Dodaj do ulubionych

Komputer czy laptop?

30.09.05, 09:39
zyy róznica polega tylko na wielkośći i na poręczności laptopa???
Zastanawiam się nad kupnem. Nie wiem czy lepiej kupić "wypasiony" komputer
czy też laptop (bo mniejszy, badziej poręczny, nie zastawia miejsca w
mieszkaniu).
Wiem...myslę jak kobieta;) ale proszę o radę.
Dodam, że ów sprzęt jest potrzebny głównie do swobodnego surfowania po
internecie, do wyswietlania filmów dla dziecka (a więc DVD konieczne),
czasami do pracy (Word, Excell), obróbki zdjęć i filmów z kamery cyfrowej.

Proszę o radę.

aga
Obserwuj wątek
    • dziki_osiol Re: Komputer czy laptop? 30.09.05, 09:57
      Jeżeli nie zależy ci na noszeniu tego urządzenia to wybierz stacjonarny. Ostatnio te komputery wcale nie muszą być duże.
      Jeżeli chcesz oglądać filmy wybierz panel LCD 19 cali. To można kupić za kilkanaście stówek. Zwykła klawiatura i myszka są również wygodniejsze niż w laptopie. I zawsze będziesz mógł całość jeszcze rozbudować.
    • Gość: Domowy PeCet Re: Komputer czy laptop? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.05, 10:17
      jagasz napisała:

> zyy róznica polega tylko na wielkośći i na poręczności laptopa???

TAK ! Tylko na tym !!!
      Jak przyjąć, że średnia waga laptopa 2.5 KG to piórko w porówaniu z wagą
      podręcznej kosmetyczki każdej kobiety :)

> Nie wiem czy lepiej kupić "wypasiony" komputer
      > czy też laptop (bo mniejszy, badziej poręczny, nie zastawia miejsca w
      > mieszkaniu).

Lepiej "wypasiony" PC !

Za te same pieniążki co byle jaki laptop masz co najmniej 2X wydajniejszy
      zwykły komputer !

W dodatku laptop ma takąwłaściwość, że te wszystkie urządzenia w nim NIE SĄ
      (!!!) takimi samymi jak w zwyklym komputerze :(

Wymiana czegokolwiek w laptopie jest NIEOPŁACALNE !
      Laptop to maszynka na rok-dwa i potem...kolejny nowy laptop.

W zwykłym PC po tych 2 latach można jeszcze coś wymienić na nowsze i dalej
      będzie to w miarę wydajna maszynka .

> Wiem...myslę jak kobieta ;)

Jak nie jesteś chłopem to wszystko w porządku :)

Kobieta myśli jak kobieta - nie powinno być inaczej :)

> Dodam, że ów sprzęt jest potrzebny głównie do swobodnego surfowania po
      > internecie, do wyswietlania filmów dla dziecka (a więc DVD konieczne),
      > czasami do pracy (Word, Excell), obróbki zdjęć i filmów z kamery cyfrowej.

Czyli do normalnego "domowego użytku" - jak KAŻDY komputer :)

• heniekwgazecie Re: Komputer czy laptop? 30.09.05, 10:21
        W Twoim przypadku zdecydowanie Zwykły blaszak
        • jagasz Re: Komputer czy laptop? 30.09.05, 10:42
          Dziekuję za ludzkie zrozumienie mojego problemu;)))
          Jakie parametry polecacie?
          Czy to powinien być składak? (zależy mi na tym aby móc sobie coś dołożyć po
          roku, dwóch latach).

aga
    • dziki_osiol Co wybrać 30.09.05, 11:16
      Do internetu, oglądania filmów, pacy z officem nie potrzeba ci wyszukanego sprzętu. Jeżeli chodzi ci o obróbkę zdjęć i video to już lepiej trochę dołożyć i nie tracić później nerwów. Kodowanie wideo jest czasochłonne więc dobrze było by mieć wielowątkową maszynkę. Tu się możesz zdecydować na P4. www.proline.pl/shop.php?prodid=5049565f332c3047485a5f3633305f373735 Jest tam takie coś co naśladuje wielowątkowość i nawet się sprawdza ale za to strasznie się grzeje. Lepszy był by prawdziwie wielowątkowy procesor. Taki AMD kosztuje prawie 1500 zł. rodan.net/eSklep/prod?id=a64+939+x2+3800+box Płyty główne do tych procesorów są w porównywalnych cenach. Tu dobrze jest zdecydować się na dobrą markę (ASUS, GIGABYTE, MICROSTAR, DFI, itp.). Ceny płyt są zbliżone od 400 zł do 800 zł. Oczywiście im droższa tym bardziej bajerancka. Pamięci operacyjnej conajmniej 1GB - najlepiej w dwóch kościach bo zyskujesz dwukanałową obsługę pamięci. Weź sobie również duży i szybki dysk. Oczywiście w granicach rozsądku. Około 350 zł. Nie napisałeś, że chcesz grać na komputerze. Jeżeli tak jest w rzeczywistości nie musisz się pakować w drogą kartę graficzną. Co do reszty to już nie ma większego znaczenia chociaż są takie podzespoły których również należy unikać. Chcesz więcej szczegółów to daj znać.
      • jagasz Re: Co wybrać 30.09.05, 11:26
        Na grach mi srednio zależy.
        Bardziej na szybkości kompa.
        • jagasz Re: Co wybrać 30.09.05, 11:27
          Czy lepiej od razu Pentium czy Celeron?
      • Gość: akodo Re: Co wybrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 11:31
        " Co do reszty to już nie ma większego znaczenia " tak, najlepiej niech zamknie
        to w obudowie codegena za 90zł... czy naprawde potrzebuje Pentium4 albo
        dwurdzeniowego AthlonaX2 ?
        • jagasz Re: Co wybrać 30.09.05, 11:37
          Pytam co lepsze...
          • dziki_osiol Re: Co wybrać 30.09.05, 11:50
            P4 czy X2??? W tej chwili żaden. Osobiście wybieram AMD Athlon 64 3000+ S939 Venice. www.proline.pl/shop.php?prodid=414d445f36345f333030302b5f3933395f565f42 Cena do wydajności lepsza niż gdyby wybrać Celerona lub Semprona.
            Obudowa to rzecz gustu. Niezapomninajmy, że powinna być mała. A do niej dobrze wziąć lepszy zasilacz aby był mocny i cichy.
            • jagasz Re: Co wybrać 30.09.05, 11:53
              Czy kupujesz może sprzęt z tej strony?
              A jaki RAM?
              • dziki_osiol Re: Co wybrać 30.09.05, 12:05
                Nie kupowałem jeszcze od nich ale mam zamiar bo mają dość niskie ceny. Napewno taniej mnie wyniesie kupić u nich niż w zwykłym sklepie. Ponad to powyżej 1500 zł przesyłka jest za darmo.
                Co do ramu to jest tam w ofercie www.proline.pl/shop.php?prodid=4b494e4753544f4e5f3531325f4444525f343030 ale pogzuję to tylko dlatego że ludzie darzą zaufaniem Kingstona. Nie wiele o nim napisali. Natomiast napisali trochę o Twinmos-ie i jest on tańszy. www.proline.pl/shop.php?prodid=5457494e4d4f535f3531325f3430305f43322e35 Ja osobiście wziął bym dwa takie i tobie też radzę nie brac mniej.
                • jagasz Re: Co wybrać 30.09.05, 12:28
                  Pomęczę Cię jeszcze trochę;)
                  A co z nagrywarką - odtwarzarką DVD?
                  Czy da się na tym oglądać filmy "gazetowe" typu VCD?

Monitor - LCD?

aga
              • Gość: akodo Re: Co wybrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 13:02
                Podstawą stabilnego komputera jest dobra obudowa z odpowiednią wentylacją a
                przede wszystkim zasilaczem. Nie chodzi o wysoką moc ale o marke, jeśli ma być
                stosunkowo niedrogo polecam obudowy Modecom. Napewno nie MegaBajt,Codegen,I-
                Box,Tracer. Procesor nie jest naważniejszym elementem komputera, ja mam w domu
                celerona D na nowej platformie LGA i złączem PCI-Express na płycie Asus P5GD1,
                nie powiem złego słowa o tym zestawie. Rewelacyjna karta muzyczna, szybki
                kontroler dysków S-ATA w chipsecie, karta sieciowa, stabilnośc i szybkość. Do
                AMD też nie można mieć żadnych zastrzeżeń, prawdę powiedziawszy w tym momencie
                ciężko kupić zły komputer, chyba że kpujesz to co najtańsze (płyty ECS czy Inny
                Biostar)
    • dekar Re: Komputer czy laptop? 30.09.05, 12:08
      Porównywanie stacjonarnego do laptopa to jak porównywanie samochodu osobowego
      do terenowego. I to i to spełnia to samo zadanie, ale terenówka jest bardziej
      uniwersalna, chociaż i też więcej kosztuje. Ja, gdybym miał pieniądze kupiłbym
      laptopa moim zdaniem ma więcej zalet od stacjonarnego, przegrywa jedynie w
      sferze wydajności, ale to ma znaczenie jedynie przy naprawdę wymagających grach.
      Decyzję każdy podejmuje indywidualnie w zależności od potrzeb. Jeżeli czynniki
      takie jak cisza (niektórzy są na to uczuleni), poręczność (małe gabaryty,
      waga), mobilność (nie tylko rozumiana jako praca w terenie, ale np. szybkie
      przenoszenie w ramach mieszkania) są dla Ciebie najważniejsze to radzę laptop.
      Jeżeli nie, to stacjonarny.
      • Gość: candyman Re: Komputer czy laptop? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 12:40
        Właćzę się. Mam to i to. Lapka używam do pracy, natomiast blszaka do zabawy.
        Jednak pod blaszaka będziesz potrzebować biurko (wiadomo: monitor, drukarka,
        skaner, głośniki, etc. ...), a pod lapka kawałek blatu :))
        Spójrz od strony swyuch możliwości lokalowych. Ja teraz z żoną zacząłem myśłeć
        o powiększeniu rodziny :)), więc bdę musiał się wynieśc kiedysś z małego pokoju
        i zamiast biurka z kompem wstawić tam łóżeczko, więć moim nast. kompem będzie
        na pewno laptop, bo do dużego pokoju nie będę przecież pakować biurka!!!
        • jagasz Re: Komputer czy laptop? 30.09.05, 12:45
          O moich warunkach lokalowych nie bede pisać;) Gdybym na to patrzyła musiałąbym
          kupić coś 1/2 laptop;)))))

aga
        • dziki_osiol Re: Komputer czy laptop? 30.09.05, 13:13
          > Jednak pod blaszaka będziesz potrzebować biurko (wiadomo: monitor, drukarka,
          > skaner, głośniki, etc. ...), a pod lapka kawałek blatu :))

Nikt nikogo nie zmusza do budowania całego możliwego kompletu. Monitorek lcd + klawiatura i mysz to wsio. A pudło z powodzeniem może wylądować pod "blatem"

Co do napędów to najlepszym wyjściem jest wzięcie nagrywarki dvd. Ceny już poniżej 200 zł. www.proline.pl/shop.php?prodid=4c475f44564452575f4753412d34313633425f4fprodid=4c475f44564452575f4753412d34313633425f4f

@candyman A za pare latek znowu wstawisz biurko bo dziecko musi gdzieś lekcje odrobić :)
          • Gość: candyman Re: Komputer czy laptop? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.09.05, 13:57
            dziki_osiol napisał(a): A za pare latek znowu wstawisz biurko bo dziecko musi
            gdzieś lekcje odrobić :)

Zgadza się, biurko zdemontuję na czas pierwszych kilku lat, potem wstawię z
            powrotem i blaszak będzie dla dzieciaka, a dla mnie lapik !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka