Dodaj do ulubionych

słuchawki i głosnik

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 13:45
chciałabym podłaczyc jednoczesnie głosniki i słuchawki. a wiec... sa trzy
dzioorki, rozowa na mikrofon, zielona na głosniki. niebieska na słuchawki
zostaje w takim razie. tyle za jak instaluje słuchawki w niebieskiej, one nie
działaja...
Obserwuj wątek
    • 3promile Re: słuchawki i głosnik 20.11.05, 13:55
      Kliknij prawym przyciskiem w ikonkę głośnika, która jest w trayu, włącz
      regulację głośności i sprawdź poziom suwaka w słuchawkach.
      • Gość: marta :) Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.05, 14:07
        nie wiem o czym do mnie piszesz ;/ jesli chodzi o zwykły regulator głosnosci,
        to wszystkie suwaki są ok.
        • 3promile Re: słuchawki i głosnik 20.11.05, 14:39
          miałem na myśli graficzny obraz suwaka;-) tray (zasobnik systemowy - u dołu po
          prawej, tam, gdzie zegar)/ikonka<głośnik>/ prawoklik/otwórz regulację
          głośności/element "phone"
    • Gość: Greg Re: słuchawki i głosnik IP: *.acn.waw.pl 20.11.05, 15:01
      Bo nie będą działać! Niebieskie gniazdko (mini-jack) to WEJŚCIE liniowe, a
      słuchawki podłącza się do WYJŚCIA, tego samego co głośniki. Wynika z tego, że
      możesz mieć podłączone, przynajmniej bezpośrednio do karty dźwiękowej albo
      słuchawki, albo głośniki (z drobnym zastrzeżeniem - sporo głośników ma wyjście
      słuchawkowe na korpusie lub pilocie - m.in. sporo modeli głośników Creative).
      • 3promile Re: słuchawki i głosnik 20.11.05, 15:09
        Oops, ale dałem ciała ;-))) Oczywiście Greg ma rację, sorki, nie doczytałem
        postu(zapewne z powodu, że wczoraj była sobota). Inna sprawa, że ja mam w swojej
        obudowie dubla z przodu, czyli mogę mieć z tyłu podłączone głośniki, a z przodu
        mam gniazdko na słuchawki z wyłącznikiem...
      • Gość: gość forum Re: słuchawki i głosnik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.11.05, 19:45
        Mam podobny problem, tylko że dotyczący słuchawek i mikrofonu
        (komplet "telefonistki").Gdy podłączę słuchawki w miejsce głośników (zestaw
        Creative 5.1) działają jak należy. Jak podłączyć jednocześnie głośniki,
        mikrofon i słuchawki. Chciałbym korzystać z komunikatorów (tekst + głos), ale
        nie wiem jak podłaczyć. Możliwośc podłączenia słuchawek i mikrofonu w miejsce
        głośników istnieje, ale żeby skorzystać z komunikatora muszę odłączyc głośniki.
        Nie jest to wygodne rozwiązanie. Mam nadzieje, że ktoś zna rozwiązanie tej
        sytuacji.Dzięki.
        • Gość: Pomocnik Nocnik Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 07:35
          Gość portalu: gość forum napisał(a):

> Gdy podłączę słuchawki w miejsce głośników (zestaw
          > Creative 5.1) działają jak należy. Jak podłączyć jednocześnie głośniki,
          > mikrofon i słuchawki.

W gniazdko słuchawkowe wkłada się specjalny rozgałęźnik do którego podłącza się
          jednocześnie głośniki i słuchawki.
          Rozgałęźnik ten ma jednak przełącznik trybu - albo jedno albo drugie urządzenia
          ma działać.
          Można podłączyć też za pomocą zwykłego rozgałęźnika gniazda jack (bez
          przełącznika trybu pracy) ale urządzenia tak podłączone OBA JEDNOCZEŚNIE nie
          będą działały długo - karta dźwiękowa ulegnie zniszczeniu !!!

Albo słuchawki albo głośniki - dlatego wygodne są głośniki aktywne z gniazdkiem
          słuchawkowym.
          Łatwiej podłączyć słuchawki do gniazdka w głośnikach niż grzebać z tyłu
          komputera .

• Gość: gość forum Re: słuchawki i głosnik IP: 213.77.51.* 21.11.05, 11:02
            Jasne, ale jak podłączyć mikrofon?
            • Gość: głos na pusto Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 12:18
              Gość portalu: gość forum napisał(a):

> Jasne, ale jak podłączyć mikrofon?

Mikrofon ? Normalnie do gniazdka w karcie dźwiękowej.
              Do mikrofonu jest przecież oddzielne gniazdko niż do słuchawek/głośników :)

Chodzi o to, że do jednego gniazda słuchawki/głośniki nie powinno podłączać się
              tych dwóch urządzeń naraz - przez rozgałęźnik :)
          • Gość: mdk Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 11:06
            start->panel sterowania->Audio Config Program->ustawić 4Speakers->do wyjścia
            liniowego (niebieskie)podłączyć słuchawki
            • Gość: Greg Re: słuchawki i głosnik IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 18:06
              Kolego - złącze niebieskie to WEJŚCIE, a nie WYJŚCIE liniowe (wyjście liniowe
              ma właśnie kolor zielony - do niego właśnie podłącza się głośniki aktywne -
              tzn. mające własny wzmacniacz).
            • Gość: Hecha Re: słuchawki i głosnik IP: *.dolsat.pl 21.11.05, 19:01
              Ale jazda, bez trzymanki normalnie no... ;)
          • gray Re: słuchawki i głosnik 21.11.05, 19:15
            Gość portalu: Pomocnik Nocnik napisał(a):

> Można podłączyć też za pomocą zwykłego rozgałęźnika gniazda jack (bez
            > przełącznika trybu pracy) ale urządzenia tak podłączone OBA JEDNOCZEŚNIE nie
            > będą działały długo - karta dźwiękowa ulegnie zniszczeniu !!!

kto ci takich głupot naopowiadał?
            • Gość: gray Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 19:54
              gray napisał:

> kto ci takich głupot naopowiadał?

A to po co robią takie rozgałęźniki z przełącznikiem do tych właśnie celów :)
              Jakby nic się nie stało to ten przełącznik byłby zbędny :)

Nieprawdaż lalunia ?
              • gray Re: słuchawki i głosnik 22.11.05, 18:42

raczej dość mocno ci się wydaje.
    • Gość: pisane=święte Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 20:08
      Gość portalu: marta :) napisał(a):

> chciałabym podłaczyc jednoczesnie głosniki i słuchawki. a wiec... sa trzy
      > dzioorki, rozowa na mikrofon, zielona na głosniki. niebieska na słuchawki
      > zostaje w takim razie. tyle za jak instaluje słuchawki w niebieskiej, one nie
      > działaja...

POCZYTAJ W INSTRUKCJI OBSŁUGI karty dźwiękowej jak to jest z tym podłączaniem .

A tam wyraźnie jest jak wół:

"W chwili podłącznie słuchawek głośniki zostaną wyciszone".

I ta zasada dotyczy się wszystkich kart dźwiękowych.

• Gość: Greg Re: słuchawki i głosnik IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 20:17
        Bzdura. Mylisz wejście z wyjściem (niebieska obwódka to wejście liniowe, a nie
        wyjście - stąd brak dźwięku, a nie z faktu podłączenia czegokolwiek
        gdziekolwiek).
        • Gość: marta :) Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 20:43
          z tego ogromu wiedzy wywnioskowałam, ze powinnam sobie kupic głosniki z
          dzioorka na słuchawki ;]
          • Gość: mdk Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 21:14
            nie musisz kupować mam podłączone głośniki,słuchawki i mikrofon i wszystko mi
            działa bez problemu.sprawdź czy masz w panelu sterowania ikonke "Audio Config
            Program" jeżeli tak ustaw tak jak napisałem wcześniej wtedy niebieskie "wejście"
            będzie służyło do podłączenia dodatkowych głośników i możesz tam podłączyć słuchawki
            • Gość: Greg Re: słuchawki i głosnik IP: *.acn.waw.pl 21.11.05, 21:34
              A jaką masz kartę dźwiękową? Bo ustawienie, o którym piszesz, jest
              niestandardowe, nie ujęte w specyfikacji (w przypadku AC97 - 3 gniazda - daje
              się przełączać 2 tryby pracy: stereo, czyli lineout-zielone, mic-in-czerwone i
              linein-niebieskie oraz 5.1, gdzie wszystkie 3 gniazda stają się wyjściami) - to
              Audio Config Program to musi być jakiś panel specyficzny dla twojego sprzętu.
              • Gość: mdk Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:05
                do jest program do karty dźwiękowej który jest na CD razem ze sterownikami do
                płyty głównej(przynajmniej u mnie) na ikonce programu jest "Xear CD"
                cała nazwa "C-Media 3D Audio Configuration ver.1.0.41.6"
                strona www.cmedia.com.tw/
                • Gość: Greg Re: słuchawki i głosnik IP: *.acn.waw.pl 22.11.05, 01:13
                  No i OK, sprawa wyjaśniona. Masz specyficzną kartę dźwiękową, na której możliwe
                  są opisane przez ciebie działania - popularne AC97 (większość zintegrowanych) i
                  Audigy takich cech nie mają.
                  • Gość: manual PDF Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 07:33
                    Gość portalu: Greg napisał(a):

> Audigy takich cech nie mają.

Audigy i inne karty firmy CREATIVE mają za to inną wspólną cechę o czym już
                    wyżej wspomniano:

"W chwili podłącznie słuchawek głośniki zostaną wyciszone".

• Gość: Greg Re: słuchawki i głosnik IP: *.acn.waw.pl 22.11.05, 20:41
                      Tzn. masz odrębne gniazdo słuchawkowe (wyprowadzone na tył?)? Bo mam przed sobą
                      Audigy LS i widzę tylko 5 gniazd: line-in, mic-in, line-out, sub+center, tył.
                      Gdzie spośród nich podłączysz słuchawki, jak nie do line-out (zajętego
                      normalnie przez głośniki)? Chyba że masz złącza audio wyprowadzone na przód z
                      wewnętrznych konektorów karty...
          • Gość: ucho igielne Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 07:29

> z tego ogromu wiedzy wywnioskowałam, ze powinnam sobie kupic głosniki z
            > dzioorka na słuchawki ;]

Tak NAJWYGODNIEJ i z pewnością będzie działało :)
            • Gość: marta :) Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:28
              i to jest chyba jedyne, co z tej sytuacji potrafie zrobic ;)
              • Gość: głośnik systemowy Re: słuchawki i głosnik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 08:40

> i to jest chyba jedyne, co z tej sytuacji potrafie zrobic ;)

Jedyne i oczywiste rozwiązanie ;)
                Zanim się coś pokombinuje warto poczytać w instrukcji obsługi sprzętu : co i
                jak ?
            • Gość: Tomasz Re: słuchawki i głosnik IP: *.cs.bialystok.pl / 80.51.121.* 26.11.05, 11:31
              Ok, a jeśli będę miał głośniki z wejściem na słuchawki i tam je sobie podłączę,
              to jak wtedy podłączę mikrofon? Bo przecież jest jeden kabel od słuchawek,
              który rozdziela się na dwa dopiero w 90-95 % swojej długości. Przecież nie będę
              trzymał głośnika tuż przy "tylnej strony" kompa. Czy ktoś mógłby coś na to
              poradzić? Piszę, bo mam podobny problem jak autorka tematu.

Z góry dzięki wszystkim ludziom dobrej woli :)
              • Gość: Tomasz Re: słuchawki i głosnik IP: *.cs.bialystok.pl / 217.17.33.* 26.11.05, 14:56
                Haaalooooo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka