Dodaj do ulubionych

co lepiej: notebook czy komputer??

18.09.05, 10:15
Sprzęt ma słuzyć do prac biurowych, obróbki grafiki (corel, photoshop, flash), AutoCad, gry, zależy mi na szybkości, dobrej jakości grafiki, dźwięku. Jestem studentką, wydać planuje około 4000 i się zastanawiam co kupić... ??
Obserwuj wątek
    • Gość: akodo Re: co lepiej: notebook czy komputer?? IP: 194.150.97.* 18.09.05, 11:07
      Jeśli masz miejsce na normalny komputer i nie będziesz go często przenosić to
      nie ma sensu kupować notebooka. Za te 4000zł kupisz bardzo dobry komputer, np z
      19" LCD. Większa wydajność ,mniej problemów w razie awarii itp. Notebooka
      polecam tylko jeśli jest konieczny
    • dardetka Re: co lepiej: notebook czy komputer?? 18.09.05, 11:22
      będe mieszkac w akademiku, mniej narażony na kradzież jest chyba zwykły komp??
      • darekkr1 Re: co lepiej: notebook czy komputer?? 18.09.05, 12:59
        fakt notebooki sa latwiejsze do "zgubienia" ale mozesz rowniez brac noteboka ze
        soba, np wracajac do domu. Poza tym z reguly notebooki sa juz wstepnie
        skonfigurwane i czesto dostajesz plytke z windowsem w ktorym sa zainstalowane
        wszystkie niezbedne sterowniki do notebooka.
        Minus jest taki ze mozliwosci wymiany sprzetu w notebooku wlasciwie nie ma,
        mozna dolozyc ramu, wymienic dysk twardy dokupic karte rozszerzen no i poza
        wymiana baterii to by bylo na tyle.
        znowu komputer stacjonarny to takie klocki
        jaki sobie wybierzesz i poskladasz taki bedzie, czyli mozna wybrac sobie
        dokladnie taki jaki jest potrzebny. To po prostu zupelnie inna filozofia
        uzytkowania.
        No i jeszcze z ciekawostek stacjonarny jest praktycznie zawsze szybszy od
        notebooka no ale z reguly glosniejszy. :P
        No chyba ze poskladasz komputer stacjonarny gdzie wszystko bedzie chlodzone
        pasywnie, albo blokiem wodnym (ale to juz chyba dla bardziej zaawansowanych)
        Ja bym na twoim miejscu zastanowil sie na stacjonarnym i to niezbyt drogim, a
        reszte gotowki zostawil na doposazenie w to co sie okaze potrzebne.
        drukarka, skaner, kamera, aparat cyfrowy, player mp3, pamiec usb...
        mozliwosci jest duzo
        • Gość: kloc Re: co lepiej: notebook czy komputer?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.09.05, 15:09
          Dla osoby, ktora studiuje z calym przkonaniem notebook. Pomysl np. ze idziesz
          do bibloteki i w czytelni piszesz, co trzeba. A tak zapisujesz wszystko na
          kartkach, wracasz do domu i przepisujesz, to strata czasu.
    • amavel Re: co lepiej: notebook czy komputer?? 18.09.05, 21:08
      tylko i wylacznie notebook. zajmuje znacznie mniej miejsca, jest mobilny i
      uwierz mi to ma znaczenie. a co do mozliwosci, za 4 tysiace kupisz juz
      przyzwoity laptop z przyzwoitymi parametrami. po co ci stacjonarny grat z extra
      mozliwosciami ktorych mozesz nigdy nie wykorzystac. no chyba ze faktycznie
      potrzebujesz bardzo silnego komputera lub chcesz miec duzy ekran i ogladac na
      nim filmy. ja mam od 3 lat notebooka ktoirego uzywam jako stacjonarny i nie
      wracam do stacjonarnych. nie ma sensu. nawet przy glupim przesuwaniu mebli to
      sie sprawdza.
      • Gość: Ania Re: co lepiej: notebook czy komputer?? IP: 212.122.214.* 21.09.05, 17:10
        amavel napisał:

> tylko i wylacznie notebook. zajmuje znacznie mniej miejsca, jest mobilny i
        > uwierz mi to ma znaczenie. a co do mozliwosci, za 4 tysiace kupisz juz
        > przyzwoity laptop z przyzwoitymi parametrami. po co ci stacjonarny grat z extra
        >
        > mozliwosciami ktorych mozesz nigdy nie wykorzystac. no chyba ze faktycznie
        > potrzebujesz bardzo silnego komputera lub chcesz miec duzy ekran i ogladac na
        > nim filmy. ja mam od 3 lat notebooka ktoirego uzywam jako stacjonarny i nie
        > wracam do stacjonarnych. nie ma sensu. nawet przy glupim przesuwaniu mebli to
        > sie sprawdza.

przede wszystkim notebooki to komputery przenośne, przeznaczone do korzystania w
        miejscach gdzie nie mamy dostępu do stacjonarnego. Ja korzystałam z laptopa 2
        lata, wentylator zaczynał siadać, był problem z serwisem. Stacjonarny komputer
        może rozkręcić każdy a z laptopem trzeba jezdzic po serwisach. I kupilam uzywany
        komputer na Allegro, monitor LCD nowy, klawiatur, myszke, wiezez podlaczam do
        komputera i jest wszystko czego zapragne. Polecam naprawde stacjonarny.
        • Gość: cz Re: co lepiej: notebook czy komputer?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 17:18
          To trzeba kupic notebooka, a nie zlom. Wtedy, wierz mi dziala "jak burza",
          oczywiscie trzeba go też szanowac, jak kazdy sprzet. Ale jak sie nie dba to sie
          nie ma. Wiec nie opowiadaj glupot i nie zalecaj kupowania uzywanego zlomu, bo
          bedzie dzialal na pewno krocej niz nowy laptop.Jak juz cos to stacjonarny -nowy.
          A co do serwisu, to jesli kupisz nowego notebooka, to nigdzie z nim nie
          jezdzisz, pakujesz przyjezdza kurjer i po sprawie. Dobre sobie "do
          stacjonarnego kazdy moze zagladnac"- to juz wiem skad te problemy z kompem. mam
          znajomego hydraulika kluczy etc. ma badz ile. Daj znac jak Ci komp padnie, dam
          ci jego namiary.
    • dekar Re: co lepiej: notebook czy komputer?? 19.09.05, 11:37
      Za te pieniądze i do takich wymagań, to tylko stacjonarny. Osobiście jestem
      zadowolonym uzytkownikiem notebooka, ale za 4 tyś. to nie kupisz na tyle mocnej
      maszyny, aby Ciebie zadowoliła.
    • Gość: Mmm Re: co lepiej: notebook czy komputer?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 11:44
      jeżeli do grafiki, to tylko stacjonarny i z monitorem kineskopowym(!!!) a nie
      LCD. LCD dobrze wyświetlają tylko w jednej rozdzielczości, poza tym zależnie od
      kąta patrzenia zmieniają się kolory, co przy grafice nie jest bez znaczenia.
    • amavel Re: co lepiej: notebook czy komputer?? 19.09.05, 13:06
      polecam ten artykul

www.chip.pl/arts/n/article_137494.html
    • dardetka Pięknie dziękuję wszystkim :) ... 20.09.05, 21:17
      ... zdecydowałam się na to: www.vobis.pl/_index.php?a=jp&symbol=701896&parent=0 a do tego monitor: www.vobis.pl/_index.php?a=jp&symbol=881180&parent=0 . Pozdrawiam wszystkich! Za jakiś czas dam znac jak sie sprawuje sprzet :)
      • Gość: akodo Re: Pięknie dziękuję wszystkim :) ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.09.05, 17:19
        Gratuluję... przygotuj już pieniążki na kartę graficzną
      • darekkr1 Re: Pięknie dziękuję wszystkim :) ... 21.09.05, 17:44
        powinni zabronic sprzedawania komputerow z taka grafa
        te 5,6 GHz tez zalatuje odpustem
      • darekkr1 Re: Pięknie dziękuję wszystkim :) ... 21.09.05, 17:44
        powinni zabronic sprzedawania komputerow z taka grafa
        te 5,6 GHz tez zalatuje odpustem
        • darekkr1 Re: Pięknie dziękuję wszystkim :) ... 21.09.05, 22:52
          albo moj isp olewa sprawe albo serwery gazety nawalaja
          przepraszam za wielokrotne posty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się