Dodaj do ulubionych

Program do monitorowania temperatur

IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.01.05, 21:29
Mam pytanie jaki jest dobry program do monitorowania temperatur w komputerze
chodzi mi o tem. procesora itd. a w szczególności płyty głównej.
Obserwuj wątek
    • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 21:54
      SpeedFan sparwdzony OK!

MotherBoard + HDD (SMART)
      Pomiar temp. + regulacja obrotów

Strona:
      www.almico.com/speedfan.php
      Plik install
      www.almico.com/speedfan419.exe
      • Gość: Darek007 Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.01.05, 22:05
        zainstalowałem SpeedFan czy jest tam wyświetlona tem . płyty głównej
        • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 22:13
          PS Zależy czy masz czujnik na płycie
          oprócz czujnika procesora
          Na zakładce "Odczytuje" kliknąć na "Konfiguruj"
          zobaczyć czy sa V w odpowiednich kratkach

U mnie (płyta Abit)
          Temp1 - temperatura na płycie
          Temp2 - temperatura na procesorze
          Temp3 - temparatura zasilacza
          HDD - to już chyba wiadomo

Powodzenia
          • Gość: Darek007 Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.01.05, 22:23
            Temp1:32
            Temp2:44
            Temp3:37
            HDD:39
            PS. DZIĘKI
            • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 22:29
              PS
              Daj sobie wiatraczek pod dysk (20zł)
              obnizy ci temp o 10-12*C do 27-31 stopni
              O dysk warto dbać !!!!!!!!!!!!!!!

Jak dasz sobie kanał bezpośredniego nawiewu na procesor
              to:
              jego temp spadnie o 10 stopni (do 34stopni)
              a całość zacznie pracować wyraznie ciszej !!!!!!!!!!!!!!!!
              SpeedFan regukuje obroty i to mocno wycisza kompa !
              • Gość: ania Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:38
                Włąsnie sprawdziłam sobie speedfanem, ze coś mi sie przegrzewa w kompie. W
                czasie odpalania dvd temperatura skacze do 56 stopni C. Już wiem,dlaczego
                wyłacza mi sie komputer. A teraz tylko przy wchodzeniu na strony we necie
                temperatura 3 skoczyła do 51 stopni. Jak jest przyczyna?
                • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 22:49
                  Przy wzroście obciązenia rzeczywiście temp procesora skacze do 55-56 stopni

Nie jest to grożne ale dobrze dać sobie dodakowy wentylator nawiewu

Sorry!! Ja mam ich więcej !
                  Moje temp (średnie)
                  ......... obecnie porzednio(bez dodatkowych went)

Temp1:......32.........39
                  Temp2:......34.........44 max 56
                  Temp3:......33.........42
                  HDD:........27.........39

Na życzenie mogę póżniej opisać co i jak zrobić

Najważniejszy efekt - komp wycisza się zdecydowanie !!!!!!!!!!!!!!!
                • kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 23:40
                  gadacie sobie jakbyście wszyscy mieli te same procesory i te same układy
                  odpowiedzialne za odczyt temp. na płytach. Po pierwsze, te programy nie zawsze
                  pokazują prawidłową temperaturę, może być tak że zainstalujecie kilka różnych
                  programów i każdy bedzie pokazywał troche inaczej. Nawet te odczyty z biosu nie
                  zawsze pokazują jak jest naprawdę.

56 stopni to nie jest jakaś niebezpieczna temperatura i od tego nie wyłącza sie
                  komputer.
                  • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 23:48
                    My Darling !

Tu nikt nie szuka PRAWDY ABSLUTNEJ !
                    Tu technika - ta dokładność wystarczy,
                    ważniejsze wyłapanie podwyższenia temp
                    do granicy awaryjnej !

I nikt się nie epatuje dokładnością !

Parametry granicze są znane
                    i typowo ustawione (znowu bez prawdy absolutnej)

INTEL max 85 stopni
                    AMD max 75 stopni

reszta to dzielenie włosa na czworo
                    • kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:06
                      wybacz, zaintrygowało mnie stwierdzenie "gdy sobie dasz kanał bezpośredniego
                      nawiewu to temp spadnie do 34 stopni" :) po prostu byłem ciekaw skąd ta pewność.
                      Albo to że mówisz kto ma za ciepło a kto nie. nie wiesz nawet w ogóle jakie
                      procesory ci ludzie mają. Jeśli ktoś ma 45 st. na celku 600 to jest to
                      przeciętnie/dużo, a jeśli ma tyle na jakimś kręconym amd to przecież zupełnie
                      inna bajka, wszystko też zależy od tego jaki ma cooler i masy innych rzeczy.

a tak poza tym to przerabiałem speedfan i kontrolę obrotów i po paru latach
                      stwierdziłem że z różnych powodów wolę jednak rozwiązanie hardware'owe, jeśli
                      chodzi o wyciszanie - mimo wszystko stały obieg powietrza bez regulacji.
                  • Gość: csd Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:54
                    a u mnie jest tak:

Temp1: -48 tu zawsze taka sama i do tego ujemna
                    Temp2: 42
                    Temp3: 41
                    HDO: 35

która temperatura jest do procesora?
                    • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:01
                      Temp1 - nie masz czujnika - to prawdopodobnie starsza 2-3letnia płyta
                      Temp2 - tu jest zwykle temp procesora praktycznie na dowolnej płycie
                      Temp3 - temp na płycie

Ogólnie zadawlająco !
                      • Gość: csd Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:06
                        to dobrze że jest ok, ale płyta jest nowa jakieś 4 miesiące!
                        • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:24
                          OK !
                          Możesz mieć zasilacz bez wyprowadzonej zewnętrznej regulacji obrotów
                          i pomiaru temp - taki charakterystyczny 3-PIN kabel
                          albo nie jest on dopiety do płyty głównej - bo za jej pośrednictwem
                          odbywa sie odczyt temp i regulacja obrotów !
                          W kążdym razie możliwość pomiaru/regulacji istnieje - tylko dobrać
                          dobry zasilacz wypsażony w 3PIN złącze .
                    • kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:12
                      > Temp1: -48 tu zawsze taka sama i do tego ujemna
                      > Temp2: 42
                      > Temp3: 41

Widzisz, a według moich standardów taka temp mierzona na płycie to jest już
                      lekki piekarnik, oczywiscie wszystko zależy od tego gdzie ten czujnik jest, jak
                      mierzy, czy podaje prawdziwy odczyt itp. Według mnie nie trzeba aż tak mocno
                      sugerować się tymi odczytami, najlepiej sprawdzić to organoloeptycznie i ew.
                      zapewnić dobry obieg powietrza w środku.
                      • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:28
                        Zgadzam się - mam dodatkowe 2 wentylatory dmuchające do środka
                        i przy max trwałym obciazeniu temp
                        29-33stopnie na płycie
                        32 ..40 stopni na procesorze
                        27-31 na dysku
                        przy maksymalnym trwałym obciążeniu powyżej 24godz
                        i na dodatek ciszej pracuje
                        • kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:36
                          mhm, ja mam nadmuch i wyciąg, z tym że wyrżnałem im otwory w obudowie - dla mnie
                          to jest podstawa, bo te śmieszne kratki/dziurki które większość producentów daje
                          w miejscach gdzie instaluje sie wiatraki w obudowie to jest w ogóle pomyłka
                          kompletna. Za to gdy przepływ jest swobodny, to takie 2 wiatraki puszczone np. 2
                          razy wolniej (a więc praktycznie bezgłośnie) dają b. dobre efekty. Obniża się
                          wszystko wewnątrz włącznie z procesorem
                          • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:59
                            Ja podarowałem sobie wycinanie - ale ciąg z jednego wentylatora nadmuchu
                            leci "kanałem" wentylacyjnym w kierunku najgorętszego miejsce w obudowie
                            czyli na czoło wentylatora procesora

Ciekawosta !!! Należy zadbać żeby wentylator ciągnący powietrze do obudowy
                            nie ciągnął powietrza (nawet fragmentu) wyrzucanego przez
                            wentylator zasilacza - u mnie to obniżyło temp wewnątrz o 4
                            stopnie
                            Ponieważ u mnie wydmuch i zaciąg są bezpośrednio nad sobą
                            z minimalnym bocznym przesunięciem - przykleiłem sobie
                            tekturkę kierującą strumień ciepły ku górze - efekt
                            tak jak mówiłem - 4 stopnie mniej
                            • kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 01:16
                              > Należy zadbać żeby wentylator ciągnący powietrze do obudowy
                              > nie ciągnął powietrza (nawet fragmentu) wyrzucanego przez
                              > wentylator zasilacza

Mnie to akurat nie grozi bo ja mam wydmuch pod zasilaczem a zaciągam powietrze
                              od przodu, przy okazji ten zaciąg owiewa od spodu dysk, który stoi na dnie
                              obudowy więc za jednym zamachem jest chłodzenie dysku. No a zasilacz to już tam
                              sobie dmucha pro forma, on jest cichutki i wolniutki i tak, więc niech tam sam
                              siebie chłodzi bo poza tym niewiele wnosi do sprawy.
                              • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 01:54
                                Mam drugi wentylator nawiewny z przodu - część z jego
                                nadmuchu idzie w stronę dysku.
                                Niezależnie - dysk ma swój wentylator
                                w końcu 300GB trzeba szanować !
                                Zasilacz to dwuwentylatorowy Chieftec
                                z regulacją własną.Kierunki przepływu
                                powietrza są poukładane i tak się
                                to wszystko zamyka !
                                • Gość: -_- Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.dyn.optonline.net 10.01.05, 02:53
                                  czy mozna tym programem regulowac obroty wentylatorana na karcie video?
                                  karta najwiecej halasuje
                                  • mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 03:05
                                    Sorry - tylko przez płytę główną
                                    Video nie ma możliowsci
    • Gość: art Re: oj zle IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 21:03
      Chyba zle z moim kompem:
      1:40
      2:52
      3:60
      nie ma temp. HDD

Czy powinienem sie martwic z powodu tych temepratur?

Jezeli temp 1 to plyta glowna to sa tu pewne zaklamania raczej, poniewaz jak
      otworzylem obudowe:
      - radiator (aluminiowy)na procesorze byl lekko cieply,
      - radiator na chipsecie na plycie glownej (MSI K7N2) b. goracy,
      - zasilacz zimniutki
      - dysk "letni"

Zasilacz mam 350W. Procek Athlon XP+ 2600 (zegar 2,1). FSB mam na 182 mhz.
      Pozdrawiam.
      • mini999 Re: oj zle 10.01.05, 21:19
        Nie masz sie co martwić - chociaż zaraz tu przyleci

kosmos_b

i powie że masz mały piekarniczek !

Temp HDD nie ma bo albo twój dysk nie ma SMARTA
        albo poprostu nie masz opcji SMARTA włączonej w BIOS-ie !

kosmos_b ODEZWIJ SIĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
        • Gość: art Re: oj zle IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 21:28
          czyli nic mi sie nie upiecze?
          bo temperatury mam wyraznie wyzsze od przedmowcow...

zrobilem tez eksperymet w biosie wlaczylem alert na 70C na temeprature procka i
          odpalilem FarCry i po paru minutach zaczelo beepac, ale procek wczesniej lekko
          ciepy zrobil sie po prostu cieply, chipset caly czas b. goracy (nie ma wiatraczka)
          nic ztego nie rozumiem...

SMART wlaczony, zwisow zadnych nie mam i nie mialem
          • mini999 Re: oj zle 10.01.05, 21:35
            Pomyśl o dodatkowym wiatraczku nadmuchu (15-25zł)

Jeżeli ta temp 60 stopni jest przy dużym obciązeniu to się nie przejmuj
            jeżeli przy niewielkim sprawdz jak posmarowny jest twój procesor

Pasty termoprzewodzącej za dużo nie może być !! - praktycznie
            powino być tylko smuga przez którą mninialnie prześwituje procek

zawsze możesz wymienić zestaw radiator+wentylator na procesorze
          • kosmos_b Re: oj zle 10.01.05, 23:19
            > zrobilem tez eksperymet w biosie wlaczylem alert na 70C na temeprature procka i
            > odpalilem FarCry i po paru minutach zaczelo beepac,

Nic pewnego nie można powiedzieć na podstawie takich danych, wartości które
            podałeś są wysokie i raczej trudno w nie wierzyć. 70 st. to dość dużo, procesor
            nie powinien aż tak się grzać. Jeśli pomiar jest dobry (zakładamy że pomiary z
            biosu są ok, choć to też nie jest pewnik) to przy 60-70 st taki radiator
            powinien być gorący. Jeśli nie jest, to albo ten pomiar jest zafałszowany jakoś,
            albo ten radiator jest źle zamontowany albo to jest jakiś kosmiczny radiator
            który b dobrze oddaje ciepło. Z drugiej strony piszesz, że wszystko działa ok,
            nic się nie wiesza więc nie wpadałbym w panikę. Podajesz 3 temperatury,
            wszystkie dość wysokie - jeśli dysk nie ma diody termicznej, a mierzona na
            płycie to 52 st (według mnie bardzo dużo, choc to znowu zależy gdzie umieścili
            czujnik) to czym jest ta 3? zasilacz? no przy takich temperaturach to już prawie
            'farelka', dobre na zimę w każdym razie. Nie widze tego w trakcie upałów.
            • kosmos_b Re: oj zle 10.01.05, 23:22
              PS. Oczywiście możesz też mieć mocny wiatrak, który ten radiator schładza na
              bieżąco - bo nie wiem co masz jaka prędkosć itd. Ale wtedy procesor nie powinien
              mieć 70 st. więc coś tu nie pasuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka