Dodaj do ulubionych

Konfiguracja FireFoxa, pomożecie??

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 18:41
Witajcie, wkurzyłem się strasznie na te całe robactwo, które ściąga IE jak
lep muchy.
Chciałem się przesiąć na FireFoxa. Pamiętam, że ktoś kiedyś mi mówił, że w
zależności od rodzaju komputera należy różnie ten program skonfigurować. Tu
proszę o moją pomoc.
Podaję swoje dane:
winXP pro
Pentium III 866
płyta główna oparta na chipsecie VIA, nie wiem, czy do przydatna informacja
RAM 512MB
łączę się przez Neostradę, ale nie pamiętam z jaką szybkością, ale chyba
tylko jedna jest szybkość, która jest bez limitów (nie mam na myśli tej
najszybszej)- ja mam tą wersję. W okienku- szybkość mam teraz 786,4kB/s

pomożecie??
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: JJ Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.05, 20:02
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=17326588&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=17409587
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=17456834
    • Gość: ass Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.05, 20:52
      Po prostu sciagnij GO , zainstaluj i uzywaj.
      Mozesz SAM poczytac w opcjach (ciasteczka,poczta)itd.
      • m.gregor Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 15.02.05, 22:48
        Ass: a jak Ty na Zeusa chcesz odbierac poczte przez FireFox'a? Jak na moj gust
        to przegladarka mozna tylko z poziomu webmaila a tego nie bedzie w opcjach...I
        co mozna opcjowac przy ciasteczkach? Co najwyzej czas wygasniecia...
        JJ podal poprawne linki do zmian w pliku USER.JS to po co wprowadzasz goscia w
        blad i siejesz jakis zamet? FF tak jak i Mozille mozna sporo przyspieszyc
        prawidlowa konfiguracja (tak uruchamianie jak i przegladanie stron)
        • Gość: poznaniak Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 00:12
          Witajcie,
          szczerze mówiąc spodziewałem się, że zarzucicie mnie linkami, tylko, że tak
          powiem- niewiele mi to daje.
          Nie wiem, czy ja mam szybki komputer, czy wolny, połączenie jest szybkie, czy wolne.
          Skąd w ogóle biogą się te wpisy. Ściągnąłem jakiś plik (adblock-0.5-dev.xpi) w
          ogóle nie wiem, co mam z nim zrobić.
          Na razie jestem na tym etapie, że wiem, gdzie wpisać about:config
          Informacje o systemie podałem...
          bardzo proszę o łopatologię......

z góry serdecznie dziękuję
          pozdrawiam
          • cnjry Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 09:20
            www.firefox.pl/ polska wersja
            Komputer i lacze jest wystarczajace
            Poczytaj sobie ta strone to dojdziesz co do czego i jak to stosowac
          • Gość: JJ Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:14
            Do Firefoxa nie potrzeba jakiejs wielkiej wiedzy czy doswiadczenia. Wtyczki
            dodajesz narzedzia/rozszerzenia - pobierz wiecej rozszerzen. I tu mozesz
            przebierac w roznych dodatkach . Ale radze instalowac rozsadnie bo duza ilosc
            wtyczek moze spowolnic FF, ja na poczatku przeladowalem go i tragicznie sie mulil.
            Zainstaluj ChromEdit, wklej do niego z tych linkow powyzej pliki odpowiadajace
            twojemu komputerowi i uzywaj.
            • Gość: JJ Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.05, 11:20
              A komputer masz raczej szybki i lacze tez.
          • Gość: szatański pyk Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 16.02.05, 12:08
            > Nie wiem, czy ja mam szybki komputer, czy wolny, połączenie jest szybkie, czy w
            > olne.

L O L

A my mamy to wiedzieć, najlepiej wywróżyć sobie z fusów a następnie wszystko ci
            powiedzieć po kolei jakie ustawienia będą najlepsze dla Twojego FF.

Coraz fajniej tu jest.
    • Gość: targa Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? IP: *.80-202-253.nextgentel.com 16.02.05, 10:07
      Widze ze na tym forum wlonila sie grupa dyzurnych "odpowiadaczy", ktorzy
      uwazaja, ze ich odpowiedzi sa jedynie sluszne i fachowe, chociaz w wiekszosci
      polegaja na odsylanie do linkow i krytyce inny probujachych pomoc.
      Tutaj uzytkownicy - amatorzy chca pomoc sobie nawzajem, wiec pytania i
      odpowiedzi trzeba przyjmowac na luzie, prawie z przymruzeniem oka. Jak ktos chce
      fachowej pomocy, to znajdzie taka za oplata. Nie mozna sie kogos czepiac ze zle
      odpowiedzial, czy sie nawet wyglupil. Pytajacy tez wie ze ryzykuje. Niejeden
      majac maly problem sformatowal HDD, czy tez usunal potrzebne pliki. Wiecej
      tolerancji dla innych..
      Pozdrawiam....
      • m.gregor Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 11:14
        Wiesz: tolerancja tolerancja ale...ale jak ktos nie ma zielonego pojecia o
        temacie i udziela rad w stylu "poszukaj w opcjach" albo co gorsza rad ktore moga
        tylko zaszkodzic to chyba lepsze jest zeby siedzial cicho.
      • beretelwi Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 11:25
        > chociaz w wiekszosci polegaja na odsylanie do linkow
        nie widze nic zlego w podawaniu linkow. Jak Ty sobie wyobrazasz odpowiedz na
        pytanie postawione w tym watku? Ludzie maja napisac "help" do Firefoksa i
        wstukac go tu na forum? Lepiej zrobic tak jak zrobil to Cjnry, ktory podal
        jedyny najlepszy jak na trazie link
        Pozdrawiam
        • Gość: targa Re: do beretelwi IP: *.80-202-253.nextgentel.com 16.02.05, 11:37
          Szukajacym pomocy trzeba wpajac, ze zadanie pytania na forum jest
          ostatecznoscia. Niech wykaza troche chociaz wlasnej inicjtywy i uzyja wpierw
          wyszukiwarek. Wiekszosc pytajacych idzie po najmniejszej linii oporu i che
          wszystko miec podane na tacy, bez ruszenia wlasnych czterech liter.
        • cnjry Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 11:44
          @beretelwi wybaczam ci literowke chociaz teraz moje imie po odkodowaniu jakos
          dziwnie wyglada.
          Od czasu gdy mam firefoxa nie istnieje dla mnie IE, jest najlepszy szczegolnie z
          pluginami najbardziej mnie cieszy Adblock i tabbrowser.
          • beretelwi Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 12:01
            Oooo! faktycznie poprzestawialem, przepraszam!
            Pozdrawiam
    • mmario Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 14:47
      Ja mam chyba cos nie tak z tym FF. Gdy wejde: narzedzia > rozszerzenia otwiera
      sie okienko ale nic w nim niema. Gdy klikne "aktualizuj" po chwili pojawi sie
      komunikat, ze FF nie znalazl zadnych aktualizacji.

FF instalowalem jakies 4 - 5 mies. temu i caly czas na nim jade. W tym czasie
      nic nie aktualizowalem.

Jak mam zainstalowac "ChromeEdit"?
      • blekot Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 16:00
        mmario napisał:

> Ja mam chyba cos nie tak z tym FF. Gdy wejde: narzedzia > rozszerzenia otwi
        > erasie okienko ale nic w nim niema.

i co tu ma być nie tak?
        nie instalowałeś żadnych rozszerzen to ich nie ma (w okienku)

> Gdy klikne "aktualizuj" po chwili pojawi sie
        > komunikat, ze FF nie znalazl zadnych aktualizacji.

jeśli aktualizujesz rozszerzenia to... patrz wyżej :-)

> FF instalowalem jakies 4 - 5 mies. temu i caly czas na nim jade. W tym czasie
        > nic nie aktualizowalem.

może masz odznaczoną opcję o informowaniu o aktualizacjach Opcje/zakladka
        Zaawansowane
        poza tym aktualizacje dotyczą tylko rozszerzeń i motywów, a ty chyba ich nie masz...

> Jak mam zainstalowac "ChromeEdit"?

tinyurl.com/4m42t klikasz instaluj i już!
        (albo zapisz, a nastęnie spod FF Plik/Otwórz plik...)

p_em
      • broch Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 16:29
        Opis dotyczy wersji angielskiej (nie znam polskiego jezyka informatycznego)
        1. uruchom FF
        2. z menu wybierz Tools (Narzedzia) -> Extensions (rozszerzenia)
        3. w okienku rozszerzen w prawym dolnym rogu tupnij (raz) na link "Get more
        extensions" (Sciagnij wiecej rozszerzen?)
        4. otworzy sie nowa strona w FF z aktualnymi rozszerzeniami
        5. instalacja
        5a. tupnij na slowo "Install" aby rozszerzenie zostalo zainstalowane automatycznie
        5b. Sciagnij na twardy dysk natsepnie w FF wybierz File (Plik) -> Open File...
        (Otworz Plik...) i wybierz plik z rozszerzeniem xpi ktory wlasnie sciagnales.
        6. Po zainstalowaniu rozszerzenia musisz restartowac FF
        7. Aby skonfigurowac rozszerzenie (jesli jest cos do konfigurowania)
        7a. W FF wybierz z menu:
        Tools -> Extensions -> tupnij raz na rozszerzenie i wcisnij przycisk Options (Opcje)

Jesli nie ma nic do konfigutowania przycisk "Options" bedzie niedostepny.

Mam nadzieje ze pomoze troche. Radze jednak czytac uwaznie posty, poniewaz
        wszystko to zostalo wyjasnione. Z Twojego opisu wynika iz naprawde nie starales
        sie sam nieco "popracowac" nad rozwiazniem (ktore jest b. latwe do znalezienia)

Osobiscie uwazam iz nie ma sensu 100 razy powtarzac tego samego. Linki sa po to
        aby z nich korzystac. Nie sadze aby swiadczylo to o lekcewazeniu pytajacego.
        Gdybym kogos lekcewazyl w odpowiedzi zamiast podac link wpisalbym: google.
        • mmario Re: Konfiguracja FireFoxa, pomożecie?? 16.02.05, 21:58
          > Mam nadzieje ze pomoze troche. Radze jednak czytac uwaznie posty, poniewaz
          > wszystko to zostalo wyjasnione. Z Twojego opisu wynika iz naprawde nie starales
          > sie sam nieco "popracowac" nad rozwiazniem (ktore jest b. latwe do znalezienia)

Pomoglo :) Starac sie staralem -przeczytalem chyba wszystkie watki (i nie
          tylko). Nie moglem znalesc tego ChromEdit - link ktory znalazlem wogole mi sie
          nie otwieral.
          Czytalem nawet "help" FF, ale niewiele mi to pomoglo...

> Nie sadze aby swiadczylo to o lekcewazeniu pytajacego.
          > Gdybym kogos lekcewazyl w odpowiedzi zamiast podac link wpisalbym: google.

A to juz chyba nie do mnie... :)

Dzieki blekot za linka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka