randybvain 03.06.05, 16:38 Bez dostepu do internetu? Proste pytanie - laptop bez polaczenia z Siecia, a chce zainstalowac najnowsze aktualizacje. Co robic? Link Zgłoś Obserwuj wątek
mbucz Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 03.06.05, 16:47 Jeśli masz zarejestrowany Windows XP, Service Pack 2 możesz zamówić pocztą na płycie CD: www.msinfo.pl/ff3/login.aspx?ReturnUrl=%2fff3%2ff1.aspx Jeśli nie, możesz poprosić kogoś, żeby zgrał Ci plik z SP2 w wersji developerskiej, a potem zainstalować u siebie z: www.centrumxp.pl/download/update/katalog.php Tam także łatki do innych wersji Winda. Zresztą jeśli nie przewidujesz podłączać do sieci Windowsa XP, to nie polecam instalować SP, bo są tam niemal wyłącznie poprawki bezpieczeństwa w sieci. Link Zgłoś
randybvain Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 04.06.05, 13:55 Nie mam zarejestrowanego, bo polaczenia z siecia nie mam, wiec zarejestrowac nie moge. Po prostu w zalaczonym do nowej cyfrowki booklecie jest informacja, ze aby poprawnie korzystac z magazynowanie zdjec, powinienem miec zainstalowane najnowsze aktualizacje Windowsa. Link Zgłoś
torrencik Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 03.06.05, 17:31 A skąd wiesz JAKIE aktualizacje są Ci potrzebne ??? Z witryny WINDOWS UPDATE możesz sprawdzić on-line jakich poprawek Ci brakuje a bez tego to możesz tylko się ...domyślać. Service Pack 1 lub 2 SAM niczego nie załatwia. Pojawiły się już poprawki i do SP2. Ogólnie do Windows XP jest jakieś już ok.50 poprawek dla wersji ze zintegrowanym SP1 i jakieś 25 do wersji z SP2. Mam na myśli poprawki "krytyczne" i "dodatkowe". Wiesz których Ci brakuje ??? Link Zgłoś
mbucz Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 03.06.05, 17:42 Masz rację. SP2 niczego nie załatwia, ale lepszy SP2 niż nic. Może niedługo wyjdzie SP3. Poza tym ponawiam pytanie.: czy Service Packi potrzebne sa na kompie bez sieci? Moim zdaniem nie. Link Zgłoś
Gość: Cornolio Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows IP: *.provider.pl / *.provider.pl 03.06.05, 18:45 Moze i całe Service Packi nie są potrzebne, ale na pewno ich niektóre składniki tak. Np. SP1 zawiera uaktualnienia pozwalające (systemowi WinXP) poprawnie rozpoznawać "duże" dyski i USB 2.0 natomiast SP2 zawiera choćby najnowszą wersję DirectX'a. Można się bawić w wyszukiwanie w necie różnych pojedynczych "uakualnień" lub "łatek". Ale można też iść do pierwszego lepszego sklepu komputerowego i za kilka złociszy kupić płytę CD z SP1 czy SP2. Link Zgłoś
m.gregor Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 03.06.05, 18:46 A moim zdaniem tak. Nie tylko naprawiaja bledy w zabezpieczeniach ale poprawiaja/umozliwiaja obsluge nowych/roznych urzadzen. Link Zgłoś
torrencik Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 04.06.05, 06:33 Też jestem podobnego zdania :) Service Pack-i to po prostu zestaw poprawek i instalowanie ich oddzielnie to strata czasu. Tym niemniej jak już wspominałem - same SP nieczego jeszcze nie załatwiają jak się jeszcze DODATKOWO nie doinstaluje...reszty poprawek - tych najbardziej AKTUALNYCH ! Nie zapominajmy,że oba SP wyszły jakiś czas temu: SP1 z dwa lata temu (!!!) a SP2 ma już ponad pół roku ! Przez ten czas pojawiło się wiele NOWYCH poprawek...ale o tym już pisałem wcześniej - było czytać ;) Link Zgłoś
randybvain Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 04.06.05, 13:55 NIe mam pojecia, ktorych mi brakuje, napisalem przed chwila wyzej, co jak i dlaczego Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.05, 22:18 Hej, oto jedna z możliwości: zakup łącze Bluetooth lub Irda (podczerwień) do laptopa oraz, o ile już nie masz, komórkę posiadającą jedną lub obie ww. funkcje łączności. Polecam Sony Ericsson T 610/ T630/ T 616. Skonfiguruj połączenie z siecią poprzez GPRS. W moim przypadku średnia prędkość to 3 - 5,8 kB/s (tyle co na "zwykłym" modemie). Płacisz za ilość danych a nie za czas. Na abonamencie w PlusGSM (najtańszy w tym zakresie) zapłacisz 12 groszy za każde rozpoczęte 100 kB. Ja mam do dyspozycji pakiet lojalnościowy 250 MB za 30 zł wieczorami, w weekendy i w święta. To moje ostatnie dni z TP SA. Ponadto, o ile Cie to kręci, możesz wykorzystać bezprzewodową łączność do transferu tapet, melodii, książki tel, terminarza etc między kompem a komórką. 8o) Link Zgłoś
Gość: Cornolio Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows IP: *.provider.pl / *.provider.pl 04.06.05, 00:02 Hmmm. Jeśli uda Ci się ustanowić transmisję przez IrDa to jedną z pierwszych rzeczy, które "zaciągniesz" będą robale typu worm Blaster i/lub Nachi. Dlatego po ustanowieniu połączenia z netem konieczna będzie natychmiastowa instalacja poprawek zabezpieczeń. Żeby łącze "Bluetooth" działało poprawnie trzeba wcześniej uaktualnić Win XP. Wiele sterowników dla Bluetooth wprowadza jednak dopiero SP2. IMHO instalacja SP1 z płyty CD jest wygodną i dość dobrą metodą uaktualnienia systemu WinXP. A najwygodniej jest od razu zainstalować SP2 (również z płyty CD). Pozdrawiam. Hejas. Link Zgłoś
torrencik Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 04.06.05, 06:38 >instalacja SP1 z płyty CD jest wygodną i dość dobrą metodą uaktualnienia > systemu WinXP. A najwygodniej jest od razu zainstalować SP2 (również z płyty >CD Ale nadal nasz system będzie potrzebował UAKTUALNIEŃ najnowszych :) A na CD z poprawkami,które DARMO (!!!) rozprowadza sam MICROSOFT niestety NIE MA WSZYSTKICH uatualnień do systemu XP :( Link Zgłoś
Gość: Cornolio Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows IP: *.provider.pl / *.provider.pl 04.06.05, 12:38 "Uaktualnienia" czy też jak wolisz "poprawki krytyczne", które M$ wypuścił po SP2, łatają dziury krytyczne WinXP i wprowadzają jakieś goowno warte "narzędzia do wykrywania złośliwych skrytptów" (czy jak to się tam ładnie nazywa). Czyli związane są tylko i wyłącznie z zapewnieniem bezpiecznego (sic!) korzystania z netu. Nie wnoszą one NIC jeśli chodzi o problemy sprzętowe, sterowniki itp. Więc jeśli gość nie jest podłączony do sieci, to nie są mu one do niczego przydatne. EOT. Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 22:54 To fakt, instalacja SP 2 sporo zmieniła w moim Bluetooth, lecz tylko na lepsze (bezpieczniejsze). Sądzę też, że robale mogą wejść podczas każdej sesji łączności, niezależnie od usługodawcy oraz sposobu połączenia. Link Zgłoś
randybvain Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 04.06.05, 13:58 Mam w laptopie Blue Tootha, ale nie moge z niego korzystac z prostego powodu - nie mam polaczyc go z czym. Nie mieszkam w Polsce, dlatego jakiekolwiek polaczenie mojego prywatnego laptopa z netem jest bardzo skomplikowane. Nawet skoro mam wireless, w miejscach, gdzie jest hotspot najwyzej lacze sie ze strona zadajaca ode mnie informacji kredytowych itp, ktorych nie mam. Link Zgłoś
elo.rp Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 04.06.05, 14:55 Zbiór poprawek dla Windows XP wydanych po SP2 z instalatorem [Poprawki-14.04.05] Jest on przeznaczony dla polskiej wersji systemu zeus.polsl.gliwice.pl/~gregmxp/download/Poprawki.rar a jak masz inne pytania zwiazane z ta porawka to pisz do www.cedar.prv.pl/ Link Zgłoś
Gość: gr Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.06.05, 23:51 A co z W98? Microsoft nie przewiduje żadnych poparwek do tego systemu...i co teraz, jeśli ktoś nie ma już nawet starych, bo zrobił format dysku?? Link Zgłoś
mbucz Re: Jak sciagnac aktualizacje Windows 05.06.05, 00:16 No to mogiła;) A tak poważnie np to (google nie boli): dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=772&t=35 Link Zgłoś