Dodaj do ulubionych

Power DVD i directx9.0b... Help!!!

IP: *.stargard.mm.pl 02.01.06, 17:04
Od kilku dni zmagam sie z instalacja Power DVD (trial). Mam Windows 98, wiec
sciagam wersje przewidziana dla 98. Na stronie z programem jest ponizej
directX do sciagniecia zanim sie zainstaluje Power. A wiec sciagam - directX
dec2005 (najnowsza wersja podobno). W efekcie mam ponad 5 zipow + DX setup
(instaluje, oczywiscie). Dodam, ze zipy po rozpakowaniu pojawiaja sie w
C;/TEMP (???)- do czego sa, jaki z nich pozytek, nie mam pojecia:(

No wiec, kiedy chce instalowac Power DVD, pojawia sie komunikat, ze musze
najpierw zainstalowac directX 9.0b... A wiec znowu - sciagam directX 9.0b, po
czym w kompie widze, ze pojawia sie dx90b_redist (zip do rozpakowania do
TEmp, j.w.)
I co dalej? Co jest nie tak? Power dvd nadal twierdzi, ze przed instalacja
mam zainstalowac directx90b.............
Blagam, pomocy - wierze, ze mozecie cos doradzic, zanim padne przy tym kompie.
Pozdr
Obserwuj wątek
    • mbucz Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! 02.01.06, 17:20
      A ściągałeś stąd:
      www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx?url=/windows/directx/downloads/default.htm?

Polecam także te artykluły, być może przydadzą się:
      dobreprogramy.com/index.php?dz=8&a=12
      dobreprogramy.com/index.php?dz=8&a=4
      • Gość: Mikołaj Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 17:33
        Ależ się uśmiałem, Kolega "Mbucz" też nie spostrzegł.
        Przepraszam za śmiech.
        Gdy już się te "dziwne pliki" Ci w \temp pojawią to
        wejdź tam, poszukaj "setup.exe" i kliknij weń.

Swoją drogą.... ale jazda :)
        • Gość: miramik Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: *.stargard.mm.pl 02.01.06, 17:59
          Mozna sie usmiac...ale tam nie mam ani jednego pliku z setup exe. Jesli
          cokolwiek ma exe na koncu nazwy, klikanie nic nie daje.

mbuk - sciagniecie z podanej strony - dzieki -(wczesniej byla wersja polska z
          drobnymi zmianami) nic nie dalo. Instalacja zakonczona pomyslnie, setup
          znaleziony normalnie w Program Files (dxwebsetup), komp zrestartowany - i null.
          Znowu gdy chce zainstalowac Powera, po chwilu pojawia sie tekst, ze najpierw
          mam zainstal. dx9, set up will abort...
          :(((
          • Gość: Mikołaj Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:15
            Gość portalu: miramik napisał(a):

> Mozna sie usmiac...ale tam nie mam ani jednego pliku z setup exe. Jesli
            > cokolwiek ma exe na koncu nazwy, klikanie nic nie daje.

To ja mam pamiętać jak się setup DX nazywa? Jeśli ściągasz z Microsoftu
            to zawsze uruchamiało się tak samo: unpack do /temp a potem w podkatalog
            /nt-/i386 (nie pamiętam, przecież widzisz) i w nim jeden jedyny plik .exe.
            Czy to "setup.exe" czy "dxsetup.exe".. Nie pamietam, bo takich głupich
            problemów nie miewam.
            Jeśli poprawnie odpalisz Setup DX9 to pierwszym co ujrzysz będzie okienko
            EULA - licencjii, którą musisz zaakceptować. Po zakończeniu setupu (kilka
            minut może trwać) konieczny restart. Zresztą jest komunikat.

Ogólnie to mnie śmieszy, bo o Linuksach chcą dyskutować ludzie z "takimi"
            problemami (nie jesteś tu jedyny).

Kombinuj. Powodzenia.
            • Gość: miramik Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: *.stargard.mm.pl 02.01.06, 18:21
              To fajnie, Mikolaj, ze ciebie to smieszy, mnie nie, bo mam kompa po paru
              wirusach i rozne rzeczy sie z nim dzieja. Po kliknieciu na taki exe (juz nie
              pamietam
              ktory) pojawia mi sie po prostu ERROR - i mozna sie wypchac, a i tak nic nie
              ruszy.
              Poza tym, nie mam najmniejszej checi dyskutowac o linuxach, to forum jest takze
              dla tych, ktorzy nie udaja fachmanow (jak spojrzec na wiele watkow, to sa
              napewno poczatkujacy - i dobrze, bo gdzie maja szukac rady???).
              • Gość: Mikołaj Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:30
                Zauważ że jest tu temat który juz na humor.rec posłałem i który bije rekordy,
                ten o "osiołku" (oby nie Twój. Z takim podejściem do informartyki to nawet
                wirusów nie trzeba. Wystarczy jedynie patrzeć.
                Dziwisz się (przeczytaj)
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=34110928
                że to gnie ze śmiechu już setki osób?

Poważnie, sformatuj przyzwoicie dysk, zainstaluj na nim system i LEGALNE
                programy, w tym firewall, antywirus z aktualnymi bazami, zapomnij o
                "dzieleniu się plikami" (paserstwo) itd.
                Zapewniam Cię że Twoje kłopoty się skończą. Ale czy to jest możliwe?
            • Gość: Mikołaj Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:24
              Jeszcze jedno. Musisz ściągnąć pakiet dystrybucyjny DirectX9b off-line,
              ma on około 39MB. Jest multijęzyczny, w tym polski. Online już DirectX9b
              nie zainstalujesz bo teraz na serwerach MS leży jedynie DX9c zgodny z
              od Win2000 w górę. Możesz próbować ten najnowszy ale nie daję gwarancji.
              Na stronie z DX Microsoft pisze zresztą - co do czego.
              Minimalna choćby chęć zdobycia wiedzy samemu jest jednak konieczna.
              • Gość: miramik Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: *.stargard.mm.pl 02.01.06, 18:28
                Ok, Mikolaj - wlasnie pewnie o to chodzi, bo przy kilku probach instal. z zipow
                dx dec 2005 taki komunikat sie pojawial (przy dwoch rozpakowanych plikach,
                chociaz przed sciagnieciem calego DX bylo napisane, ze jest dla win98 i
                dalszych.
                Co do checi zdobycia wiedzy samemu, to wierz mi, ze mi jej nie brak - moje
                zmagania trwaja od 5 dni - dopiero teraz pisze na forum. Docen to:)
                • Gość: Mikołaj Re: Power DVD i directx9.0b... Help!!! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:37
                  Wpisz w wyszukiwarkę (np. www.google.pl - az sie boję że to spam) hasło
                  "DirectX9b" "download" (bez cudzysłowów) - sprawdziłem, potrzebujesz
                  właśnie wersji "9b" nie tej najnowszej i będzie OK.
                  Kiedy już zainstalujesz PowerDVD pomyślisz napewno: "jakie to było proste".
                  Zrozum ludzi którzy myślą to samo niemal codzień przez dziesiątki lat.
                  Niedawno nie mieli kogo pytać bo forów nie było.
                  Sam pamiętam gdy do sklepu dzwoniłem "bo mi DOD z dyskietki nie ruszał".
                  poza instruktażem użycia komendy "sys" sporo kpin oberwałem.
                  A było to zdaje się tak niedawno.
              • Gość: miramik directX 9- offline IP: *.stargard.mm.pl 02.01.06, 18:33
                Szukam i szukam (uzywam Google'a zanim zadam jakiekolwiek pytanie:) i oprosz
                kilku stron po francusku nie widze niegdzie. Czy zechcesz pomoc - i podac
                link???
                Bede wdzieczna...
                • Gość: Mikołaj Re: directX 9- offline -proszę bardzo, IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:40
                  www.google.pl/search?hl=en&ie=ISO-8859-1&q=directx9b+download
                  I nie chmurz się dziewczyno. Przecież to Wy chcecie równouprawnienia :).

Pozdrawiam
                  • missar Re: directX 9- offline :) 02.01.06, 18:48
                    Dziekuje za link. Dla jasnosci dodam jednak, ze ja o rownouprawnienie nie
                    walczylam, za to widze, ze wielu panow tak do niego przywyklo, ze chetnie
                    zrzucaja z siebie swoje (do niedawna) obowiazki...Ale to inny temat;)

Zanim sciagne - i moze wreszcie z sukcesem zainstaluje dx9b - czy mam usunac
                    jakos te wszystkie niepotzrebne directXy??? Nie widze dxa w dodaj/usun
                    programy, wiec nie wiem, jak je usunac. Mysle jednak, ze moj komp jest mocno
                    przeladowany...

• missar no i nici 02.01.06, 18:55
                      Oto komunikat po otwarciu sciagnietego dx9B

'Plik dx9B(...)EXE jest polaczony z brakujacym eksportem
                      NTDLL.DLL:NtOpenProcessToken'

I nic nie moge zrobic. Co sie stalo z dll - jakis wirus go pewnie zjadl (ja
                      nie;). Oszalec mozna...

Bardzo doceniam, Mikolaju, ze mimo wszystko mi pomagasz:)
                      • Gość: Mikołaj Re: no i nici IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 19:06
                        > 'NTDLL.DLL:NtOpenProcessToken'

Czekaj... Ja to widziałem w linkach z tego googlowania które tu podałem.
                        Była tam mowa o jakiejś łatce na podobny komunikat.
                        O ile jeszcze nie robisz format c: - wróć i sprawdź.

Nie honoruj mnie tak bardzo.
                    • Gość: Mikołaj Re: directX 9- offline :) IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:58
                      > Zanim sciagne - i moze wreszcie z sukcesem zainstaluje dx9b - czy mam usunac
                      > jakos te wszystkie niepotzrebne directXy??? Nie widze dxa w dodaj/usun
                      > programy, wiec nie wiem, jak je usunac. Mysle jednak, ze moj komp jest mocno
                      > przeladowany...

Myślę (dygresje o równouprawnieniu omijam) i tyle Ci mogę polecić.
                      Może trafię: ferie, sesja? Na Twoim miejscu zbackapowałbym to, co
                      Ci naprawdę potrzebne i zainstalował system od nowa. Dlaczego tak
                      uważam pomimo że jestem wrogiem "napraw poprzez reinstalację"?
                      Po prostu już sporo wiedzy zdobyłaś i nie warto aby nie miała ona
                      zastosowania w poziomie Twojego oprogramowania.
                      Zrobisz jednako jak zechcesz (mam kobiety w domu i wiem:), jeśli
                      zaś o pytanie chodzi to chyba jedynie DXCleaner czy podobny program
                      pomoże.
                      PS. Nie irytuj się na mnie. naprawdę chcę pomagać ludziom i pod maską
                      złośliwca mam serce łabędzia.

Pozdrawiam
                  • Gość: Mikołaj Re: trafiłaś mnie, dziada - temat aktualny! IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 18:51
                    To czego szukasz powinno być tu:
                    www.microsoft.com/windows98/downloads/corporate.asp
                    Tu jednak znalazłem jedynie "free download directx9b version discontinued".
                    Cokolwiek to oznacza to nic miłego, jak z Java. Musisz poszukać sama np.
                    na swoich płytach ze sterownikami (często publikowali) lub do pism, albo
                    ktoś z Kolegów działający link podrzuci.

Przepraszam.
                    • missar Re: trafiłaś mnie, dziada - temat aktualny! 02.01.06, 18:57
                      ok, dopeiro teraz czytam...juz po sciagnieciu. Ale fakt jest faktem - nie ma
                      DLL (juz nie pierwszy raz to widze) - i co zrobic z takim dll? Bo pewnie
                      wyjdzie przy dalszych probach:(
                    • Gość: Mikołaj The End! Konieczny reinstall :-( IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 19:11
                      Spójrz tu (swoją drogą na Jama Mastacha mają zgniłe informacje):
                      www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx?url=/windows/directx/downloads/default.htm
                      Pisze jak byk: 9c i Win98 - compatible.
                      Wniosek jest jeden: masz staszliwie zabagniony system.
                      Niestety, przykro mi.
                      Wniosek j.w.

Pozdrawiam
                      • missar A wiec, Mikolaju... 02.01.06, 19:17
                        przyznaje, ze juz doszlam do tego wniosku duzo wczesniej, ale poniewaz
                        reinstalka oznacza koniecznosc ocalenia niektorych danych, wciaz tego nie
                        zrobilam...Nabieram wlasnie sil do tego. Chce Ciebie spytac, jak przy ponownej
                        instalacji zastosowac automatyczny update dla win98 i czy warto wgrywac na nowo
                        niemlody mediamatics/hp dvd player? Czy mam przeskanowac programami
                        antywirusowymi kompa ZANIM wyczyszcze dysk (tak kiedys ktos mi radzil)?

Pozdrawiam:)
                        • Gość: Mikołaj Re: A wiec, Mikolaju... IP: HTTP1.* / *.tpnet.pl 02.01.06, 19:32
                          Na Twoim miejscu zgrałbym to co Ci potrzebne, co ma jakąś dla Ciebie wartość
                          na płytki CD lub jedną DVD. Jak Ci pasuje.
                          Dysk formatuj normalnie, niewiele wirusów przetrwa ponowne założenie klastra.
                          Można go wyzerować np. Wdclean`em ale to trwa.
                          Zależnie od wielkośći i szybkośći dysku nawet godzinę takie czyszczenie
                          zajmie ale gdyby Aleksandra J. tego sposobu użyła to nikt w żadnym
                          laboratorium nic by już nie odczytał....
                          Oprogramowanie? Osobiście mam dewiźę: "jak najnowsze stabilne, na jakie mnie
                          stać". Miałem podobny jak Twój problem niedawno z XingDVD Playerem, miał z
                          pięć lat. Poszedł pod delete. Nie brak mi go. Z drugiej strony czuję się
                          teraz ograniczony, pod Windows mam tylko MPC i PowerDVD z płyty od napędu.
                          Musisz przemyśleć, ale "legace" zwykle destabilizują każdy system (bład w
                          angielskim zamierzony). Poleciłbym Ci zacząć od klasyki:
                          - Win ;
                          - www.google.pl/search?hl=pl&inlang=pl&ie=ISO-8859-
                          2&q=darmowy+antywirus&lr=lang_pl
                          (wybierz, nie chcę spamować)
                          - ogniomurek, tu zaspamuję, co mi tam: ZoneAlarm bo niezawodny i za darmo

Potem już aktualizacja, obowiązkowo, korzystaj, bo 1 lipca MS zamyka support
                          dla Win98/ME ostatecznie. Itd. itd. oprogramowanie które cenisz i używasz.
                          Myślę że gdy wstanie Twój nowy system nie będziesz na mnie wściekła?

Powodzenia i
                          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka