Dodaj do ulubionych

IP i komputer

IP: 217.97.15.* 30.08.01, 22:48
Witam !
Jak, znając IP dowiedzieć się jak najwięcej o danym komputerze?
Pozdrawiam
Tadeusz
Obserwuj wątek
    • Gość: Sirion Re: IP i komputer IP: 195.164.207.* 31.08.01, 20:15
      Ja masz PingwinOS to sprobuj komend: host - poznasz domene, traceroute -
      poznasz na jakiej sieci stoi, a raczej jaka jest do niego sciezka, i to tyle co
      mozesz zrobic bez narazania sie. Mozesz probowac skanu portow i czytac co na
      ktorym porcie odpowiada, ale musisz sie liczyc ze wrapery cie zatrzymaja, albo
      system cie zbanuje. porblem jest jak host jest podlaczony przez Proxy albo
      DHCP, bo wtedy nie dojdziesz. Jak chcesz poznac Niezabezpieczona Windoze na
      sieci to sprobuj pingowc na port 12345 :)
      • Gość: Wojciech Re: IP i komputer IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:35

+ http://www.ripe.net
        • Gość: Ted Re: IP i komputer IP: 217.97.15.* 31.08.01, 23:36
          Gość portalu: Wojciech napisał(a):

>
          > + http://www.ripe.net

Dzięki, wcześniej tam właśnie byłem i dowiedziałem się ...
          Chodzi o to, że miałem próbę (bezskuteczną)włamania do mojego kompa i ZoneAlarm
          podał mi IP włamywacza.
          Pozdrawiam
          Tadeusz
          • Gość: Wojciech Re: IP i komputer IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 09:40
            Ośmielam sie stwierdzić, że ZoneAlarm jest nadwrażliwy - oczywiście to kwestia
            odpowiedniej konfiguracji - i bardzo często traktuje jako próbę włamania
            nadchodzące pakiety zwrotne z serwera z którym sie łączymy.Spróbuj wejść na
            inny komputer i spingować swoją maszynę a zapewniam Cię, że otrzymasz komunikat
            o próbie włamania a w konsoli hosta z którego wysłałeś prośbę o odpowiedź
            komunikat o nieobecności wywołanego komputera.

Wojciech
            • Gość: Ted Re: IP i komputer IP: 217.97.15.* 03.09.01, 13:19
              Gość portalu: Wojciech napisał(a):

> Ośmielam sie stwierdzić, że ZoneAlarm jest nadwrażliwy - oczywiście to kwestia
              > odpowiedniej konfiguracji - i bardzo często traktuje jako próbę włamania
              > nadchodzące pakiety zwrotne z serwera z którym sie łączymy.Spróbuj wejść na
              > inny komputer i spingować swoją maszynę a zapewniam Cię, że otrzymasz komunikat
              >
              > o próbie włamania a w konsoli hosta z którego wysłałeś prośbę o odpowiedź
              > komunikat o nieobecności wywołanego komputera.

Zrobiłem to, i wynik jest pozytywny, tzn. na wywoływanym nie ma komunikatu o
              próbie włamania, a na wywołującym wynik jest OK.
              Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że IP jest serwera, na który nigdy w
              życiu nie wchodziłem,i zawiera strony, które mnie absolutnie nie interesują ;)
              >
              > Wojciech

Dzięki za wskazówki
              Pozdrawiam
              Tadeusz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka