Dodaj do ulubionych

Jaki notebook ???

IP: 195.136.95.* 20.07.01, 16:41
Mam zamiar kupić w najbliższym czasie notebooka. Czy opłaca się kupić notebooka
California Access (są bardzo atrakcyjne cenowo, ale są montowane w Polsce).
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: Jaki notebook ??? IP: *.waw.cdp.pl 26.07.01, 14:30
      Ludziku drogi!
      Cena i tylko cena.
      Wskazany perzez Ciebie producent to złom, sprzedaje się
      bardzo bardzo słabo

Jakość gwarantuje Ci producent, tzn jego logo oczywiście jeśli
      producent jest znany. (compaq,simens,toshiba)

Poza tym jeśli chcesz przyzwoity sprzęt, pisz do mnie szybko
      tzn do końca tygodnia - super sprzęt w promocji , dobra znana marka
      do końca tygodnia - cena 3999zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      (niestety netto)ale z normalną gwarancją

pracuję w IT

mój mail:
      tomaszwawer@wp.pl
      pa pa pa

• montezuma Re: Jaki notebook ??? 30.07.01, 16:19
      Ja słyszałem, że super są IBM a w szczególności T24. Wadą jest straszna cena
      chyba około 15 000! Ma ponoć wszystko co potrzeba. Jeżeli słyszeliście o
      przyzwoitszej cenie albo o porównywalnym sprzęcie innej firmy tylko za rozsądne
      pieniądze to napiszcie.
      • Gość: LIPU Re: Jaki notebook ??? IP: *.bournemouth.ac.uk 02.08.01, 14:46
        Sony VAIO.
    • Gość: Tomi Re: Jaki notebook ??? IP: *.uwm.edu.pl 05.08.01, 17:43
      Wszystko rozbija się o kasę. California Acces zalicza się do najtańszych, ale z
      drugiej strony wykonany jest z porządnych komponentów. Dlatego wydaje mi się,
      ze nie stoi nic na przeszkodzie aby kupić laptopa akurat tej firmy.
      • Gość: Mirek W. Re: Jaki notebook ??? IP: *.union1.nj.home.com 06.08.01, 00:28
        Pisze ze Stanow, wiec nie wiem nic o skladakach "California Access".
        Nie o nich tez chce dyskutowac. Rzeczywiscie, przy rozpietosci cen za notbooki
        (laptopy) wybor nie jest prosty, warto sie wiec gleboko zastanowic zanim sie
        mniej czy glebiej siegnie w kieszen.

1. Notebook nie jest latwo naprawic (poza dolozeniem pamieci, czy wymiana
        twardego dysku). Jest to wrecz czasami zaporowa akcja sklaniajaca do wywalenia
        poltorarocznego urzadzenia w kosz.
        Przykladem moze byc wymiana uszkodzonego ekranu czy klawiatury.
        W PC to grosze a w notebookach to polowa jego ceny.
        Warto wiec przyjrzec sie GWARANCJI!.
        3-letnia bedzie ZNACZNIE lepsza niz roczna.
        Mozesz posunac sie do skrajnosci i podzwonic po serwisach upatrzonych modeli z
        pytaniem ile bedzie kosztowala pozagwarancyjna wymiana ekranu i/lub klawiatury
        i ile potrwa. Nie bedzie to miarodajna informacja na temat tego co moze Cie
        spotkac za dwa lata, ale zorientujesz sie jak firma traktuje klientow POZA
        dzialem sprzedazy.

2. Jesli mozech troszeczke poczekac, to na horyzoncie lada miesiac sa dwie
        nowosci:
        - Windows XP, ktore jako najdrozsze z dotychczasowych Windows beda przede
        wszystkim wgrywane do nowych urzadzen, m.in. notebookow. Cos musisz w nim miec,
        wiec jesli mozna, to najlepiej mniec najnowsze XP a nie niedopracowane "Me" czy
        starawe "98". (Najlepsze jak dotad jest W.2000).
        - Intel wypuszcza wlasnie nowy miniaturowy procesor do m.in. notebookow:
        Tualian. Mozesz o tym przeczytac pod:
        http://www.techtv.com/products/hardware/ w artykule "Tualatin Debuts in the
        Mobile Market" ("Tualian debiutuje na rynku urzadzen przenosnych")

Oczywiscie nowosci sa zazwyczaj drogie, ale tez powoduja czesto ZNACZNE
        obnizenie ceny na urzadzenia dotychczas uznawana za najlepsze. Jesli 2-3
        miesiace Cie nie zbawi - poczekaj.

W USA do najbardziej cenionych naleza Dell-e (sprzedawane wysylkowo), z powodu
        m.in. jakosci i gwarancji) i Sony Vaio - tez z powodu jakosci ale i pakietu
        oprogramowania do obrobki audio-wideo, tudziez rowniez lepszych niz przecietne
        rozwiazan audiowizualnych).

Poza jakoscia i gwarancja zwroc uwage na ciezar, czas pracy baterii (cene
        ekstra baterii?), czy ma wejscia/wyjscia : firewire, VGA-out, tv-out itd.
        Rozmiar ekranu (POWYZEJ 14") tez jest wazny - oraz to, jaka karta nim steruje.
        Sa to, podobnie jak wiekszosc komponentow notebooka rzeczy, z ktorymi przyjdzie
        Ci zyc i aby szczesliwie.

Powodzenia (i cierpliwosci)!
        • Gość: warhol Re: Jaki notebook ??? IP: *.alcatel.ch 08.08.01, 10:59
          Dell''a bym nie polecał, mają ostatnio straszne kłopoty z jakością:

Na pięć notebooków z serii Latitude CP zakupionych przez ostanie 9 miesięcy:
          - w dwóch zepsuła się bateria (w jednym po tygodniu, w drugim po trzech miesiącach)
          - w jednym zepsuł się dysk twardy (IBM)
          - w dwóch psuje się w tej chwili klawiatura (nie kontaktują klawisze SHIFT i CTRL)

Co więcej: na trzy zamówione rozszerzenia pamięci - trzy były wadliwe!!!! Dopiero ponowna dostawa
          rozwiązała problem.

Jeżeli ktoś się upiera przy Dell''u proponuję wziąść 3-letnia gwarancję i 24-godzinny serwis.
        • Gość: kk Re: Jaki notebook ??? IP: *.orion.pl 08.08.01, 11:57
          Radze kierowac sie zdrowym rozsadkiem:
          Jezeli bedziesz notebooka duzo nosil - wazna jest waga.
          Jezeli bedziesz uzywal go off-line wazna jest zywotnosc baterii.
          Jezeli bedziesz patrzyl w wyswietlacz dluzej niz godzine dziennie - wazna jest
          jakosc wyswietlacza.
          Generalnie notebook musi byc ergonomiczny.

Z moich doswiadczen wynika, ze najlepsze notebooki robi IBM. Maja zwlaszcza
          najlepsze wyswietlacze i sa doskonale dopracowane ergonomicznie. Jednak
          trzyletnia gwarancja nie obejmuje baterii, ktore sypia sie seryjnie po 14
          miesiacach pracy, a nowa bateria to ok. 1500 zl. Jednak na stronie IBM mozna
          sciagnac soft "naprawiajacy baterie", tak, ze trzymaja jak nowe. Jednak soft
          jest specjalizowany i nie pasuje do wszystkich modeli. Warto to sprawdzic przed
          zakupem.
          Wazny jest serwis. Obecnie zaden producent notebookow poza Dellem nie moze
          pochwalic sie sprawnym serwisem. Dell ma z kolei nienajlepsze wyswietlacze, zas
          jego designerzy nie slyszeli o pojeciu "ergonomia".
          Co do CA - nie mam zdania. Radze sprawdzic warunki serwisu, ew. rozbudowy,
          _dokladnie_obejrzec_, i kupic ... IBM ThinkPad. Mimo wszystko.
    • Gość: WW Re: Jaki notebook ??? IP: *.pfleiderer.com.pl 09.08.01, 16:59
      Ja osobiscie posiadam HP OmniBookXE3 i do niedawna sobie go bardzo chwalilem:
      duzy i dobry ekran, baterie trzymaja nawet do 5,5 godzin, wolny tez nie jest i
      ma bardzo przyjemna klawiatura. Niestety przed miesiacem siadl mi dysk
      (japonski) co zahwialo moim zachwytem. Dysk zostal w serwisie na gwarancji
      zmieniony (teraz jest IBM) i zobaczymy jak bedzie sie dalej sprawowal.

W firmie natomiast standardowo mamy Toshiby i te jak najbardziej odradzam:
      sypie sie jedna po drugiej (w szczegolnosci dyski i baterie), co troche sie
      zawieszaja i niezbyt chetnie chodza z innym systemem operacyjnym, niz tym co
      byl zainstalowany.

Tak wiec HP jest fajny (mam nadzieje,ze z tym dyskiem to byl wyjatek) ale tez
      slyszalem bardzo pchlebne opinie o IBM-e. W zadnym wypadku nie kupuj Toshiby.

A tak na marginesie, to lepsza jakosc i lepsza cene dostaniesz na zachodzie nie
      zaleznie gdzie sprzet byl skladany.
      • Gość: ROBERT Re: Jaki notebook ??? IP: 204.50.249.* 22.08.01, 07:21
        Czolem Panowie. Uwazam ze IBM jest chyba jednym z lepszych wyborow. Ja uzywam
        ok.2-letniegoThinkPad 600.Fakt faktem ekran jest pekniety i sie powoli rozlewa
        ale byla to ingerencja fizyczna. Co do baterii to trzyma slabo, jednak w tej
        chwili mi to nie przeszkadza. Zreszta w kanadzie moge kupic baterie za ok
        $100CAD
        Sam laptop jest jednak latwy w obsludze oraz co istotne latwo sciagnac software
        ze stron IBM. Poza tym w wypadku nowego sprzetu IBM ma dobry serwis i nie
        trzeba sie o nic prosic. Sony rowniez bardzo podoba mi sie ale ni wiem czy
        kupujac nowy w tej chwili nie poszedl bym jednak w kierunku IBM.
    • Gość: aannaa Re: Jaki notebook ??? IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 23:16
      Jestem ( nieszczesliwa ) uzytkowniczka sprzetu firmy California Access zwanego
      komputerem. Od poczatku byly z nim duze klopoty - najpierw wysiadla bateria, w
      serwisie okazalo sie, ze na baterie gwarancja wynosi 3 miesiace; pozniej z
      matrycy zaczely wypadac piksele - serwis stwierdzil, ze to jest normalne;
      dokladnie po roku i tygodniu od zakupu zepsul sie CD-ROM - naprawa 450 zl,
      wymiana kosztowalaby dwa razy tyle. Na podstawie moich doswiadczen z ta firma -
      odradzam. Dalam sie skusic dobra cena i teraz bardzo zaluje. Skonczylo sie tym,
      ze kupilam peceta. Pozdrowienia. A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka