Dodaj do ulubionych

PROBLEM - POMOCY !!!

IP: *.chello.pl 01.07.05, 03:17
witajcie. ostatniomoja karta gf3 sypała artefaktami więc zmieniłam ją na f\gf4 ti 4200. nowa karta w 3 d markach i grach 3d się wieszała. zmieniłam ją na gf4 4600 i wszystko było ok. ale wczoraj dostałam radka 9600 pro - znowu zwisy w 3d. włożyłam z powrotem gf4 4600 i dal;ej to samo . co może być przyczyną ? awaria płyty głównej ??? pomózcie
Obserwuj wątek
    • torrencik Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 08:02
      I tak mieszasz też i STEROWNIKI do tych kart ?

Raz ATI a raz NVIDIA .

ODINSTALOWANIE nie usuwa wszystkich składników sterowników i takie mieszanie
      raczej nie pomaga systemowi.

Zmieniasz karty a PROCESOR ten sam :(

Za słaby procesor do tych kart - skoro używałaś GF z serii 3 to procesor masz
      pewnie też z tych antycznych czasów co ta karta :)

A jak sama piszesz - GRASZ !
      Gry od których karta zaczęła się sypać mają większe wymagania niż twój komputer
      i dlatego takie efekty.

A sama wymiana karty graficznej na lepszą nie załatwi automatycznie większej
      wydajności całego systemu.

Karta musi mieć parametry odpowiednie do PROCESORA - to oczywiste :)

• Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 01.07.05, 10:40
        procesor to amd xp 2500@ 3200 a poza tym nigdy wczesniej nie było problemów. 3d marka 2001 powinna przejść nawet archaiczna konfiguracja
        • mbucz Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 10:50
          Torrencik jak zwykle telepatycznie rozpoznaje konfigurację;)

Ale rzeczywiście pozostałości sterowników lubią się gryźć. Do wyczyszczenia
          systemu z pozostałości użyj tego:
          www.amnezja.org/modules.php?name=News&file=article&sid=4087
          Potem użyj tych sterowników:
          www.omegadrivers.net/
          I napisz, jakie efekty
          • Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 01.07.05, 14:20
            nic nie pomogło. nawet przeinstalowanie windy ( xp pro) też nic nie dało. wiesz się w każdym 3d marku i każda karta. w innych aplikacjach 3d to samo
            • darekkr1 Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 14:24
              Ja bym glosowal za slabym zasilaczem.
              Podczas tzw pracy biurowej nie dziala wszystko na 100% wiec nie pobiera tyle
              pradu. Ale podczas grania czy w 3dmarkach jak wszystko leci na maksymalnych
              obrotach zasilacz moze nie wyrabiac.
              • Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 01.07.05, 14:32
                zasilacz chieftec 360 wat . zawsze świetnie wyrabiał
              • mbucz Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 14:40
                Może być jeszcze chłodzenie, ale też stawiałbym na zasilacz. Możesz jeszce
                sprawdzić SuperPi, albo Prime95, śledząc zmiany temperatury. Jeśli się zawiesi
                podczas testu, a temperatura nie przekroczy 60-65 stopni raczej zasilacz, jeśli
                tempeartura wzrośnie ponad 75-80 i się zawiesi, to chłodzenie. A jeśli się nie
                zawiesi, to pewnie problem z grafiką.
                • Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 01.07.05, 15:46
                  zasilacz odciążyłam odpinając wszystko z usb. a 3d mark 2001 wcale nie chce się teraz zainstalować. "setup texture converter error". co tu jest grane?? czy możliwa awaria portu agp albo źle zamocowana karta??
        • znacznik Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 16:08
          Gość portalu: ania napisał(a):

> procesor to amd xp 2500@ 3200 a poza tym nigdy wczesniej nie było problemów. 3d
          > marka 2001 powinna przejść nawet archaiczna konfiguracja
          Sprobuj zmienic taktowanie procesora na nominalne,byc moze to jest
          przyczyna,chociaz powatpiewam...Torrencik - slaby procesor.:)))
          • Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 01.07.05, 16:23
            już próbowałam. nic nie dało :(
            • znacznik Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 16:26
              oczywiscie zakladamy ze directX i sterowniki do plyty za zainstalowane :))))
              • Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 01.07.05, 16:46
                prawidłowo zakłądamy :)) nawet kilka razy przeinstalowane dla pewności...
                • znacznik Re: PROBLEM - POMOCY !!! 01.07.05, 17:09
                  no to zaczyna wygladac chyba na uszkodzony slot agp...a w innym komputerze te
                  twoje cuda bez zarzuty sie zachowywaly ??
                  • Gość: niktabc@vp.pl Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.toya.net.pl 01.07.05, 20:47
                    a NIKT z was nie wpadł na pomysły kolejno:

1) UPGRACDE BIOSU (do najnowszego)
                    2) USTAWIENIE BIOSU (wyłączone FAST WRITE - lub WŁĄCZONE zaleznie od karty)
                    3) foramat c: i czysty syetm + najnowsz stery OMEGA (wwww.omegadrivers.net) +
                    najanowsze stery do płyty głównej
        • Gość: ppp Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.centertel.pl 02.07.05, 04:25
          Na początek radzę zrobić spowrotem 2500+ i nie kombinować . W 3D udział bierze
          CPU , a ten jest pewnie ujarany u kresu sił i zasilacz pewnie też nie wydala :-)
          • Gość: ania Re: PROBLEM - POMOCY !!! IP: *.chello.pl 02.07.05, 14:31
            proca ustawiłam na nominalne i dalej to samo. chyba to jednak agp :(
            • znacznik Re: PROBLEM - POMOCY !!! 02.07.05, 14:49
              niktabc i ppp ,czasami warto poczytac calosc postow jednak...
              • darekkr1 Re: PROBLEM - POMOCY !!! 02.07.05, 15:07
                To wyglada na jakis problem sprzetowy wiec :)
                Zeby dowiedziec sie co dokladnie to by trzeba sprawdzac pojedynczo.
                Zasilacz lub plyta glowna, ewentualnie pamiec czy procesor.
                Takie sa moje typy, tyle ze mowie z gore ze zgaduje.
                Takie porady na odleglosc niestety nie zawsze sa skuteczne. Zawsze lepiej i
                dokladniej mozna cos powiedziec jak sie to ma przed soba.
                Moja rada na dzis to przejsc sie do jakiegos malego sklepiku i niech
                posprawdzaja wymieniajac czesci po kolei. Tylko tak mozna sie dowiedziec czegos
                pewnego.
                Tyle z mojej strony :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka