mario-b24 13.05.05, 20:20 witam- zakupiłem nowy hdd 80 gb moze ktos mi napisac jak go podzielic (mam win 98) chciałbym np.dysk C systemowy z 5g a D i E po połowie . z gory dzieki (jeszcze nie załozony Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Luka Re: partycje na dysku IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 20:30 Nie wiem, czy coś Tobie to pomoże, ale najlepiej jest skorzystać z "programiku" o nazwie FDISK. Wystarczy w wierszu polecenia (bądź w DOS-ie) wpisać po prostu fdisk ..a ów program uruchomi się automatycznie... Jest to najlepsza (i profesjonalna) rzecz do tworzenia partycji, choć - nie ukrywam - wymaga małej znajomości rzeczy... Czas niestety nie pozwala mi, bym Tobie o tym szczegółowo napisał, co i jak....ale może ktoś inny z Forumowiczów by zechciał... Pozdrawiam :-) Link Zgłoś
mario-b24 Re: partycje na dysku 13.05.05, 20:39 czyli mam normalnie podłączyc hdd i zainst. win 98 a potem programik i on tworzy partycje? Link Zgłoś
Gość: Luka Re: partycje na dysku IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 20:56 Nie, nie musisz instalować Windowsa. Podłącz jedynie dysk (tzn. dysk musi być widoczny w DOS-ie) i wpisz po prostu w DOS-ie komende: fdisk Jak już program się uruchomi, wyskoczy zapytanie o włączenie obsługi dużych dysków.. Kliknij Enter, jeśli wiesz, że na pewno nie będziesz instalował później na tym dysku np. Windowsa XP (inny system plików, stąd ewnetualnie późniejszy WinXP nie będzie widział niczego na dysku) = włączasz obsługę dużych dysków: T(ak) Wciśnij N(ie) i kliknij Enter, jeśli zamierzasz potem zmienić system np. na wspomniany WinXP... = nie włączasz obsługi dużych dysków Gdy chodzi o resztę, to już Tobie tutaj nie pomogę.. Czas niestety mnie goni i nie za bardzo mam możliwość się rozpisywać.... Mam nadzieję, że przynajmniej co nieco pomogłem... Życzę powodzenia!.. Link Zgłoś
Gość: Luka Re: partycje na dysku IP: *.devs.futuro.pl 13.05.05, 21:14 Aha, rzecz chyba najważniejsza: ..nie tylko nie musisz instalować Windowsa, ale wręcz nie powinieneś tego robić!! Partycje pod FDISK-iem robi się na sformatowanym (czystym) dysku!! (Sorki, że tego nie napisałem wcześniej..) Jeśli zainstalujesz już jednak Windowsa, to pozostaje już chyba tylko (najlepszy z tej serii) program z serii PARTITION MAGIC, którego używa się właśnie pod systemem operacyjnym WIndows. Aplikacja ta - a i owszem - potrafi robić partycje, ale robi to "nieco sztucznie" (czeka się dosyć długo..ja czekałem np. całą noc)... Jednak jest baaardzo skuteczny!.. OK, to chyba tyle.... Pozdrawiam serdecznie :-) Link Zgłoś
mario-b24 Re: partycje na dysku 13.05.05, 21:17 ok.dzieki bardzo powinienem sobie poradzic pozdrawiam dzieki!! Link Zgłoś