Dodaj do ulubionych

excel-szukam formuly

29.06.05, 10:59
to pewnie jest banal, ale nie wiem jak to zrobic.
potrzebuje formule, ktora w momencie, gdy w jednej komorce bedzie COKOLWIEK
napisane, to bedzie dokladnie to samo kopiowac do innej.

myslalam, zeby zrobic to tak:

=if($c$2="...","..."," ")

i nie wiem, co wstawic w te kropeczki.

Obserwuj wątek
    • Gość: jap Re: excel-szukam formuly IP: 195.136.36.* 29.06.05, 11:07
      Jeśli COKOLWIEK, po co ci "if"? Nie wystarczy zwykły link między komórkami?
      • umathurman Re: excel-szukam formuly 29.06.05, 11:14
        kurcze, nie wiem jak sie robi 'link'?
        moze jakas konkretna podpowiedz?
        • Gość: jap Re: excel-szukam formuly IP: 195.136.36.* 29.06.05, 11:21
          Zaznaczasz komórkę wyjściową, prawoklik -> kopiuj.
          Potem zaznaczasz docelową, prawoklik -> wklej specjalnie -> wklej link (paste
          link).
          Od tej pory zmiana w komórce wyjściowej powoduje zmianę również w docelowej.
          • umathurman Re: excel-szukam formuly 29.06.05, 11:26
            no ale przeciez jak wykasuje to, co jest w wyjsciowej komorce i wpisze cos
            nowego, to on mi nie powtorzy tego w tej drugiej ??

chodzi mi o to:
            mam akrusz. w komorce a1 wpisuje date (codziennie inna)
            i chcialabym, zeby po wpisaniu tej daty, excel mi ja automatycznie kopiowal do
            kilku innych komorek na tym samym arkuszu.

mozesz pomoc?
            • Gość: Gorgios Re: excel-szukam formuly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:36
              wpisz formułe:=(nr komórki z której chcesz pobierać dane)np. L19. Ważne jest
              aby obie komórki miały ten sam format (tekst, liczba itp.)Tkie odwołanie
              możesz nawet wpisać na innym arkuszu. to zadziała na 100% bo bardzo dużo
              pracuje na exelu więc bardzo częsko korzystam z formuł
            • methinks Re: excel-szukam formuly 29.06.05, 11:38
              W tych komorkach, w ktorych chcesz miec skopiowana wartosc komorki A1 wpisz bez
              cudzyslowiu "=A1" lub "=$A$1".
              Tyle.
              • Gość: Gorgios Re: excel-szukam formuly IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.05, 11:47
                A czy jest jakaś formuła żeby zamieniała liczy na słoa np.100 na sto lub 152 na
                sto pięćdziesiąt dwa??
            • methinks Re: excel-szukam formuly 29.06.05, 11:42
              A jesli chcesz, zeby komorki nie wyswietlaly "0" jesli komorka A1 jest pusta,
              to mozesz uzyc formuly w tych komorkach:
              =JEŻELI(A1<>""; A1;"")

Na polski: jezeli A1 jest niepusta to wpisuj wartosc A1, jesli jest pusta to
              nic nie wpisuj.
              • umathurman Re: excel-szukam formuly 29.06.05, 11:51
                !! no wlasnie!! o to mi chodzilo!!

nie wiedzialam jak zapisac: niepusta ;)
                dziekuje bardzo chlopaki / dziewczyny

ja tu do was jeszcze bede dzis pisac, bo dostalam od szefa zadanie, zeby
                przerobic niektore szablony.
                ;)
                ciao
              • Gość: jap Re: excel-szukam formuly IP: 195.136.36.* 29.06.05, 13:32
                methinks napisał:

> A jesli chcesz, zeby komorki nie wyswietlaly "0" jesli komorka A1 jest pusta,
                > to mozesz uzyc formuly w tych komorkach:
                > =JEŻELI(A1<>""; A1;"")
                >
                > Na polski: jezeli A1 jest niepusta to wpisuj wartosc A1, jesli jest pusta to
                > nic nie wpisuj.

Na zera w Excelu są jeszcze inne sposoby - nie zawsze możemy użyć "JEŻELI":
                1. Globalnie, w całym arkuszu: menu Narzędzia -> Opcje -> Widok -> odptaszkować
                Wartość zero
                2. Jeśli to ma dotyczyć tylko pojedynczych komórek, bo w innych zera być muszą,
                można wprowadzić Format -> Komórki -> Numer -> Format użytkownika
                Tam wpisujemy coś dziwnego. Jeśli zwykły format komórki jest jakiś tam,
                wpisujemy to podwójnie ze średnikami. Przykłady:

Pierwotny Po zmianie

General General;General;
                0,0 0,0;0,0;
                0,00 0,00;0,00;
                dd-mm-yyyy dd-mm-yyyy;dd-mm-yyyy;
                I tak dalej ....

Ważne są oba średniki!
                To taki nietypowy trick, ale naprawdę działa. Pusta komórka jest kopiowana jako
                pusta, a nie jako zero.
                • Gość: jap Re: excel-szukam formuly IP: 195.136.36.* 29.06.05, 14:12
                  Widzę, że ten mój trick jest nieczytalny, bo spakowało mi spacje.
                  Jeszcze raz, teraz zamiast spacji dam kropki:

2. Jeśli to ma dotyczyć tylko pojedynczych komórek, bo w innych zera być muszą,
                  można wprowadzić Format -> Komórki -> Numer -> Format użytkownika
                  Tam wpisujemy coś dziwnego. Jeśli zwykły format komórki jest jakiś tam,
                  wpisujemy to podwójnie ze średnikami. Przykłady:

Pierwotny ...... Po zmianie

General ........ General;General;
                  0,0 ............ 0,0;0,0;
                  0,00 ........... 0,00;0,00;
                  dd-mm-yyyy ..... dd-mm-yyyy;dd-mm-yyyy;
                  i tak dalej ....

Ważne są oba średniki!
                  To taki nietypowy trick, ale naprawdę działa. Pusta komórka jest kopiowana jako
                  pusta, a nie jako zero.
              • Gość: Mariner Re: excel-szukam formuly IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.05, 13:49
                Albo lepiej: Narzędzia\Opcje\Widok i usunąc zaznaczenie "wartości zerowe".
                Formuła, którą podałeś jast natomiast nieodzowna w przypadku kiedy w komórkach jest zdefiniowane dzielenie, a komórka dzielnika jest pusta. Aby uniknąć błędu dzielenia przez "0" należy wpisać np: =Jeżeli(b2=0;0;a2/b2)
                M.
            • Gość: jap Re: excel-szukam formuly IP: 195.136.36.* 29.06.05, 11:47
              umathurman napisała:

> no ale przeciez jak wykasuje to, co jest w wyjsciowej komorce i wpisze cos
              > nowego, to on mi nie powtorzy tego w tej drugiej ??
              >
              > chodzi mi o to:
              > mam akrusz. w komorce a1 wpisuje date (codziennie inna)
              > i chcialabym, zeby po wpisaniu tej daty, excel mi ja automatycznie kopiowal
              do
              > kilku innych komorek na tym samym arkuszu.
              >
              > mozesz pomoc?

Właśnie to jest dobra metoda. Spróbuj. Z komórki a1 skopiuj i po kolei wklejaj
              (specjalnie ->link, czy jak się to nazywa w polskim Excelu) do kilku innych
              komórek. Potem zmieniaj zawartość a1. Powinna się zmieniać i tych zlinkowanych.
              • Gość: Obcy Re: excel-szukam formuly IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 14:07
                Funkcji słownie nie ma w excelu, należy zainstalować dodatek - tu jest gotowy
                dodatek i instrukcja instalacji.
                excel.republika.pl/dopobrania/slownie.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka