Dodaj do ulubionych

LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 13:52
Musze zakupić laptopa, kwota jaką chciałbym wydać to około 3-3,5 tyś zł. No róznych opinni się nasłuchałem od Vobisu że tylko HP, inny sklep stwierdził iżTOSHIBA to Jaguar wśród laptopów. W necie sporo pochlebnych opinni naczytałem się o Fujitsu-Siemens, ale co z tego. Możecie coś doradzić sprawdzonego ? A co z Optimusem ?
Obserwuj wątek
    • Gość: cz Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.01.06, 14:28
      Ja mam Toshibe Satellite od 1,5 r. i zawsze ja chwale, jak jest okazja.
      Wczesniej byl w moim szczesliwym posiadaniu IBM dzilal tez świetnie, ale to bylo
      lata temu, mial jeszcze czarno-bialy wyswietlacz. Ale jakos na Toshibie
      przyjemniej mi sie pracuje.
      • Gość: irkm Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.toya.net.pl 02.01.06, 14:38
        Najlepsze ale njdrozsze sa Della. Podobno trwale i dobre sa tez: Toshiba i IBM. Mozna rozwazyc takze Fujitsu-Siemens i Acer gdzie stosunek cena/jakosc jest bardzo dobry. Poza tym HP, Gericom, Asus. Sony i NEC/Packard Bell tak, ale nie w Polsce. Odradza sie California Access, Actina i NoName
    • hanatol Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 02.01.06, 14:45
      Wszystko jedno.
      I tak wszystkie robione w Chinach, w tych samych fabrykach.

Nie szukaj informacji, który laptop jest dobry, tylko która firma ma najlepszy
      serwis i jest najmniej olewająca klienta.
      • Gość: steve Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: 156.17.92.* 02.01.06, 14:50
        acer'a unikaj jak ognia...
    • Gość: gość Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:27
      polecam IBM
      • hanatol Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 02.01.06, 15:37
        A ja polecam dwa notebooki innej firmy zamiast IBMa.

Tzn. najpierw jeden, a jak się zepsuje to drugi.
        Ewentualnie - gdyby się nie zepsuł - zawsze można wyrzucić.
        • Gość: Ian_Curtis Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:41
          Którego byście polecili z tych, kwota do 3,5 zł brutto (nie mówię aby w Karen kupować)

www.karen.com.pl/KatList.asp?r=1&id=25

• hanatol Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 02.01.06, 15:54
            Z tych to chyba żadnego.

Ja bym brał z pentium m.
            Za te scene to poszukaj np. m40x (jeśli koniecznie tośka).

• Gość: Ian_Curtis Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 15:56
              Wybacz ale jestem nie za bardzo z komputerami, jak byś mógł zapodać jakiegoś linka do tego o czym mówisz. Konkretna oferta byłbym wdzięczny.
              • hanatol Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 02.01.06, 15:59
                www.znak.pl/index.php?cid=272&scid=1629
                • hanatol Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 02.01.06, 16:02
                  Zreszta ja nie powinienem doradzać, bo w kazdym lapku jakiego widzę zaraz znajdę
                  jakieś wady.

Nie kupuj wogóle.
                  Na polskim rynku nie ma żadnego laptopa godnego uwagi.
                  • Gość: Jas Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.06, 23:07
                    Slusznie napisal jeden z poprzednikow. Wszystkie notebooki sa robione na
                    podobnych (tych samych) komponentach. Tylko opakowanie jest inne. To dzisiaj
                    normalne w calym przemysle, czy kupujesz notebooka, telewizor czy wieze. Chiny
                    produkuja wiele roznych marek w jednej i tej samej fabryce, jedynie na roznych
                    tasmach produkcyjnych. Dlatego wybierz notebooka marki, ktora jest ogolnie
                    znana, zobacz na parametry, na cene i czy ma serwis i gwarancje w poblizu
                    twojego zamieszkania. No i niech ci sie podoba, bedzie ci sie przyjemniej
                    uzytkowalo. Wiecej nie musisz wiedziec.
    • Gość: brunnet Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.cable-modem.tkk.net.pl 02.01.06, 18:07
      jak kupowałem 2 lata temu , miałem podobny problem, każdy polecał tę markę jaką
      sprzedawał.Wielu niezależnych fachowców mówiło jednym głosem-tylko IBM lub
      DELL,żadnych wynalazków, kupiłem IBM-2-letni, drogo, wtedy 3.5 tyś,ale do
      dzisiaj zero problemów. Polecam!
    • Gość: Acer Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.aster.pl 03.01.06, 19:49
      Każdy mi odradzał Acera, a i tak go kupiłem. Mam go już prawie 1,5 roku i
      wszystko w porządku, a za 3500zl kupisz już jakiegoś przyzwoitego.
      • p406_737u Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 03.01.06, 20:41
        OD ponad dwóch lat mamwypasionego acera - jedyny problem, to wycierające się
        opisy klawiszy.

Gładko przeszedł SP2 do XP Pro (HP kolegów świeciły niebieskimi ekranami),
        akumulatory nie tracą znacząco na pojemności. W końcu, to jeden z największy
        (pierwsza trójka) producentów laptopów. Firma chyba japońska.

• hippeastrum Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 03.01.06, 23:30
          Też mam Acera - zero problemów. Pozostałem wierny producentowi, którego model Extensa 355 ostro i bez problemów wykorzystywałem przez 7 lat - chodzi nadal, gdy wyciągam go sentymentalnie z szafy.
    • Gość: pracownik toć to wszystko to samo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.06, 21:57
      z laptopami jest to samo co z telewizorami plazomowymi czy lcd. To jest
      wszystko jeden diabeł, a różnicą się jedynie ceną, gdy mają tą samą
      konfigurację.
      Przecież procesory robi paru producentów, matryce też, twarde dyski i całą
      resztę podobnie. w czym więc problem?
      • maciejpoczta Re: toć to wszystko to samo 03.01.06, 22:23
        Ja od kilku miesięcy mam Toshibę L20-183 (jeden z tych w linku) i jestem bardzo zadowolony. Porządne plastiki, dobry ekran i przydatne oprogramowanie.
        • hanatol Re: toć to wszystko to samo 03.01.06, 22:37
          L20 ma beznadziejny układ klawiatury - brak samodzielnych klawiszy Home i End.

Jak dla mnie - dyskwalifikujące.
          • nie_mam_czasu Re: toć to wszystko to samo 03.01.06, 23:05
            odradzam Acer`a
            Polecam Dell`a i IBM`a

kiedys bardzo dobrze spisywaly sie Aristo ale nie wiem jak teraz
            • p406_737u Re: toć to wszystko to samo 04.01.06, 00:16
              W IBMach wysiada tasiemka łącząca płytę główną z wyświetlaczem :-( Kilka
              służbowych kompów w mojej firmie wylądowało w serwisie. A bez PCtów jak bez rąk
              - nie da się pracować!!
          • maciejpoczta Re: toć to wszystko to samo 03.01.06, 23:12
            A mnie z kolei to nie przeszkadza. Każdy ma jakieś swoje preferencje...
          • maciejpoczta Re: toć to wszystko to samo 03.01.06, 23:12
            A mnie to z kolei nie przeszkadza. Każdy ma jakieś swoje preferencje.
    • Gość: gość Na spokojnie, bez emocji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.06, 22:23
      HP ma chyba najgorszy pod słońcem serwis. Więc raczej nie. Fujitsu-Siemens mają
      opinię solidnych i niezawodnych. Podobnie Toshiba - chyba ponoć najlepsze pod
      względem niezawodności. Acer ma chyba najlepszy stosunek parametrów do ceny -
      sam mam już drugiego notebooka tej firmy, a za jakiś czas pewnie kupię
      trzeciego. Raczej omijać takie firmy jak Maxdata i podobne - to nie jest sprzęt
      godny polecenia. Nie mam żadnych związków z tą firmą, ale jak do tej pory jestem
      zadowolony z obsługi firmy www.notebooki.pl.
    • Gość: f Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 01:07
      Znajomi co pracują w ogolno polskim serwisie mówili mi że Fujitsu-Siemens
      bardzo często się psują. Polecają HP i Toshiby (Della w detallu niestety w
      Polsce nie kupimy)
      • m.gregor Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? 04.01.06, 08:45
        > Della w detallu niestety w Polsce nie kupimy
        To taka sama bzdura jak ta o tym ze F-S sa bardzo awaryjne...
    • Gość: K Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: 57.66.193.* 04.01.06, 10:46
      Rok temu analizowałem stosunek parametrów do ceny i wybrałem Fujitsu-Siemensa
      Amilo M-1425. Przywiozłem do domu włączyłem podałem nazwę użytkownika i był
      gotowy do pracy.
      Po co Ci solidna obudowa itp. jak za 3 lata najmocniejszy komputer obecnie
      będzie przeżytkiem?
      Jedyna rzecz z takim nieco tańszym sprzętem to niestety trzeba obchodzić się nim
      delikatnie nie wbijać gwoździ nie rzucać w żonę przenosić ostrożnie.
      Ale pracuje się znakomicie. Mój F-s 1,8 Dothan pokonuje w wielu operacjach Xeona
      2,8 ze stacji graficznej Della zresztą.
      Toshiby są ciut droższe ale też ciekawe.
      Za Della nie warto przepłacać to już nie ten sam Dell co kilka lat temu widuję
      awarie ostatnim czasem w tych sprzętach a żeby kupić sprzęt w takim samym
      wyposażeniu i parametrach jak FS to musiałbyś dopłacić 60-80%.
      • Gość: zre Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.milc.com.pl / 213.17.131.* 05.01.06, 18:44
        a ja się zapytam czy warto kupić używanego Siemensa (fujitsu) Pentium III 600??
        potrzebuje laptopa głownie do pisania różnych prac , w domu...nie wiem jak jest
        z czesciami kazdy mówi co innego...wiadomo że bateria pewnie słaba będzie ale
        czy to się da zregenerować/wymienić itp. doradźcie coś...
        • Gość: ebola_zaire Re: LAPTOPY - jakie marki omijać, co polecacie ? IP: *.range86-144.btcentralplus.com 05.01.06, 21:50
          nie kupuj ....pracuje w PC WORLD i powiem tak do serwisu wracaja czasem laptopy roznych marek, ale 90% z nich to FS :>

-----
          Fujitsu-Siemens mają
          opinię solidnych i niezawodnych - GDZIE??? :]
          • kozalesz Ostrzegam przed Karen Notebook 05.01.06, 22:11
            Zdecydowanie odradzam kupno laptopa California Access. Kupiony w Karen
            Notebook. Mamy w firmie kilka egzemplarzy i nigdy więcej. Obudowa pęka co parę
            miesięcy, były już nawet wymiany płyt głównych. Sprzęt jest jeszcze na
            gwarancji, ale ona wkrótce się kończy i wszystkie naprawy będą nas kosztować.
            Gwarancja też nic nie gwarantuje - serwis Karen Notebook w Suwałkach wymyśla
            różne preteksty by nie dokonywać napraw. Zdarzyło się już, że brakowało śrubek
            w obudowie albo przestał działać głośnik po naprawie.
            • hanatol Re: Ostrzegam przed Karen Notebook 05.01.06, 23:50
              > Zdecydowanie odradzam kupno laptopa California Access.

A jakiej firmy ?
              Z tego co widzę wśród CA są produkty Clevo, MSI, ECS i Arima, a może jeszcze jakieś.
              Niektóre z nich zbierają bardzo dobre opinie.
              • kozalesz Re: Ostrzegam przed Karen Notebook 06.01.06, 09:33
                hanatol napisał:
                > A jakiej firmy ?

Pisałem o notebookach California Access kupionych w Karen Notebook. A CA jest
                produktem własnym Karen, co można przeczytać w raporcie rocznym spółki:
                "Oferta Karen Notebook S.A. obejmuje:
                - komputery przenosne najwiekszych swiatowych producentów (Toshiba, Fujitsu
                Siemens, IBM, Hewlett Packard oraz Dell) oraz własnej marki California
                Access,"
                • hanatol Re: Ostrzegam przed Karen Notebook 06.01.06, 10:05
                  > Pisałem o notebookach California Access kupionych w Karen Notebook.

Tak, ale...
                  95% notebooków robione jest w Chinach albo na Taiwanie.
                  Przez firmy takie jak Quanta, Compal, Arima, Winstron, Inventec, Mitac, Clevo i
                  inne.

A CA kupuje od nich kadłubki, wkłada dysk, napęd i pamięć i nalepia własne logo.
                  Np. CA m37EW można kupić również jako np. Sager np3790 albo Prestigio 156w.

Więc pisanie o CA, że są takie czy owakie niewiele mówi. Bo każdy model ma
                  innego producenta. Szczególnie gdy chodzi o takie rzeczy jak np. pękająca obudowa.
                  Zresztą to dotyczy prawie każdej marki - są lepsze i gorsze modele.

Oczywiście "latające śrubki" to zupełnie co innego.
                  • dr.verte Re: Ostrzegam przed Karen Notebook 06.01.06, 14:47
                    Omijać szerokim łukiem firme NOTESTAR!Nigdy.Nie dawać się skusić atrakcyjną
                    ceną.Ja zresztą popełniłem ten błąd po raz trzeci bo wcześniej miałem Optimusa
                    i Californie Acces i też słowa dobrego nie mogę o nich napisać poza tym że
                    były o 30 % tańsze od porównywalnej Toshiby.Ale Notestar bije wszelkie rekordy.
                    • Gość: jkfhg Re: Ostrzegam przed Karen Notebook IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 14:27
                      we wszystkich notebookach po pół roku siada bateria albo traci 70% mocy
    • v.i.k.k.a nie polecam mojej padliny;)hehehe 25.01.06, 14:30
      nie napiszę co to, ale zabytek, ma już chyba z 5 czy 6 lat, i używam tylko do
      pisania jak mi się dupy nie chce z łóżka ruszyć:))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka