Dodaj do ulubionych

Słuchajcie mam problem. Pomóżcie

IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 13:35
Znikły mi oznaczenia dysków twardych :E i :F miałem tam ważne informacje i
pliki. Plis powiedzcie co mam zrobić. Pozatym mam jakieś gry mojego syna
których nie mogę wykasować z: panel sterowania - dodaj/usuń programy. Za
każdą poradę z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: evidens Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 14:53
      Plis czemu nikt się nie odzywa ponawiam pytanie. Nadal aktualne. Pozdro
      • atrapa_kierownika Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie 01.09.05, 15:28
        Napisz, jaki masz system operacyjny i czy te E: i F: były na tym samym dysku fizycznym, co C:, czy na innym.
        • Gość: evidence Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:32
          Atrapa mój system operacyjny to Windows xpa te dyski :E I :F to nie wiem czy są
          zintegrowane z :C chyba nie bo tam są osobne dyski.Pozdrawiam
          • Gość: jap Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie IP: 195.136.36.* 02.09.05, 12:36
            Pewnie trzeba pogrzebać w środku. Mógł paść dysk albo interfejs na płycie
            głównej, a mogła się wysunąć taśma (kabel). Można popatrzeć przy starcie
            komputera, jakie dyski znajduje BIOS, ale pewnie nie pamiętasz, jak to było
            poprzednio.
            • Gość: evidence Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 12:40
              Jap to mnie zmartwiłeś, ale postaram się go rozkręcić i poprawić taśmę. Ja
              podejżewam że coś w biosie popierdzieliłem bo próbowałem się bawić tylko nie
              wiem co przestawiłem- najgorsze. Pomóżcie Pozdrawiam
              • atrapa_kierownika Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie 02.09.05, 12:58
                Windows XP nie korzysta z BIOSu do odczytania informacji o dyskach, sam je sobie wykrywa i konfiguruje. To, co jest w BIOSie przy ustawieniach dysku, nie powinno mieć znaczenia, o ile w ogóle dysk jest wykrywany. Ma za to znaczenie ew. wyłączenie kontrolera w BIOSie, wtedy kontroler i podłączone do niego dyski przestaną być widoczne dla systemu.

Najpierw musisz sprawdzić, czy dysk jest wykrywany na starcie komputera przez BIOS. Jeżeli nie, to może być wyłączony (w BIOSie) kontroler. Jeżeli potrafisz, sprawdź, czy kontroler jest włączony i ew. włącz go. Jeżeli nie potrafisz, napisz, jaką masz płytę główną. Przyczyną może być też, jak zauważył jap, brak połączenia. Jeżeli dwa dyski są na jednej szelce to jeden musi być ustawiony na master a drugi na slave, ale to akurat samo się nie przestawia, więc jeżeli dyski działały a teraz nie, to na pewno nie będzie to.

Jeżeli dysk jest wykrywany przed startem systemu przez BIOS, sprawdź, czy jest widoczny w menedżerze urządzeń.

Sprawdź i daj znać.
                • Gość: evidence Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie IP: *.localdomain / *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.05, 13:59
                  Jak to sprawdzić czy jest wykrywalny w Biosie? i jak włączyć kontroler w Biosie?
                  Dzięki ATRAPA
                  • atrapa_kierownika Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie 02.09.05, 16:37
                    To zależy od płyty głównej, najlepiej, jakbyś podał jej typ. No, ale spróbujmy inaczej. Zajrzyj do komputera i sprawdź, ile masz dysków twardych. Upewnij się, że wszystkie kable dobrze siedzą. Zwróć uwagę, czy do każdej szelki podłączone jest po jednym urządzeniu (dysk twardy, CD, DVD), czy dwa. Odpal system i w menedżerze urządzeń sprawdź, jaka jest liczba widocznych przez system dysków (panel sterowania->system, zakładka "sprzęt", przycisk "menedżer urządzeń", pozycja "stacje dysków").
                    • Gość: niktabc@vp.pl Re: Słuchajcie mam problem. Pomóżcie IP: *.toya.net.pl 02.09.05, 19:04
                      a może pójdź z kompem do pobliskiego sklepu - w małym sklepie takie sprawdzenie
                      z ustawieniem to koszt 10-20 zł
                      a sorry ale to nauczka - po co dotykasz BIOS-u??? skoro sie na tym nie znasz??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka