Dodaj do ulubionych

video przez Netmeeting

IP: 195.13.26.* 30.08.02, 09:20
Do celow sluzbowych probujemy lacznosci przez Netmeeting z przesylaniem video
z webcamu. W obrebie intranetu w firmie dziala, proby laczenia z kims spoza
intranetu przez MSN nie dzialaja. W Helpie MSN jest wzmianka, ze do tego
potrzebny jest WinXP. Czy to prawda? Czy komus sie udalo takie cos na sieci z
Win2000 i Win98? Jak?
Jesli to prawda z tym XP to jest to kolejna bezczelna proba wymuszenia
upgrade'u przez M$
Obserwuj wątek
    • stratoos Re: video przez Netmeeting - moje doswiadczenia 30.08.02, 11:11
      > potrzebny jest WinXP. Czy to prawda? Czy komus sie udalo takie cos na sieci z
      > Win2000 i Win98? Jak?

witam, przez dluzszy czas korzystalem w webcamu na netmeetingu. I faktycznie na
      poczatku mialem troche problemow z polaczeniem pomimo, ze oba komputery mialy
      staly zew. adres IP (zadnych NAT'ow itp). Sytuacja byla taka: komp w Finlandii
      z W2k (Netmeeting w wersji jezykowej ang lub fin), komp w Polsce z W98SE lub
      W2k (polska wersja jezykowa). Na poczatku bez problemu ruszylo tylko polaczenie
      pomiedzy kompami z W2k. Pomiedzy W98 (wersja Netmeetingu 2.x) oraz W2k (3.01)
      nie mozna bylo ustanowic polaczenia. Po upgradzie Netmeetingu na W98 do wersji
      3.01 problem zniknal. Ale jako ciekawostka: raz zdarzylo mi sie korzystac z
      kompa z W98 (Netmeeting 2.x) i probowalem polaczyc sie z innym W98 (Netmeeting
      3.01) i to zadzialalo. Poza tym pakiety jezykowe nie maja jak zauwazylem
      najmniejszego wplywu na polaczenie.
      • Gość: Doki Re: video przez Netmeeting - moje doswiadczenia IP: 195.13.26.* 30.08.02, 11:50
        Dzieki za odpowiedz. Sprawdzilem, wszedzie jest wersja 3.01.
        Pytanko: czy laczyles sie bezposrednio, czyli jeden z komputerow musial
        wystapic jako serwer (podajac adres IP wywolywanego komputera), czy tez
        korzystales z zewnetrznego serwera jako relay?
        Zauwazylem, ze w obrebie intranetu polaczenie nie wychodzi, jesli wlaczyc
        zabezpieczenie (kodowanie) polaczenia. O ile moge sie z tym pogodzic wewnatrz
        intranetu, obrazki do wyslania sa poufne i musza byc kodowane. Jak to obejsc?
        • stratoos Re: video przez Netmeeting - moje doswiadczenia 30.08.02, 12:15
          > Pytanko: czy laczyles sie bezposrednio, czyli jeden z komputerow musial
          > wystapic jako serwer (podajac adres IP wywolywanego komputera), czy tez
          > korzystales z zewnetrznego serwera jako relay?

laczylem sie przewaznie bezposrednio choc kilkukrotnie korzystalem rowniez z
          serwerow tpnet'u

> Zauwazylem, ze w obrebie intranetu polaczenie nie wychodzi, jesli wlaczyc
          > zabezpieczenie (kodowanie) polaczenia. O ile moge sie z tym pogodzic wewnatrz
          > intranetu, obrazki do wyslania sa poufne i musza byc kodowane. Jak to obejsc?

hmmm.... nie mialem do czynienia z kodowaniem z Netmeetingu. Prowadzilem po
          prostu zwykle rozmowy i nie bylo mi to potrzebne. Obawiam sie, ze nie umiem Ci
          tutaj pomoc,

pozdrawiam i zycze powodzenia, s.

ps. o ile mnie pamiec nie myli byl tu kiedys watek o poufnosci rozmow z
          Netmeetingu ale nie pamietam czy wnosil cos ciekawego. Zerknij do archwium.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka