Dodaj do ulubionych

Uruchamianie z płytki

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 13:57
Jak przestawić bios żeby uruchamiał się płytki Win XP(chodzi mi o to, jak się
nazywa ta opcja)???
Obserwuj wątek
    • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 22.07.05, 14:28
      A co to w ogóle jakaś MANIA zmieniania w BIOSie tych ustawień ???

Zalecana kolejność to:
      1./ napęd dyskietek ;
      2./napęd CD-ROM ;
      3./dysk twardy .

I po co te kombiacje z BIOSem ???

Przecież jak NIE MA fizycznie nośnika w napędzie to go nie uruchomi żaden
      BIOS :)

Jak nie ma CD w napędzie to nie uruchomi się ta płyta (której NIE MA !)tylko
      przeszukiwanie pójdzie dalej - i pójdzie dysk twardy.

Co to za jakoś mania przestawiania kolejności w BISOie ???
      Po co to komu ?

A Ty w dodatku chcesz zmieniać a nie wiesz gdzie to się robi :(

A jak to sie robi to jest...w INSTRUKCJI OBSŁUGI płyty głównej :)
      Przeczytaj i znajdziesz z pewnością.
      • Gość: bill Re: Uruchamianie z płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.05, 15:46
        Nie zrozumiałeś mnie. Zmienianie kolejności jest potrzebne przy formatowaniu,
        Gdy płytka siedzi w CD-ROMie :))
        • maciejpoczta Re: Uruchamianie z płytki 22.07.05, 16:11
          W sumie, to chyba ty nie zrozumiałeś. Kolega wyżej chcial Ci powiedzieć, że nie
          trzeba latać po biosach, tylko na stałe ustawić jako pierwszy napęd przy
          botowaniu CDROM, a dopiero drugi HDD. No, ale najpierw trzeba to ustawić, więc
          ta opcja przeważnie nazywa się "Primary Boot Device", "Sekondary Boot Device"
          itd. Z reguły znajduje sie na karcie "Advanced Bios Features", "Advanced Setup
          Features", lub o jeszcze innej podobnej nazwie. Ale być może będziesz musiał
          poszukać gdzie indziej, bo z biosami to różnie bywa. I po wszystkim nie zmieniaj
          z powrotem na HHH jako pierwszy, tylko zostaw CDROM.
          • maciejpoczta Re: Uruchamianie z płytki 22.07.05, 16:13
            Oczywiście nie Primary, a "First Bot Device". To przez to słońce...
        • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 22.07.05, 19:27
          Gość portalu: bill napisał(a):

> Nie zrozumiałeś mnie. Zmienianie kolejności jest potrzebne przy formatowaniu,

Do tego nie jest potrzebna zmiana w BIOSie :)
          A skąd takie teorie ???
          • znacznik Re: Uruchamianie z płytki 22.07.05, 22:05
            Mania sie bierze stad,zeby komputer startowal szybciej i niepotrzebnie nie
            sprawdzal FDD...
            • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 07:42
              A o ile szybciej będzie chodził jak zmienisz te ustawienia ???

Te 2-3 sekundy na pewno nie są tego warte :)

Zwłaszcza,że przy pewnych manipulacjach znowu trzeba ustawić tak,żeby dyskietka
              była pierwszym napędem.
              • Gość: bill Re: Uruchamianie z płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 12:41
                Nie wiem. Pewien informatyk mówił, że koniecznie w Biosie trzebsa przestawić,
                żeby komp ruszał z płytki, bo inaczej nie pójdzie tak jak trzeba.
                • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 14:22
                  Standardowe ustawienia w BIOSie to jak już pisałem:

1./ napęd dyskietek ;
                  2./napęd CD-ROM ;
                  3./dysk twardy .

Jakbyś miał TAK ustawione to nic teraz nie musiałbyś kombinować :)))

W końcu wiesz gdzie to zmienić czy nie ??? ;)
                  • Gość: bill Re: Uruchamianie z płytki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.05, 15:19
                    Advenced Bios Features czy coś takiego.
                    P.S. Wydaje mi się, że do instalowania Win XP wystarczy płytka, bez dyskietki
                    • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 16:42
                      Gość portalu: bill napisał(a):

> Advenced Bios Features czy coś takiego.

Czyli nie wiesz :)))

Jak będziesz w BIOSie to zaraz na górnym pasku tytułowym zobaczysz "BOOT".
                      To jest to :)

> Wydaje mi się, że do instalowania Win XP wystarczy płytka, bez dyskietki

CD z XP wystarczy w zupełności.
                      Chyba,że to źle zrobiona kopia piracka i wtedy mogą być problemy - a są i takie
                      piraty :(

Ale jak masz orginalny CD to nie będzie problemów.

• amon-ra Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 16:51
                        intermaniak napisał:

> Jak będziesz w BIOSie to zaraz na górnym pasku tytułowym zobaczysz "BOOT".
                        > To jest to :)

To, gdzie znajduje się opcja zmieniania kolejności urządzeń na bootliście zależy od rodzaju BIOS-u - niektóre mają ją w menu Boot, inne w Advanced BIOS Features.
                        Poza tym nowe BIOS-y wyposażane są w opcję Quick Boot Menu (np. pod klawiszem F8), która pozwala wybrać podczas testu POST, z jakiego urządzenia ma startować system (FDD, HDD, CD) bez zmieniania standardowej listy boot-owania, dzięki czemu można oszczędzić te klika sekund przeszukiwania napędów.
                        • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 16:56
                          amon-ra napisał:

>To, gdzie znajduje się opcja zmieniania kolejności urządzeń na bootliście
                          >zależy od rodzaju BIOS-u -
                          >niektóre mają ją w menu Boot, inne w Advanced BIOS Features.

Nie spotkałem się z płytami z BIOSem firmy AWARD lub AMI,żeby miały opcję
                          bootowania gdzie indziej niż w głównym "BOOT".

• maciejpoczta Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 17:18
                            intermaniak napisał:

> Nie spotkałem się z płytami z BIOSem firmy AWARD lub AMI,żeby miały opcję
                            > bootowania gdzie indziej niż w głównym "BOOT".

No to widać mało przy tym grzebiesz. Ja zmontowałem już dziesiątki komputerów i
                            bardzo niewielka część płyt głównych miała ustawienia w menu Bot (lub Bot
                            Sequency).
                            • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 17:31
                              maciejpoczta napisał:

> No to widać mało przy tym grzebiesz. Ja zmontowałem już dziesiątki komputerów
                              i
                              > bardzo niewielka część płyt głównych miała ustawienia w menu Bot (lub Bot
                              > Sequency).

A konkretniej !
                              Możesz podrzucić chociaż 2-3 nazwy płyt głównych,gdzie BIOS jest inny niż
                              te "moje" wersje.

• maciejpoczta Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 17:43
                                Widzę, że nie dopuszczasz do siebie myśli, że możesz nie mieć racji, ale co mi
                                tam...
                                Abit - NF7, NF7-S, AN7, i chyba wszystkie na chipsetach NForce
                                MSI - KT266, KT266Pro (i Pro2A), KT333, KT600 itd, itd...
                                Epox - EP8KRAI, EP8KRA2I i wiele innych
                                I cała masa innych producentów, modeli itd. Nie chce mi się wymieniać
                                wszystkich, co by było zresztą niewykonalne.
                                Ale może dla odmiany ty podrzuc kilka konkretów?
                                • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 17:47
                                  Już sprawdzam czy to prawda :)
                                  • maciejpoczta Re: Wariat! 23.07.05, 17:49
                                    Jeżeli uważasz, że tracę tu czas na wypisywanie bzdur w sprawach, które można
                                    zweryfikować w ciągu 5min, to musisz być niespełna rozumu.
                                    • maciejpoczta Re: Wariat! 23.07.05, 18:04
                                      Poza tym, o czym my w ogóle rozmawiamy, skoro jeszcze do godziny 14:30 nie
                                      wiedziałeś nawet, że karty graficzne mają biosy...?
                                • intermaniak Re: Uruchamianie z płytki 23.07.05, 18:07

SPRAWDZIŁEM i...faktycznie jest to PRAWDA .

W tych starych płytach głównych sprzed kilku lat ta opcja jest gdzie indziej
                                  niż we współczesnych płytach :(

maciejpoczta napisał:

> Widzę, że nie dopuszczasz do siebie myśli, że możesz nie mieć racji

To nie moja urażona ambicja, ale raczej sprawa przekonania: "lubię jasne
                                  sytuacje" .

• diabel-tasmanski boot sequence 23.07.05, 23:00
      w setupie lewa kolumna 2 wiersz od gory
      ustaw na cdrom,? ,?
      • m.gregor Re: boot sequence 23.07.05, 23:52
        A u mnie to jest 4 zakladka i 3 pozycja od gory...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka