Dodaj do ulubionych

co sądzicie o programowym obniżaniu temp procka?

IP: *.icpnet.pl 29.05.05, 21:51
j.w.ja wgrałem S2kCtl
Obserwuj wątek
    • real_krecik Re: co sądzicie o programowym obniżaniu temp proc 29.05.05, 21:55
      Ale co osiągniesz takim programem? 2,3 stopnie obniży ci temperature. Jak nie
      zamontujesz sobie potężniejszego zestawu chłodzącego to nie obniżysz dużo
      temperatury
      P.S.
      Z tych programów najlepszy jest CPUcool
    • user0001 Re: co sądzicie o programowym obniżaniu temp proc 29.05.05, 22:22
      Programowe obniżanie temperatury jest bardzo pożyteczne.

Są dwa sposoby na obniżenie temperatury:
      1. Poprawienie chłodzenia, co zwykle wiąże się z wymianą radiatora i wiatraczków.
      2. Obniżenie wydzielanej mocy, a co za tym idzie energii pobieranej z zasilania.

Programowo można wykonać tylko opcję drugą, przy okazji obniżenia temperatury,
      sprawiamy że komputer jest mniej szkodliwy dla środowiska ;-)

Ja używam athcool, ten program przełącza kilka bitów w chipsecie, dzięki temu,
      gdy do procesora zostaje przesłana instrukcja HLT (nic nie rób, czekaj na
      przerwanie) to procesor zostaje odłączony od szyny. To zbija temperaturę, u mnie
      o 10 stopni.

Istnieje też kilka innych programów wykorzystujących możliwości jakie dają
      nowsze procesory, zwłaszcza procesory mobilne. Programy takie jak powernowd
      mogą na odpowiednich procesorach zmniejszyć częstotliwość pracy.

Wszystkie te programy pozwalają zmniejszyć temperaturę tylko na "nieużywanych"
      procesorach, żaden program nie obniży temperatury procesora w trakcie grania lub
      kompresji filmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka