Dodaj do ulubionych

problem z Emule

20.12.05, 22:54
Witam. Mam pytanko. Jak zmienic ustawienia w programie emule aby zwiększyć prędkość ściąganych plików??Dodam, że moja największa prędko0śc to 3 kb/s.
Oraz jak udostępnić swoje pliki aby inni mogli je sobie ściągnąć??
Z góry dziękuję za podpowiedź.
Obserwuj wątek
    • neder Re: problem z Emule 20.12.05, 23:01
      > > Witam. Mam pytanko. Jak zmienic ustawienia w programie emule aby zwiększyć pręd
      > kość ściąganych plików??

odpowiedź na to pytanie mogłaby przybrać postać książki jak sądzę. Wiele razy
      już ktoś o to tu na forum pytał (a także na forum Internet), wystarczy
      przeszukać forum.

Odpowiedź na wszystkie swoje pytania znajdziesz również w przyklejonych tu:
      www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showforum=118
      pzdr
    • neder Re: problem z Emule 20.12.05, 23:03
      > Oraz jak udostępnić swoje pliki aby inni mogli je sobie ściągnąć??

acha i jesli do tej pory nie udostępniłaś żadnych plików to prawdę mówiąc nie
      dziwne, że Twoja prędkość ściagania to 3 kb/s :)
      pzdr
      • browanx Re: problem z Emule 20.12.05, 23:09
        neder napisała:

> > Oraz jak udostępnić swoje pliki aby inni mogli je sobie ściągnąć??
        >
        >
        > acha i jesli do tej pory nie udostępniłaś żadnych plików to prawdę mówiąc nie
        > dziwne, że Twoja prędkość ściagania to 3 kb/s :)

Może mieć jeszcze Low ID;)
        • arius5 Re: problem z Emule 20.12.05, 23:59
          browanx napisał:

> Może mieć jeszcze Low ID;)

Co to jest "Low ID" ?
          • neder Re: problem z Emule 21.12.05, 00:05
            > Co to jest "Low ID" ?

Ty poważnie pytasz?
            • arius5 Re: problem z Emule 21.12.05, 00:25
              neder napisała:

> Ty poważnie pytasz?

Tak, ale pytam sie browanxa, chcialbym, zeby mi to wyjasnil, rozumiesz.
              • browanx Re: problem z Emule 21.12.05, 23:55
                arius5 napisał:

> neder napisała:
                >
                > > Ty poważnie pytasz?
                >
                >
                > Tak, ale pytam sie browanxa, chcialbym, zeby mi to wyjasnil, rozumiesz.

Ale po co?
                Czemu "tylko" ja mam Ci to wyjaśnić?
                • arius5 Re: problem z Emule 22.12.05, 03:16
                  browanx napisał:

> Czemu "tylko" ja mam Ci to wyjaśnić?

No przeciez to Ty napisales: "Może mieć jeszcze Low ID"
                  Wyjasnij wiec, co to oznacza, bo ja nie wiem.
                  • kell99 Re: problem z Emule 22.12.05, 03:42
                    To jezeli nikt nie chce. LowID najczesciej jest przydzielane, gdy masz
                    zablokowany port 4662 (TCP i UDP o ile pamietam). Blokuje on wtedy zewnetrzene
                    polaczenia do twojego klienta eMule. Wystarczy odblokowac port, zrestartowac
                    polaczenie i bedzie HighID.
                    Podobnie jest z BitTorrentem, ktory wymaga otwartego portu (najczesciej) 6881.
                  • browanx Re: problem z Emule 22.12.05, 10:24
                    arius5 napisał:

> browanx napisał:
                    >
                    > > Czemu "tylko" ja mam Ci to wyjaśnić?
                    >
                    > No przeciez to Ty napisales: "Może mieć jeszcze Low ID"
                    > Wyjasnij wiec, co to oznacza, bo ja nie wiem.

- ID zostaje przydzielony każdemu klientowi eMule automatycznie przez serwer
                    zaraz po nawiązaniu połączenia
                    i gwarantuje bezproblemową komunikację pomiędzy klientami.
                    - Wysokie ID oznacza ze port klienta (Standartowo 4662) jest otwarty i dostępny.
                    - Niskie ID oznacza że port jest zablokowany, nieosiągalny lub że nierozpoznano
                    IP klienta.
                    Przyczyną tego może być firewall (ściana ogiowa), router albo proxyserwer, NAT
                    - Niskie ID nieoznacza ze niemożna nic ściągać, tylko będziemy mieć wtedy do
                    dyspozycji mniej źródeł
                    (klienci z LowID nie mogą się połączyć z userami LowID (ktorych jest jednak
                    sporo np. siec osiedlowa LAN z masa userow),
                    w przeciwieństwie do userów HighID którzy łączą się ze wszystkimi klientami)
    • asiulek123 Re: problem z Emule 21.12.05, 00:27
      hmm wielkie dzięki za dyskusję ale w niczym mi nie pomogliście :(
      Mam ten program od niedawna i zupełnie nie wiem jak poustawiać r.óżne rzeczy..
      Może spiszecie wszystkie swoje ustawienia i mi podacie??Chodzi mi głównie o parametry łącza.
      • arius5 Re: problem z Emule 21.12.05, 00:41
        sciagaj duzo rzeczy na raz, jezeli chcesz jedna rzecz, zaznaczaj zawsze kilka,
        kilkanascie plikow z roznych serwerow
        Pamietaj tez, ze wiele plikow idzie z prywatnych kompow, ludzie moga miec 64
        kbps up, czyli 8 kB, z czego dla Ciebie idzie tylko 2 kB.
        jak zaczynalem, mialem najwyzej polowe mojej predkosci max zliczajac razem
        wszystkie pliki, ktore sie sciagaly, ale na jeden plik nie wiecej niz 3-5 kB
        cierpliwosci
        a w ogole, jaka masz predkosc neta ?
        • asiulek123 Re: problem z Emule 21.12.05, 00:48
          dzięki za pomoc , prędkość to 384 kb/s
          nie wiem jednak jak udostępnić wszystkie moje pliki dla innych??
          • arius5 Re: problem z Emule 21.12.05, 01:00
            Niestety, mam wersje angielska, nie wiem za bardzo, co pisze w polskiej, ale
            postaram sie wytlumaczyc.
            W emule - kliknij na opcje, nastepnie pozycja 6 to sa sciezki dostepu
            jak klikniesz na to, z prawej strony pojawia sie:
            pliki "przychodzace"
            pliki tymczasowe
            folder "udostepniony"

musisz tutaj zaznaczyc wlasnie folder, ktory chcesz udostepnic, wszystkie Twoje
            pliki powinny tam sie znalezc.

A co do predkosci, mysle ze powinnas sciagac na razie do 24 kB przy kilku
            plikach jednoczesnie
            • asiulek123 Re: problem z Emule 21.12.05, 01:15
              ok, dziękuje bardzo za pomoc.Mam nadzieję, że to cos da chociaz nie wiem kiedy??
              Zrobiłam tak jak Pan mówił :)
              • arius5 Re: problem z Emule 21.12.05, 01:37
                no, juz bez tych "panow" :o)
                czy ja wygladam na "pana" ?
                • asiulek123 Re: problem z Emule 21.12.05, 13:01
                  hehe, chciałam byc oficjalna :)
            • marcingsf Re: problem z Emule 21.12.05, 16:34
              jesli te 384kbps to neo 256, to predkosc transferu max odpowiednio
              ul-16kB/s(128kbps), a dl-32kB/s(256kbps), max udostepnianych plikow to okolo 500
              zalecane w sieci by nie przeciazac serwerow, najlepiej udostepniac duze pliki -
              np. filmy, zaznaczyc do pobierania mozna wiele plików ale sciagac jednoczesnie
              przy takim laczu najlepiej do 10 plikow jednoczesnie, reszte dac na
              "zatrzymany", wtedy nie mieli i nie szuka zbednych zrodel, cos wiecej - chetnie
              jeszcze poradze, pzdr.
    • swawolny.diabel Re: problem z Emule 21.12.05, 17:28
      taki juz urok tego kilenta i tej sieci wielkiej i wolnej
      zmien klienta na shareaze , skonfigurij by uzywała wszystkich 3 sieci to na
      takim łaczu bedziesz wyciagala po 300kb/s niezależnie od tegop czy sciagasz 10
      plików czy 1.
      • arius5 Re: problem z Emule 22.12.05, 03:19
        swawolny.diabel napisał:

> taki juz urok tego kilenta i tej sieci wielkiej i wolnej
        > zmien klienta na shareaze , skonfigurij by uzywała wszystkich 3 sieci to na
        > takim łaczu bedziesz wyciagala po 300kb/s niezależnie od tegop czy sciagasz 10
        > plików czy 1.

Kolega chyba niezupelnie rozumie, jak to wszystko dziala ?
        Przeciez wiele plikow sciaganych jest z komputerow innych uzytkownikow. Wielu z
        nich ma predkosc upload w granicach 64-128. No to chocbys sie zesral, to nie
        uzyskasz wiecej, niz 3-5kB.
        • swawolny.diabel Re: problem z Emule 22.12.05, 11:28
          arius5 napisał:

> Kolega chyba niezupelnie rozumie, jak to wszystko dziala ?
          > Przeciez wiele plikow sciaganych jest z komputerow innych uzytkownikow. Wielu z
          > nich ma predkosc upload w granicach 64-128. No to chocbys sie zesral, to nie
          > uzyskasz wiecej, niz 3-5kB.

Te pliki nie sa ciągnięte tylko z jednego źródła. Wiele hostów ma upload na
          poziomie kilkuset kilobitów. Wystarczy kilka takich źródel by uzyskac transfery
          na poziome 300kb/s.
          widze takze że jednostki ci sie mylą bo w topiku jest mowa o 3 kb/s ty
          natomiast używasz juz jednostki 8 krotnie wiekszej kB.
          Tak na marginesie to o ile dobrze pamietam siec ed2000 by wogóle rozpocząc
          transfer musi mieć wolne pasmo o szybkości wiekszej niz 8kb/s
          wracaja natomiast do tematu to i tak widac ze problem lezy w konfiguracji
          klienta p2p. Wprawdzie ed2000 jest wolne i żeby zaczął sie transfer z niego to
          czesto trzeba poczekac w bardzo dlugich kolejkach, ale jak juz sie zacznie to
          transfery są niewiele niższe do transferów jakie uzyzuskuje z sieci g1 i g2
          czyli prawie wypełniają przepustowosć łacza. Niższe sa dlatego że w g2
          transmitowane dane sa dodatkowo kompresowane poza tym g2 ma wydajniejsza
          architekture sieci.
          Przewaga sharerazy nad klientami ed2000 - jest taka ze zanim doczekam sie na
          swoja kolej w ed2000 to mam juz sciagnięte kilkaset megabajtów z dwóch
          pozostałych sieci jakie obsługuje shareaza. Transfer z G2 o g1 zaczyna sie w
          kilka minut po wlaczeniu klienta i wyszukaniu źródła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka