Gość: Darek007 IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.01.05, 21:29 Mam pytanie jaki jest dobry program do monitorowania temperatur w komputerze chodzi mi o tem. procesora itd. a w szczególności płyty głównej. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 21:54 SpeedFan sparwdzony OK! MotherBoard + HDD (SMART) Pomiar temp. + regulacja obrotów Strona: www.almico.com/speedfan.php Plik install www.almico.com/speedfan419.exe Link Zgłoś
Gość: Darek007 Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.01.05, 22:05 zainstalowałem SpeedFan czy jest tam wyświetlona tem . płyty głównej Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 22:13 PS Zależy czy masz czujnik na płycie oprócz czujnika procesora Na zakładce "Odczytuje" kliknąć na "Konfiguruj" zobaczyć czy sa V w odpowiednich kratkach U mnie (płyta Abit) Temp1 - temperatura na płycie Temp2 - temperatura na procesorze Temp3 - temparatura zasilacza HDD - to już chyba wiadomo Powodzenia Link Zgłoś
Gość: Darek007 Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.feedback.pl / *.crowley.pl 09.01.05, 22:23 Temp1:32 Temp2:44 Temp3:37 HDD:39 PS. DZIĘKI Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 22:29 PS Daj sobie wiatraczek pod dysk (20zł) obnizy ci temp o 10-12*C do 27-31 stopni O dysk warto dbać !!!!!!!!!!!!!!! Jak dasz sobie kanał bezpośredniego nawiewu na procesor to: jego temp spadnie o 10 stopni (do 34stopni) a całość zacznie pracować wyraznie ciszej !!!!!!!!!!!!!!!! SpeedFan regukuje obroty i to mocno wycisza kompa ! Link Zgłoś
Gość: ania Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 22:38 Włąsnie sprawdziłam sobie speedfanem, ze coś mi sie przegrzewa w kompie. W czasie odpalania dvd temperatura skacze do 56 stopni C. Już wiem,dlaczego wyłacza mi sie komputer. A teraz tylko przy wchodzeniu na strony we necie temperatura 3 skoczyła do 51 stopni. Jak jest przyczyna? Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 22:49 Przy wzroście obciązenia rzeczywiście temp procesora skacze do 55-56 stopni Nie jest to grożne ale dobrze dać sobie dodakowy wentylator nawiewu Sorry!! Ja mam ich więcej ! Moje temp (średnie) ......... obecnie porzednio(bez dodatkowych went) Temp1:......32.........39 Temp2:......34.........44 max 56 Temp3:......33.........42 HDD:........27.........39 Na życzenie mogę póżniej opisać co i jak zrobić Najważniejszy efekt - komp wycisza się zdecydowanie !!!!!!!!!!!!!!! Link Zgłoś
kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 23:40 gadacie sobie jakbyście wszyscy mieli te same procesory i te same układy odpowiedzialne za odczyt temp. na płytach. Po pierwsze, te programy nie zawsze pokazują prawidłową temperaturę, może być tak że zainstalujecie kilka różnych programów i każdy bedzie pokazywał troche inaczej. Nawet te odczyty z biosu nie zawsze pokazują jak jest naprawdę. 56 stopni to nie jest jakaś niebezpieczna temperatura i od tego nie wyłącza sie komputer. Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 09.01.05, 23:48 My Darling ! Tu nikt nie szuka PRAWDY ABSLUTNEJ ! Tu technika - ta dokładność wystarczy, ważniejsze wyłapanie podwyższenia temp do granicy awaryjnej ! I nikt się nie epatuje dokładnością ! Parametry granicze są znane i typowo ustawione (znowu bez prawdy absolutnej) INTEL max 85 stopni AMD max 75 stopni reszta to dzielenie włosa na czworo Link Zgłoś
kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:06 wybacz, zaintrygowało mnie stwierdzenie "gdy sobie dasz kanał bezpośredniego nawiewu to temp spadnie do 34 stopni" :) po prostu byłem ciekaw skąd ta pewność. Albo to że mówisz kto ma za ciepło a kto nie. nie wiesz nawet w ogóle jakie procesory ci ludzie mają. Jeśli ktoś ma 45 st. na celku 600 to jest to przeciętnie/dużo, a jeśli ma tyle na jakimś kręconym amd to przecież zupełnie inna bajka, wszystko też zależy od tego jaki ma cooler i masy innych rzeczy. a tak poza tym to przerabiałem speedfan i kontrolę obrotów i po paru latach stwierdziłem że z różnych powodów wolę jednak rozwiązanie hardware'owe, jeśli chodzi o wyciszanie - mimo wszystko stały obieg powietrza bez regulacji. Link Zgłoś
Gość: csd Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 23:54 a u mnie jest tak: Temp1: -48 tu zawsze taka sama i do tego ujemna Temp2: 42 Temp3: 41 HDO: 35 która temperatura jest do procesora? Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:01 Temp1 - nie masz czujnika - to prawdopodobnie starsza 2-3letnia płyta Temp2 - tu jest zwykle temp procesora praktycznie na dowolnej płycie Temp3 - temp na płycie Ogólnie zadawlająco ! Link Zgłoś
Gość: csd Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 00:06 to dobrze że jest ok, ale płyta jest nowa jakieś 4 miesiące! Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:24 OK ! Możesz mieć zasilacz bez wyprowadzonej zewnętrznej regulacji obrotów i pomiaru temp - taki charakterystyczny 3-PIN kabel albo nie jest on dopiety do płyty głównej - bo za jej pośrednictwem odbywa sie odczyt temp i regulacja obrotów ! W kążdym razie możliwość pomiaru/regulacji istnieje - tylko dobrać dobry zasilacz wypsażony w 3PIN złącze . Link Zgłoś
kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:12 > Temp1: -48 tu zawsze taka sama i do tego ujemna > Temp2: 42 > Temp3: 41 Widzisz, a według moich standardów taka temp mierzona na płycie to jest już lekki piekarnik, oczywiscie wszystko zależy od tego gdzie ten czujnik jest, jak mierzy, czy podaje prawdziwy odczyt itp. Według mnie nie trzeba aż tak mocno sugerować się tymi odczytami, najlepiej sprawdzić to organoloeptycznie i ew. zapewnić dobry obieg powietrza w środku. Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:28 Zgadzam się - mam dodatkowe 2 wentylatory dmuchające do środka i przy max trwałym obciazeniu temp 29-33stopnie na płycie 32 ..40 stopni na procesorze 27-31 na dysku przy maksymalnym trwałym obciążeniu powyżej 24godz i na dodatek ciszej pracuje Link Zgłoś
kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:36 mhm, ja mam nadmuch i wyciąg, z tym że wyrżnałem im otwory w obudowie - dla mnie to jest podstawa, bo te śmieszne kratki/dziurki które większość producentów daje w miejscach gdzie instaluje sie wiatraki w obudowie to jest w ogóle pomyłka kompletna. Za to gdy przepływ jest swobodny, to takie 2 wiatraki puszczone np. 2 razy wolniej (a więc praktycznie bezgłośnie) dają b. dobre efekty. Obniża się wszystko wewnątrz włącznie z procesorem Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 00:59 Ja podarowałem sobie wycinanie - ale ciąg z jednego wentylatora nadmuchu leci "kanałem" wentylacyjnym w kierunku najgorętszego miejsce w obudowie czyli na czoło wentylatora procesora Ciekawosta !!! Należy zadbać żeby wentylator ciągnący powietrze do obudowy nie ciągnął powietrza (nawet fragmentu) wyrzucanego przez wentylator zasilacza - u mnie to obniżyło temp wewnątrz o 4 stopnie Ponieważ u mnie wydmuch i zaciąg są bezpośrednio nad sobą z minimalnym bocznym przesunięciem - przykleiłem sobie tekturkę kierującą strumień ciepły ku górze - efekt tak jak mówiłem - 4 stopnie mniej Link Zgłoś
kosmos_b Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 01:16 > Należy zadbać żeby wentylator ciągnący powietrze do obudowy > nie ciągnął powietrza (nawet fragmentu) wyrzucanego przez > wentylator zasilacza Mnie to akurat nie grozi bo ja mam wydmuch pod zasilaczem a zaciągam powietrze od przodu, przy okazji ten zaciąg owiewa od spodu dysk, który stoi na dnie obudowy więc za jednym zamachem jest chłodzenie dysku. No a zasilacz to już tam sobie dmucha pro forma, on jest cichutki i wolniutki i tak, więc niech tam sam siebie chłodzi bo poza tym niewiele wnosi do sprawy. Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 01:54 Mam drugi wentylator nawiewny z przodu - część z jego nadmuchu idzie w stronę dysku. Niezależnie - dysk ma swój wentylator w końcu 300GB trzeba szanować ! Zasilacz to dwuwentylatorowy Chieftec z regulacją własną.Kierunki przepływu powietrza są poukładane i tak się to wszystko zamyka ! Link Zgłoś
Gość: -_- Re: Program do monitorowania temperatur IP: *.dyn.optonline.net 10.01.05, 02:53 czy mozna tym programem regulowac obroty wentylatorana na karcie video? karta najwiecej halasuje Link Zgłoś
mini999 Re: Program do monitorowania temperatur 10.01.05, 03:05 Sorry - tylko przez płytę główną Video nie ma możliowsci Link Zgłoś
Gość: art Re: oj zle IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 21:03 Chyba zle z moim kompem: 1:40 2:52 3:60 nie ma temp. HDD Czy powinienem sie martwic z powodu tych temepratur? Jezeli temp 1 to plyta glowna to sa tu pewne zaklamania raczej, poniewaz jak otworzylem obudowe: - radiator (aluminiowy)na procesorze byl lekko cieply, - radiator na chipsecie na plycie glownej (MSI K7N2) b. goracy, - zasilacz zimniutki - dysk "letni" Zasilacz mam 350W. Procek Athlon XP+ 2600 (zegar 2,1). FSB mam na 182 mhz. Pozdrawiam. Link Zgłoś
mini999 Re: oj zle 10.01.05, 21:19 Nie masz sie co martwić - chociaż zaraz tu przyleci kosmos_b i powie że masz mały piekarniczek ! Temp HDD nie ma bo albo twój dysk nie ma SMARTA albo poprostu nie masz opcji SMARTA włączonej w BIOS-ie ! kosmos_b ODEZWIJ SIĘ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1 Link Zgłoś
Gość: art Re: oj zle IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 21:28 czyli nic mi sie nie upiecze? bo temperatury mam wyraznie wyzsze od przedmowcow... zrobilem tez eksperymet w biosie wlaczylem alert na 70C na temeprature procka i odpalilem FarCry i po paru minutach zaczelo beepac, ale procek wczesniej lekko ciepy zrobil sie po prostu cieply, chipset caly czas b. goracy (nie ma wiatraczka) nic ztego nie rozumiem... SMART wlaczony, zwisow zadnych nie mam i nie mialem Link Zgłoś
mini999 Re: oj zle 10.01.05, 21:35 Pomyśl o dodatkowym wiatraczku nadmuchu (15-25zł) Jeżeli ta temp 60 stopni jest przy dużym obciązeniu to się nie przejmuj jeżeli przy niewielkim sprawdz jak posmarowny jest twój procesor Pasty termoprzewodzącej za dużo nie może być !! - praktycznie powino być tylko smuga przez którą mninialnie prześwituje procek zawsze możesz wymienić zestaw radiator+wentylator na procesorze Link Zgłoś
kosmos_b Re: oj zle 10.01.05, 23:19 > zrobilem tez eksperymet w biosie wlaczylem alert na 70C na temeprature procka i > odpalilem FarCry i po paru minutach zaczelo beepac, Nic pewnego nie można powiedzieć na podstawie takich danych, wartości które podałeś są wysokie i raczej trudno w nie wierzyć. 70 st. to dość dużo, procesor nie powinien aż tak się grzać. Jeśli pomiar jest dobry (zakładamy że pomiary z biosu są ok, choć to też nie jest pewnik) to przy 60-70 st taki radiator powinien być gorący. Jeśli nie jest, to albo ten pomiar jest zafałszowany jakoś, albo ten radiator jest źle zamontowany albo to jest jakiś kosmiczny radiator który b dobrze oddaje ciepło. Z drugiej strony piszesz, że wszystko działa ok, nic się nie wiesza więc nie wpadałbym w panikę. Podajesz 3 temperatury, wszystkie dość wysokie - jeśli dysk nie ma diody termicznej, a mierzona na płycie to 52 st (według mnie bardzo dużo, choc to znowu zależy gdzie umieścili czujnik) to czym jest ta 3? zasilacz? no przy takich temperaturach to już prawie 'farelka', dobre na zimę w każdym razie. Nie widze tego w trakcie upałów. Link Zgłoś
kosmos_b Re: oj zle 10.01.05, 23:22 PS. Oczywiście możesz też mieć mocny wiatrak, który ten radiator schładza na bieżąco - bo nie wiem co masz jaka prędkosć itd. Ale wtedy procesor nie powinien mieć 70 st. więc coś tu nie pasuje. Link Zgłoś