Dodaj do ulubionych

kafelki i miniatury

07.09.05, 19:49
witam serdecznie :)

czy ktoś z was orientuje się, jaki wpis w rejestrze odpowiedzialny jest za wielkość ikon w folderze ustawionym na "kafelki"? potrzebuję zwiększyć trochę ikony w _niektórych_ folderach. domyślnie są ustawione na bodajże 48px. a co, gdybym chciała zmienić wielkość kafelków np. na 64px?

byłabym wdzięczna za odpowiedź :)

pozdrawiam,
justyna
Obserwuj wątek
    • amon-ra Re: kafelki i miniatury 07.09.05, 21:30
      Nie wiem, czy poza ustawieniem widoku miniatur będzie to możliwe. Poza tym zwiększenie rozmiaru ikon wiąże się z ich automatycznym przeskalowaniem (jeżeli oczywiście w pliku ikony nie znajduje się odpowiedni format graficzny), ale użycie algorytmów skalowania wektorowego jest operacją dość zasobo i czasochłonną i na dłuższą metę nie byłoby funkcjonalne w graficznej powłoce systemowej.
      • taosiek Re: kafelki i miniatury 07.09.05, 23:44
        o skalowanie się nie boję, ikony mam duże, od 16 do 128px.

do powiększenia miniatur już doszłam. niemniej powiększa się tylko pole miniaturki, nie sama ikona (w przypadku miniaturki obrazków powiększa się oczywiście obrazek) -> mehehe.net/thumb.jpg

ale na pewno jest jakiś wpis w rejestrze, który odpowiada za to, że po ustawieniu widoku "kafelki" ikony zwiększają się w stosunku do widoku ikon. czyli taki wpis, w którym wielkość kafelków jest ustalona. i tego właśnie szukam, co by sobie zmodyfikować :)

pozdrawiam
        justyna
        • amon-ra Re: kafelki i miniatury 08.09.05, 07:35
          Hmm, prawdę powiedziawszy, nie sądzę, aby mozliwa była zmiana rozmiaru ikon tylko dla wybranego folderu - raczej, jeżeli jest to w ogóle zapisane w rejestrze, należałoby się liczyć z ewentualnością przeprowadzenia modyfikacji globalnych, dotykających tym samym wszystkie foldery z ustawionym odpowiednim widokiem.
          Poszukam jeszcze, ale jak na razie tylko to przychodzi mi do głowy.
          • taosiek Re: kafelki i miniatury 08.09.05, 11:46
            ale ja właśnie o tym :)

powiększyć chcę globalnie wszystkie kafelki, na nic innego nie liczę raczej, bo chyba naprawdę nie ma możliwości (chyba, że jakiś cud program, ale pooo coo). mówiąc o "niektórych" folderach miałam właśnie na myśli tylko foldery z widokiem kafelków ;)

no więc? jakieś propozycje? przeszukiwanie rejestru w celu znalezienia jakiegoś klucza z "tile" w nazwie nic nie dało :/ google też milczą na ten temat..

pozdrawiam,
            justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka