Dodaj do ulubionych

Przyśpieszyć komputer

09.08.05, 19:28
Chciala bym ulepszyc trochę kompa bo jest strasznie mulaty,a pozatym w kólko
pojawia mi się napis- Za mało pamięci wirtualnej itd..Mam PC z interfeisem
ACPI,procesor Intel Celeron 900 Mhz.,kartę NVIDIA GeForce2 MX 100/200.Pozatym
CD-R i nagrywarkę DVD.Płyta główna ECS P6VXAT z kontrolerem VIA Bus Master
IDE.Dysk Samsung 7200- POjemność 40 giga.Proszę mi pomóc podnieść jego
wydajność w miarę tani sposób. Co musiała bym wymienić żeby był szybszy i co
by pasowało do mojej płyty głównej.Będę wdzięczna za okazaną pomoc.
Obserwuj wątek
    • diabel-tasmanski Re: Przyśpieszyć komputer 09.08.05, 21:31
      CPU suppot dla ECS P6VXAT

wprawdzie tam jest napisane że ze rdzeniem Tualatin tp tylko p3 1.13MHz ale
      raczej wszystkie Tualatin-y powinny póść. Chyba jednak zmiana procesora jets
      nieuzasadniona ze względów finansowych.
      P3 na jadrze Tualatin są baaaardzo drogie i rzadkie na rynku wrórnym (nie sa
      juz produkowane), najszybsze p3 to było 1300MHz. Celerony są tańsze (około
      80-100zł za 1200MHz najszybsze 1400 sa znacznie droższe i trudno dostępne).
      wydaje mi się że nie warto zmieniać procesora. Jak kupisz tanszego celerona
      1200 to przyrost wydajności nie będzie wielki. Jak szarpniesz się na szybszego
      to wydasz wiecej niewsólmiernie dużo kasy do uzyskanego przyrostu wydajności.
      Mom zdaniem najlepszym rozwiązaniem było by kupno płyty głównej , procesora
      Sempron i ramu ddr, a swoją płyte i procesor sprzedać na allegro.

za procesor na allegro możesz dostać ~ 50 zł
      za płyte ~ 60+.
      Nie wiem jaką masz pamiec ale na allegro 256MB Sdram kosztuje tyle samo co w
      sklepie 256 DDR 400. Z mniejszymi modułami jest inaczej.

sermpron 2600+ box s754 ~ 240zł
      płyta s754 ~ 200 zł
      ram 256 - 100zł, 512 - 200zł

• renata10 Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 17:56
        Dzięki za odpowiedż.Po namyśle sądzę że prościej będzie wymienić całość ponieważ
        musiala bym dokupic pojemniejszy dysk, a te 1200MHz to też trochę mało żeby
        przeróbka filmów z kamery szła w miarę sprawnie, a do tego głównie jest mi
        potrzebny szybszy komputer. Dokupując resztę podzespołów o których napisałeś to
        wyjdzie mi z 1000 zl., a za 1400 kupisz całą skrzynkę do której mogę przełożyć
        resztę.Mam tylko pytanie czy gdybym dołożyła mu RAM bo obecnie mam 128 to
        chodziły by mi lepiej gry i inne programy, a komp nie wyświetlał by w kółko info
        o za małej pamięci wirtualnej oraz jakiego producenta pasowała by mi pamięć RAM
        i w którym miejscu się ją dokłada.Dzięki za pomoc.
        • user0001 Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 18:50
          Na pewno programy będą chodziły lepiej gdy dodasz RAMu. Do 256 MB, można pamięci
          dokupywać w ciemno, na pewno będzie lepiej chodziło. Do 512 MB warto kupić jeśli
          masz tam Windowsa 2000 lub XP.

Gry to zupełnie inna sprawa. Zwróć uwagę, że masz w komputerze najsłabszego
          GeForce. Te karty graficzne były przez długi czas standardowym wyposażeniem
          najtańszych komputerów. W zamożniejszych krajach, takie karty są wsadzane
          jedynie do komputerów biurowych. Ta karta nadaje się do grania, tak jak maluch
          do wyścigów. Nawet jeśli wymienisz kartę (a właśnie, jakie AGP masz?), to
          ograniczeniem będzie szybkość procesora.

Jeśli masz zamiar wymieniać komputer i myślisz o graniu na tym kompterze, to
          proponuję przyjąć prostą zasadę do obliczeń. Pomyśl jak szybki chcesz mieć
          procesor, dopasuj płytę dobrej firmy (Asus, MSI), policz ile łącznie kosztował
          procesor i płyta; na kartę graficzną do grania powinnaś wydać tyle ile na
          procesor i płytę głowną łacznie.
        • diabel-tasmanski Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 19:18
          Dołozenie ramu pomoże. Jeżeli komputer wyświetla ci że masz za malo pamieci
          wirtualnej to znaczy ze jest za mało miejsca na dysku (zazwyczaj c:) Tam syystem
          tworzy sobie plik wymiany uzyj scandiska - czasami jak jest bląd w facie to
          pomimo że jest miejsce na dysku sysytem nie moze go wykorzystać. Jeżeli scandisk
          nic nie znajdzie to zwolnij troche miejsca na dysku. Tak 1GB powinien wystarczyć.
          dołożenie pamieci.
          1. wyłonczyć komputer z prądu ?
          2. zdjać blache z obudowy
          3. poszukać gdzie na płycie jest pamieć - będzie wygladało podobnie jak ta co
          kupisz
          4 przyjrzeć sie wyciecią na pamieci od strony złacza i włozyć tak zeby pasowały
          w gniazdo na plycie.
          5 dociskajać pamiec do płyty zapiąc zatrzaski na gdiazdku na płycie (czasami
          zatrzaski same zaskakuja i nie trzeaba zapinać ręcznie)
          5 skręcić obudowe
          6 włączyć prąd

i to by było juz wszystko.
          • diabel-tasmanski uzupelnienie 10.08.05, 19:29
            napisałem ze plik wymainy jest zazwyczaj na dysku C:
            Który dysk jest używany do emulacji pamieci wirtualniej możesz sprawdzic w
            panel sterowania -> system -> ????? zalezy od wersji windowsa.
            Pomysl żeby był to C jest najlepszy - C zazwyczaj są to zewnetrzne cylindry
            dysku czyli szybsze ,a po drugie swap na tej samej partycji co sysytem skaraca
            czas dostępu do swap-u - głowica dysku przesuwa sie o mniej cylindrów.
          • diabel-tasmanski uzupelnienie 2 10.08.05, 19:45
            <a htef="http://tiny.pl/qrd8">jak zamontować ram instrukcja z obrazkami :)</a>

mam niezły ubad :)

p.s
            <a htef="http://tiny.pl/qrds"> google twoim przyjacielem </a>

• diabel-tasmanski Re: uzupelnienie 2 10.08.05, 19:46
              jak zamontować ram instrukcja z obrazkami :)

mam niezły ubad :)

p.s
              google twoim przyjacielem

href href :)
              • renata10 Re: uzupelnienie 2 10.08.05, 19:59
                Dzięki za pomoc,a z linka na pewno skorzystam. Na dysku C mam zainstalowany
                tylko system ,a reszta jest wolna czyli miejsca jest wystarczająco.Może trzeba
                samemu przestawić w komputerze iloś pamięci jaką on wykorzystuje na pamięć
                wirtualną.
                • diabel-tasmanski Re: uzupelnienie 2 10.08.05, 20:12
                  Nie wiem jaki masz system.
                  >Może trzeba
                  > samemu przestawić w komputerze iloś pamięci jaką on wykorzystuje na pamięć
                  > wirtualną.
                  Trzeba sprawdzić w panelu sterowania. Wrózką nie jestem :)

Jeżeli mimo wystarczającej ilosci pamieci na dysku pojawiają sie komunikaty o
                  problemach z pamiecia wirtulaną to:
                  1. może watro zmienic program który używasz
                  2. dołożyć ramu - czsami pomaga ale to zalezy od wilu czynikow

Na dysku c masz tylko system. A na pulpicie masz katalogi z filamami . A w
                  moich dokumantach filmy etc.
                  Moze jednak zostane wrożka ? :)

sparwdz ile jest miejsca na c: (tym niedobrym przyciskiem myszki na ikonie
                  dysku C w "mój komuter" )

• renata10 Re: uzupelnienie 2 10.08.05, 20:26
                    Szkoda że nie jesteś wróżką tylko Diabłem Tasmańskim(fajna bajka oglądałam)bo
                    było by o wiele szybciej. Mam system Windows XP Professional i wolnego miejsca
                    na dysku C:13GB. Pozdrawiam
                    • diabel-tasmanski Re: uzupelnienie 2 10.08.05, 20:56
                      tak 128MB to rzeczywiści maltko dl XP + jakikolwiek program.

Poczytaj
                      www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989&st=0&#entry29315
                      zmien interfejs na klasyczny windows - to bedzie szybciej i mnie pamieci bedzie
                      zrezrało.
          • renata10 Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 20:17
            Mam jeszcze jeden problem który mam kupić RAM bo otwieram Allegro, a tu DDR
            DIMM. SDRAM DIMM, RIMM, SIMM, a ja nie wiem o co tu chodzi, a już na pewno któy
            będzie odpowiedni.
            • diabel-tasmanski Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 20:22
              sdram pc133. twoja pta plSYKCst oparta na chipsecie
              • renata10 Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 20:32
                Bardzo dziekuję teraz wiem czego szukać.
            • diabel-tasmanski Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 20:34
              problem z klawiaturą miełam łłłłł w..... :)

sdram pc133.
              Twoja płyta jest oparta na chipsecie via 694T ma mozliwość asynchronicznej
              pracy pamieci i procesora - daje to około 5% przyrost wydajności zalezy od pamieci.
              Uzyj tego programu
              download.chip.pl/download_134423.html
              lub tego
              www.idg.pl/ftp/pc_2923/AIDA32.Enterprise.Edition.3.93.html

i sprawdz jaką masz pamiec i w jakim tybie chodzi pc100 czy pc133.
              jeżeli pc133 to dokup pc133.
              jeżlei pamieć jest pc133 a chodzi jako pc100 to przestaw w biosie. ale wtedy
              muszisz tetować wydajnośc memtest86+ przy tych ustawieniach. To czy zmiana na
              pc133 coś pomoze zależy od jaości pamieci - cas latency.

jeżlei masz pamieć pc100 to możesz dokupić sdram pc100 lub pc133
              • renata10 Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 21:35
                A więc program zainstalowalam, sprawdziłam co się dało i okazalo się że chodzi w
                trybie 133 SDRAM.Pozatym przy Pamięci napisał mi : zainstaluj więcej pamięci,
                aby poprawić wydajność.
                Mikroukłady płyty głównej wystąpil problem tzn. ponad połowpamięci fizycznej
                jest dostępna dla AGP, to może zmniejszyć wydajność.
                Jeżeli coś z tego rozumiesz to może podzielił byś się ze mną wiedzą i powiedział
                mi co to znaczy i co z tym zrobić. Dzięki z góry.
                • renata10 Re: Uzupełnienie 10.08.05, 21:41
                  Jeszcze tylko chcialam sie zapytać jaką kartę graficzna polecił byś dla mnie i
                  która by pasowala.
                  • diabel-tasmanski Re: Uzupełnienie 10.08.05, 22:22
                    Twoja płyta obsługuje tylko karty AGP w trybie x4. najnowsze karty grafiki na
                    agp działaja w trybie x8. taka karta albo nie zadaaiła na trojej płycie , a
                    jeżeli nawet zadziała to w trybie x4. To i tak nie ma znaczzenia w jakim trybie
                    dziła karta AGP. dlatego że:
                    1. nowe karty maja sporo własnej pamieci
                    2. twoaja płyta glowna ma teotetyczną wydajnośc podsystemu pamięci na poziomie
                    1066MB/s a agp x4 potafi przesłać 1066MB/s czyli zużyje całe pasmo pamieci.
                    AGP x8 jest jeszcze sybsze ale i tak nawet jakby płyta mogla dzialać w takim
                    trybie to nic by nie dało. Pamieć RAM by nie nadażała.
                    Ostatnio popularnosć zdobywaja karty graficzne na gnoiazdo PCI-express. Jak na
                    razie to wprawdzie nie przynoszą istotnaj poprawy wydajności ale jeżeli będą tak
                    "promowane" jak do tej pory to wyprą AGP. Przyszlośc należy jednak do PCI-express.

Nie wiem jak bardzo potrzebujesz nowej grafiki. GF Mx200 to obecnie juz dziadek
                    :) zresztą nigdy nie błyszczał wydajnościa.
                    Do ogładania filmow wystarczy. Do nowych gier nie , ale i cały komp nie
                    wystarczy do nowych gier.
                    jeżeli koniecznie chcesz zmieniać grafike na nową, a i tak masz zamiar
                    zmodernizowac kompa to powinnas wubrać teraz jakąś karte na AGP x8 ale taka
                    która moze takze pracowac w trybie x4. W przyszłości będziesz musiala wybrać
                    płyte glówną z z AGP a nie pci ex.

• diabel-tasmanski Re: Przyśpieszyć komputer 10.08.05, 22:03
                  czyli musisz kupić pc133.
                  > Mikroukłady płyty głównej wystąpil problem tzn. ponad połowpamięci fizycznej
                  > jest dostępna dla AGP, to może zmniejszyć wydajność.
                  > Jeżeli coś z tego rozumiesz to może podzielił byś się ze mną wiedzą i powiedzia
                  > ł> mi co to znaczy i co z tym zrobić. Dzięki z góry.

Karty graficzne na agp moga przechowywać textury w pamięci głównej komputera
                  jeżeli nie starczy im własnej pamieci.Rozwiazanie to zastosowano dawno temu po
                  to by mozna było karty graficzne wyposażyuć w mniejszą ilośc pamieci i w ten
                  sposób utrzeymać cene kartyuna akceptowalnym poziomie. Pamiec na karcie
                  graficznej jest znacznie szybsza od pamieci ram.
                  Ta pamiec nie jest cały czas wykorzystywana przez karte graficzną. Moze być
                  wykorzystana np podczas gier czy jakis progrmów graficznych - ale nie musi.
                  Podczas odtwarzania filmów ta pamiec nie jest wykorzystywana z tego co wiem.
                  Iloeść pamieci ram jaką chcesz przeznaczyć do obsługi ustawia sie w biosie,
                  ale ostrożenie bo niektore gry moga przestać działać lub działac w ograniczonej
                  ilosci szczegółów. wszystko zależy od gry i karty graficznej.

• renata10 Re: Przyśpieszyć komputer 11.08.05, 17:23
                    Chciałam Ci podziękować za cenne wskazówki i myślę że przy następnym problemie
                    mogę liczyć na twoją pomoc. Pozdrawiam Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka