Gość: Ted IP: 217.97.15.* 30.08.01, 22:48 Witam ! Jak, znając IP dowiedzieć się jak najwięcej o danym komputerze? Pozdrawiam Tadeusz Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Sirion Re: IP i komputer IP: 195.164.207.* 31.08.01, 20:15 Ja masz PingwinOS to sprobuj komend: host - poznasz domene, traceroute - poznasz na jakiej sieci stoi, a raczej jaka jest do niego sciezka, i to tyle co mozesz zrobic bez narazania sie. Mozesz probowac skanu portow i czytac co na ktorym porcie odpowiada, ale musisz sie liczyc ze wrapery cie zatrzymaja, albo system cie zbanuje. porblem jest jak host jest podlaczony przez Proxy albo DHCP, bo wtedy nie dojdziesz. Jak chcesz poznac Niezabezpieczona Windoze na sieci to sprobuj pingowc na port 12345 :) Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: IP i komputer IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 31.08.01, 21:35 + http://www.ripe.net Link Zgłoś
Gość: Ted Re: IP i komputer IP: 217.97.15.* 31.08.01, 23:36 Gość portalu: Wojciech napisał(a): > > + http://www.ripe.net Dzięki, wcześniej tam właśnie byłem i dowiedziałem się ... Chodzi o to, że miałem próbę (bezskuteczną)włamania do mojego kompa i ZoneAlarm podał mi IP włamywacza. Pozdrawiam Tadeusz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: IP i komputer IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 03.09.01, 09:40 Ośmielam sie stwierdzić, że ZoneAlarm jest nadwrażliwy - oczywiście to kwestia odpowiedniej konfiguracji - i bardzo często traktuje jako próbę włamania nadchodzące pakiety zwrotne z serwera z którym sie łączymy.Spróbuj wejść na inny komputer i spingować swoją maszynę a zapewniam Cię, że otrzymasz komunikat o próbie włamania a w konsoli hosta z którego wysłałeś prośbę o odpowiedź komunikat o nieobecności wywołanego komputera. Wojciech Link Zgłoś
Gość: Ted Re: IP i komputer IP: 217.97.15.* 03.09.01, 13:19 Gość portalu: Wojciech napisał(a): > Ośmielam sie stwierdzić, że ZoneAlarm jest nadwrażliwy - oczywiście to kwestia > odpowiedniej konfiguracji - i bardzo często traktuje jako próbę włamania > nadchodzące pakiety zwrotne z serwera z którym sie łączymy.Spróbuj wejść na > inny komputer i spingować swoją maszynę a zapewniam Cię, że otrzymasz komunikat > > o próbie włamania a w konsoli hosta z którego wysłałeś prośbę o odpowiedź > komunikat o nieobecności wywołanego komputera. Zrobiłem to, i wynik jest pozytywny, tzn. na wywoływanym nie ma komunikatu o próbie włamania, a na wywołującym wynik jest OK. Po dokładniejszym sprawdzeniu okazało się, że IP jest serwera, na który nigdy w życiu nie wchodziłem,i zawiera strony, które mnie absolutnie nie interesują ;) > > Wojciech Dzięki za wskazówki Pozdrawiam Tadeusz Link Zgłoś