.04, 20:56
            "fakt pomyłka, miało być odwrotnie - BX właśnie widzą w całosci *tylko* tzw.
            dwustronne."

:) tu również nie mogę się zgodzić, ale o tym pisałem już wyżej.

A nazwa double sided jest faktycznie zwodnicza, bo nie oznacza bynajmiej
            ułożenia chipów po obu stronach kości.

Jeszcze co do chipsetu i440BX: warunkiem pełnego "odczytu" pamięci przez płyty
            typu BX, jest układ jak to ładnie określiłeś "scalaków" - 16M x 8.
            • kosmos_b Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? 17.12.04, 21:29
              Jeszcze inaczej, BX obsługuje kości dwubankowe (chyba wszystkie możliwe)
              natomiast jednobankowe widzi również, ale do 128 MB, ponieważ obsługuje do 128
              MB na jeden bank. i tak np. 256 MB jednobankowej nie zobaczy lub zobaczy połowę
              - i to najczęstszy problem z BXem i z kilkoma innymi chipsetami które miały
              podobne ogranicznenie (któraś VIA)
              • Gość: Cornolio Re: Pamięć SDRAM -dwustronna? IP: *.provider.pl 17.12.04, 21:49
                Ok. Tu się zgadzam.

A moja argumentacja na temat układu 16M x 8 (o czym przyznaję zapomniałem
                napisać) dotyczyła oczywiście generalnie pamięci 256MB i niektórych pamięci
                128MB, bo o mniejszych kościach to chyba już się nie ma co rozwodzić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka