Gość: mat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:01 Mam pytanie dotyczace techniki defragmentacji: czy jest roznica w jakosci po defragmentacji przeprowadzonej w trybie awaryjnum a w zwyklym trybie pracy Windows? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: WinXPSP2 Re: Defragmentacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:18 To się nie liczy.Ja do romieszczenia plików na dysku używałem programu Microsoft Bootvis,który obecnie nie ma jakiegokolwiek wsparcia producena,z dobrym skutkiem.Defragmentację poprawnie należy przynajmniej raz doprowadzic do końca tzn około 20 razy defragmentowac od nowa pomimo komunikatu o braku potrzeby defragmentacji.Dla tych którzy oszczędzają na czasie i robią to więcej razy należy użyc programu który może defragmentować konkretne pliki i katalogi- najważniejsze i często używane.Ja przy kazdym starcie windows defragmentuję automatycznie różne pliki naprzykład stronicowania i systemowe.Tak naprawdę najwięcej mam pofragmentowanych plików z filmami,co nie ma żadnego znaczrenie i było by tylko stratą czasu. Link Zgłoś
Gość: mat Re: Defragmentacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:26 Co masz na mysli piszac o przeprowadzeniu defragmentacji do konca? Uzywam O&O Defrag i nie kazesz mi chyba po przeszlo 2,5 godzinnej defragmentacji dysku powtarzac czynnosc jeszcze 19 razy... Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Defragmentacja 19.07.05, 15:33 2,5 godziny? To chyba masz win98, albo XP na partycji FAT? Jeżeli XP, to jak najszybciej przekonwertuj system plików na NTFS. Wtedy O&O Defrag upora się z tym w 5 minut. Ja przeprowadzam defragmentację raz na tydzień i nie trwa to dłużej niż 2 minuty na partycji systemowej (15GB) i jakieś pięć minut na drugiej (60GB). Link Zgłoś
Gość: mat Re: Defragmentacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:37 Mam XP, NTFS ale sprzet malo wydajny - laptop PIII 700 MHz, 256 MB RAM i ok 50% wolnej przestrzeni na dysku (dysk 10GB) Link Zgłoś
maciejpoczta Re: Defragmentacja 19.07.05, 15:47 Ta konfiguracja nie ma nic do rzeczy. Dysk 10GB z NTFS powinien się dać zdefragmentować w parę minut. Myślę, że po prostu nie przeprowadzałeś tej operacji przez długi czas i z tąd taki długi czas. Rób to przynajmniej raz w miesiącu i ustaw O&O defrag żeby przeprowadzał defragmentację automatycznie w tle. Ja mam diskeeper'a, ale ten twój też ma tę funkcję. Link Zgłoś
Gość: WinXPSP2 Re: Linki .W jednym niebieskim kawałku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 15:37 Po uzyskaniu jednego niebieskiego kawałka bez przerw dysk pracuje ciszej i szybciej. www.sysinternals.com/Utilities/PageDefrag.html -free defragmentacja stronicowania i rejestru przy uruchamianiu www.majorgeeks.com/download.php?det=664 download Microsoft Bootvis 1.3.37.0 miał na pewno chodzic przy SP1 chodzi przy SP2 ale bez błogosławieństwa producenta. Link Zgłoś