Dodaj do ulubionych

wyskoka temp semptrona

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 13:56
witam
kupilem nowa plyte glowna gigabyte do tego semptrona 2300 + wentylator Spire
WhisperRock IV pod tego procka i nie podoba mi sie temperatura procesora (az
64 stopnie) co moze byc tego przyczyna
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: wyskoka temp semptrona 29.12.04, 15:47
      Faktycznie duzo (przy obciazonym cpu?). Oczywiscie jestes pewny, ze wszystko
      poskladales w calosc prawidlowo (dobrze nalozyles chlodzenie i dodales paste (o
      ile nie bylo juz jej na radiatorze). jezeli masz zamknieta obudowe to mozesz ja
      otworzyc, pomyslec o wiatraku (duzym 80mm) z tylu obudowy.
      • Gość: amd Re: wyskoka temp semptrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 15:55
        pasta jest a radiatora nie moge w zaden inny sposob zalozyc
    • maciejpoczta Re: wyskoka temp semptrona 29.12.04, 16:03
      kell ma w sumie rację, ale nie do końca. Temperatura tego procesora z tym
      wentylatorem nie może być taka wysoka nawet po kilku godzinach działania
      prime95. I otwarcie obudowy nie jest rozwiązaniem. Ja bym jeszcze raz rozebrał
      wszystko i ponownie złożył zwracając szczególną uwagę na powierzchnię styku
      radiatora z procesorem i poprawne nałożenie (dobrej) pasty. Whisper 4 jest
      wystarczająco wydajny dla semprona 2300, ale fabrycznie przygotowana
      powierzchnia styku pozostawia wiele do życzenia. Wyszlifuj ją "na lustro"
      drobniutkim papierem ściernym (na płaskim kawałku drewna). Zastosuj pastę co
      najmniej Arctic Ceramique, a jeszcze lepiej Arctic Silver5 i złóż wszystko do kupy.
      Ale pierwsza sprawa, to program jakim mierzysz temperaturę. Zainstaluj
      MotherboardMonitor, SpeedFan i Everest i sprawdź, czy wszystkie pokazują podobne
      odczyty. Może sprawa jest banalna i jest to wina aplikacji?
      • Gość: Dobry człowiek Re: wyskoka temp semptrona IP: *.chello.pl 29.12.04, 17:31
        maciejpoczta napisał:

> Ale pierwsza sprawa, to program jakim mierzysz temperaturę. Zainstaluj
        > MotherboardMonitor, SpeedFan i Everest i sprawdź, czy wszystkie pokazują podobn
        > e
        > odczyty. Może sprawa jest banalna i jest to wina aplikacji?

Otóż to...Program dołączony do mojej płyty głównej MSI - PC Alert 4 wykazywał
        duże temperatury. Termometr w obudowie pokazywał niższe. Gdy zainstalowałem
        Motherboard Monitor i Everest okazało się, że to termometr obudowy miał rację.
    • Gość: kamildiablo1 Re: wyskoka temp semptrona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 17:54
      zdecydowanie za wysoka ja mam 2400+ wentyl miedziany pentagrama i temp. 36proc
      być może niema dobrego styku z radiatorem lub nie posmarowałea proca pastą
      • Gość: mariusz Re: wyskoka temp semptrona IP: 212.122.214.* 29.12.04, 21:58
        ja co prawda niemam tego procka bo mam celka"D" i jak byl montowany to z
        wentylaora a dokladnie z radiotora byla zdrapywana jakas guma dla lepszego
        chlodzenia do tego pasta srebrna i temperatura przez caly dzien pracy kompa
        wynosi max 45 stopni a w obudowie mam wentylator na procku na grafice na
        zasilaczu i w obudowie odprowadzajacy cieplo i ani jednej zwiech

p.s ile ten celeron wytrzyma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka