11.07.05, 15:04

Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmie płytka z
Mandrivą?

aquanet:))
Obserwuj wątek
    • ugo Re: Mandriva 11.07.05, 17:19
      Widziałem Linux+ Extra z Mandrivą.
    • adamw8 Re: Mandriva 11.07.05, 18:12
      W Empiku kupisz "linux+" - gazetkę z jakąś wersją linuxa i zupełnie
      nieprzydatnym lub wręcz wprowadzającym w błąd (patrz: Slackware10.2 - pełno
      błędów) tekstem jak tym się posługiwać
      to już lepiej ściągnąć sobie linuxa z sieci lub jesli nie masz szybkiego łącza
      to kupić na Allegro za ok.15-20 PLN z wysyłką (w Empiku jest po 30 lub 35PLN)
      • bokaj Re: Mandriva 11.07.05, 20:52
        była Mandriva w PcFormat, ale na forum tejże gazety ludzie narzekali, że jakaś niedorobiona; ja osobiście mam Mandrivę z Linux-Magazine, za 18 zł - bardzo dobrze chodzi, od razu spolszczona - na jednej płytce dvd.
        jeśli masz odtwarzacz dvd to mogę polecić - można zamówić na:
        www.linux-magazine.pl/CustomerService/Backissues
        choć moim zdaniem nieco lepiej spisuje się MDK 10.1 Official (też mam z tego magazynu)
        • koktajl_molotowa Re: Mandriva 12.07.05, 01:03
          Mandriva z czerwcowego LinuxMagazine jest OK, instalowana przezemnie ma 3
          komputerach, raczej standardowych - bez SCASII i innych niespodzianek, funguje.
          Instalowałem też z płytki z czerwcoweg Linux+ (nie Specjal), też OK, do tego
          jeszcze pakiety PLF dołożyli, a w lipcowym uaktualnienia (ponad 400MB). W
          zasadzie nie ma zadnej różnicy, ani przy instalowaniu, ani przy pierwszym
          starcie, ani w późniejszym działaniu. Problemy to chyba sprawa błędnie nagranych
          płyt.
          Acha, obie gazety dały Mandrive na DVD.
    • aquanet Re: Mandriva 13.07.05, 13:13
      aquanet napisała:

>
      > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmie płytka z
      > Mandrivą?
      >
      > aquanet:))

Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :)

aquanet
      • koktajl_molotowa Re: Mandriva 15.07.05, 15:27
        aquanet napisała:

> aquanet napisała:
        >
        > >
        > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmie płyt
        > ka z
        > > Mandrivą?
        > >
        > > aquanet:))
        >
        > Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :)
        >
        > aquanet
        >
        Gdybyś jednak nie znalazła, podaj adres, przepalę płytkę i, że tak powiem, po
        kosztach prześlę.
        Jakby co pisz na adres na gazeta.pl
        • aquanet Re: Mandriva 15.07.05, 23:53
          koktajl_molotowa napisał:

> aquanet napisała:
          >
          > > aquanet napisała:
          > >
          > > >
          > > > Może jest ktoś z Was zorientowany, czy była już w jakimś czasopiśmi
          > e płyt
          > > ka z
          > > > Mandrivą?
          > > >
          > > > aquanet:))
          > >
          > > Dzięki, teraz oblukam za odpowiednim czasopismem :)
          > >
          > > aquanet
          > >
          > Gdybyś jednak nie znalazła, podaj adres, przepalę płytkę i, że tak powiem, po
          > kosztach prześlę.
          > Jakby co pisz na adres na gazeta.pl
          >

Dzięki za chęci, jak nigdzie nie znajdę, to się zgłoszę Koktajlu do Ciebie :).
          Mam nadzieję, że jednak w empiku dostanę odpowiednie czasopismo

pzdr

aquanet :)
          • bokaj Re: Mandriva 16.07.05, 00:04
            jeżeli będziesz miała szczęście, to w mpiku dostaniesz CHIP-Special z Mandrivą (za ok 28 zł), ale na 3 cd, a nie na dvd...
            (u mnie w mpiku dziś jeszcze to było)

albo Linux+Extra z Mandrivą i pełnym kompletem dodatkowych aplikacji za 37 zł (tez dziś to widziałem)

powodzenia!
            • aquanet Re: Mandriva 17.07.05, 00:14
              bokaj napisał:

> jeżeli będziesz miała szczęście, to w mpiku dostaniesz CHIP-Special z Mandrivą
              > (za ok 28 zł), ale na 3 cd, a nie na dvd...
              > (u mnie w mpiku dziś jeszcze to było)
              >
              > albo Linux+Extra z Mandrivą i pełnym kompletem dodatkowych aplikacji za 37 zł (
              > tez dziś to widziałem)
              >
              > powodzenia!

Jak Mandriva była w Chipie to elegancko, dzięki. Ale czy CHIP i CHIP-specjal to
              oddzielne czasopismo?

aquanet
              • bokaj Re: Mandriva 17.07.05, 11:19
                "Ale czy CHIP i CHIP-specjal to oddzielne czasopismo?"

tak, oddzielne. Chip-Special wychodzi dość nieregularnie, jesli się nie mylę, choć wersje "Ch-Special" poświęcone linuxowi oznaczane są porami roku (wiosna, lato itp.), co sugeruje kwartalny rytm ukazywania się.
                looknij na stronę:
                www.chip.pl - tam wybierz "Chip Special"
                u mnie w empiku jeszcze jest, podejrzewam, że wszędzie jeszcze w empikach go znajdziesz...
        • aquanet Re: Mandriva 13.08.05, 12:16

> aquanet napisała:
          >
          > > aquanet napisała:
          > >
          > > >
          > e płyt
          > > ka z
          > > > Mandrivą?
          > > >
          > >
          > >
          > > aquanet
          > >
          > kosztach prześlę.

Hej Kokatjlu, niestety nie dostałam w empiku Chipa Extra z Mandrivą, były, ale
          tylko z Mandrake 10.1. Przede mną jeszcze wyjazdy do paru miejscowości i jeżeli
          tam nie kupię to zgłoszę się :).

aquanet
        • aquanet Re: Mandriva 16.11.05, 00:26

> aquanet napisała:
          >
          > > aquanet napisała:
          > >
          > > >
          > e płyt
          > > ka z
          > > > Mandrivą?
          > > >
          > >
          > >
          > > aquanet
          > >
          > kosztach prześlę.
          >

Trochę już czasu minęło zanim kupiłam "Linux+ Extra" z Mandrivą Linux LE 2005.
          Chciałabym ją zainstalować, ale mam malutki problem z partycjami. Nie chciałabym
          korzystać z automatycznego ich tworzenia, ale sama nie wiem,jaki podział dysku
          byłby najlepszy. Mam dysk 20 GB i pamięci 128 RAM. Na tym dysku ma być tylko
          Mandriva.

Obecnie mam zainstalowanego Mandreka 9.2, z automatycznym podziałem na partycje.

Dziękuję za ewentualną podpowiedź

Aquanet
    • pejot1 Re: Mandriva 15.08.05, 12:56
      Linuksy z gazet zazwyczaj sa nieauktualne. Nie lepiej sciagnac sobie z sieci?
      • aquanet Re: Mandriva - no to mi pomóż :D 16.08.05, 20:40
        pejot1 napisał:

> Linuksy z gazet zazwyczaj sa nieauktualne. Nie lepiej sciagnac sobie z sieci?

Pejot1 wiem, że łatwiej, ale to trzeba jeszcze umieć ...... zainstalować program
        do wypalania płytek, wiedzić skąd pobrać Mandrivę i jak płytki wypalić:( -i
        dlatgo chciałam iść na łatwiznę, kupić i mieć gotowca. Chwilowo patrzę na
        nagrywarkę i nie wiem od czego sie zabrać, bo oczwiście przy próbach instalacji,
        np. graveman`a otrzymuje komunikaty, że czegoś brakuje ...

A mam Mandreka 9.2 i czas od niej uciekać. :(

aquanet

• ibu7 Re: Mandriva - no to mi pomóż :D 17.08.05, 14:51
          Mandrakelinux 10.1 ofcial - z chipa - porostu koszmar
    • mrowkolew Re: Mandriva 17.08.05, 21:18
      to ja się podepnę do tego wątku,bo po wczorajszym obchodzeniu kiosków,w nocy
      śniło mi się że kupiłam wszystkie cztery dostępne teraz dystrybucje linuksa z
      czasopism(jest Knoppix,SuSe,Fedora i Mandriva Limited Edition)
      w zasadzie to szukalam Mandrake 10.1 jeszcze,ale wydana była w końcu 2004 roku z
      czasopismem,a teraz jest tylko Mandriva Limited Edition-ale jak piszą na stronie
      oficjalnej-jest to wydanie niestabilne jeszcze,innowacyjne trochę-więc nie chce
      ryzykować-tylko teraz nie wiem która w takim razie wersję mandrivy lepiej
      ściągnac lub kupić-10.0 i sobie zrobic aktualizację tego co trzeba,czy
      10.1-która jest lepiej dopracowana i lepiej się sprawuje??????bo normalnie już
      nie wiem co zrobić a tez chce zaktualizowac 9.2 choćby ze względu na obsługe
      urządzeń ATAPI bez symulacji SCSI
      dzięki z góry za opinie
      • krzysztofsf Re: Mandriva 16.11.05, 23:04
        ftp://ftp.ps.pl/mirrors/mandrake/official/iso/2006.0/i586/
        Juz jest.
        Ja mam jeszcze mandrake 10.1
        Dla mnie ok, narazie nie podnosze, mam maly dysk i nie chce go zapchac (czego sie boje przy aktualizacji)
        • bokaj Re: Mandriva 17.11.05, 19:58
          w piśmie "EasyLinux" datowanym listopad2005 jest na dvd wersja Mandriva 2006 - bardzo niezła! chodzi! nowe KDE, nowe Gnome, tylko OpenOffice - nie wiadomo dlaczego - w wersji 1.1.5, a nie w wersji 2.0 (ale to jest do pobrania za free na stronie www.ux.pl w postaci rpm'ów i łatwo się instaluje).
          niedawno próbowałem Suse 9.3 - moim zdaniem Mandriva jest bardziej do przodu, przede wszystkim szybciej działa i kontrola nad kompem w Mandrivie jest prostsza (a może tylko przyzwyczaiłem się do Mandraka?)
    • aquanet Re: Mandriva i problemy z CD 17.11.05, 22:14

Po instalacji Mandrivy LE 2005 zrodził mi się niemały problem.:(((((( Na
      pulpicie brak ikonki CD-ROMu, a gdy chcę uruchomić płytkę otrzymuję taki komunikat:

"mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/hdc or too many
      mounted file system. Please check that the disk is entered correctly"

Bardzo proszę poradźcie mi jak mam przeprowadzić te "correctly", bo sama nic nie
      wymyślę.:(( I dlaczego instalator nie wykrył odtwarzacza i nagrywarki CD-ROMu .
      Mam LG.

aquanet:(((((((((((((((((((((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka