Dodaj do ulubionych

POMOCY!!! - zginela mi partycja....20

IP: *.tele2.pl 04.10.01, 18:14
Obserwuj wątek
    • Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB IP: *.tele2.pl 04.10.01, 18:21
      sorry, wyslalo mi sie, a jeszcze nic nie napisalem.

chodzi o to ze zaniknela ta partycja (20GB), a wraz z nia 10GB dobrej muzyki
      oraz filmy i kupa innych fajnych rzeczy. (prawie wszystkie south parki :) )

nie mam koncepcji jak to odzyskac, a nawet nie chce slyszec ze sie nie da.
      CHLOPAKI WYMYSLCIE COS!!!
      • Gość: macias Mysle, ze to kara za piractwo ;-P IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 04.10.01, 18:55
      • Gość: Mirko Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB IP: 65.206.44.* 04.10.01, 19:10
        "Chlopaki ?" a co z panienkami?
        A na serio: jakto "zginela"? Miales n.p. "C:" i "D:" i teraz z "C:" gdzie masz
        Windows nie widzisz "D:" ?
        Czy jest to partycja logiczna czy fizycznie drugi dysk? (Jesli dysk - to
        mozliwe, ze jest dead, ale nawet i wtedy nie wszystko chyba stracone).

Cos sie dzieje. Wirus? Wlam? ("Lapaj zlodzieja!!")
        Kiedys kolezce na DSL-u, (to chyba odpowiednik SDI w Polsce?) ZANIM z rozpacza
        w oczach zainstalowal ZoneAlarm, ktos faktycznie "wyprowadzil" przez noc ze 20
        GB muzyki itd. Mial to jednak w wiekszosci zrzucone na CD, wiec strata byla
        mniejsza. Ale nie "znikla" mu partycja!

Czy masz aktualnego antywirusa? Przeskanuj nim system. Jesli czysto, to:

Nie do konca wierz Windowsom.
        Uruchom PC-ta w trybie DOS. "C:\costam" zastap D: i ENTER (czy jaka litere
        miala ta partycja) i jak pojawi sie D: to partycja jest (a jak nie to nie za
        bardzo...) nastepnie napisz dir i ENTER. To co zobaczysz, to to co jest.
        Zeby wejsc w foldery (directory) "glebiej" pisz cd (change directory) + nazwa
        • Gość: Mirko POMOC w drodze! IP: 65.206.44.* 04.10.01, 19:17
          ...a jesli to jest osobny dysk i w DOS-ie go nie widac, to poszukaj go w Biosie
          (raczej niczego tam nie przestawiajac jesli nie wiesz co robisz).
          • Gość: malin Re: POMOC w drodze! IP: *.tele2.pl 05.10.01, 00:24
            mirko, sprawa nie jest taka blaha.

partycje mialem trzy (c,d i e), zostaly tylko c i d. w miedzyczasie
            zainstalowalem dvd, ktore wskoczylo na miejsce bylego logicznego dysku e. no i
            teraz nawet z poziomu dos'a (tego windosowego) e to jest dvd. a gdzie moje 20GB?

naprawde nie mam pojecia co z tym zrobic. help please.
        • Gość: Torbram Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB do Mirko IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 04.10.01, 21:00
          I co panie expert,zdechles na podstawowym problemie a kiedys tak wiele miales
          glupiego do powiedzenia na temat partycji w temacie dla
          dociekliwych.Ha,ha,ha,....
          • Gość: LOL Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB do Mirko IP: *.101.252.64.snet.net 05.10.01, 02:33
            Mirko pomogl wielu, a ilu ty pomogles -(
            • Gość: Torbram Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB do LOL IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 05.10.01, 03:27
              Wszelkie wasze porady sa nastawione na "sprobuj" czyli tak do konca nie bardzo
              wiecie o czym mowicie.Ty tez radzisz chlopakowi isc do sklepu kupic nie taki
              tani program (PowerQuest PM) kiedy wszystko co on potrzebuje ma na
              dysku.Krotko mowiac o dupe rozbic(mowiac po polsku) takie rady.Tak wiec i twoja
              wiedza siega mniej wiecej tak daleko jak wiedza tego "guru".Bawcie sie dalej.
              • Gość: tiges Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB do LOL IP: *.silvershark.com.pl 05.10.01, 08:57
                Stary ... wyluzuj sie .. nikt nie jest cudotworca ... jak trup to juz nie
                ozywisz, chocbys dwa dni reanimowal ...
    • Gość: LOL Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.101.252.64.snet.net 05.10.01, 02:10
      Zainstaluj "Partition Magic" na C: ,on ci odszuka (a nawet naprawi) wszystkie
      partycje.
      • Gość: Joghurt Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: 195.205.212.* 05.10.01, 09:18
        Przedewszystkim jak sie nie znasz to nic nie grzeb, a oddaj dysk lub cały
        komputer do serwisu lub znajomego fachowca...
        Po drugie to sproboj metody lopatologicznej i wyciagnij naped dvd, bo byc moze
        masz ustawione ograniczenie w ilosci napedow do max "e" i dvd blokuje
        literke "e" czyli Twoja 3 partycje.
        • Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.tele2.pl 05.10.01, 13:11
          partycja zginela jeszcze zanim podlaczylem dvd. ale juz go odlaczylem, tak dla
          pewnosic. spod dos'a tez jej nie widac. fdisk widzi dysk 30GB i dwie partycje
          po 5. partition magic widzi ta partyje e jako "unallocated". probowalem
          undelete, ale nic z tego.

nie chce formatowac dysku, bo co z danymi?
          please help
        • Gość: Mirko Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.union1.nj.home.com 05.10.01, 13:12
          Nie przejmuj sie i NICZEGO nie instaluj w pospiechu, zadnych "Partition Magic"
          i co tam kto Ci radzi.
          SPRAWA wydaje mi sie niewielka i jestem przekonany, ze niczego nie straciles.
          Pytalem, czy ta "utracona" partycja to tylko partycja czy fizyczny dysk?

Czy probowales odlaczyc ten naped DVD, od ktorego podlaczenia zaczely sie
          klopoty? Co wtedy?

Czy wszystkie zworki na urzadzeniach IDE (CD-Rom(y) a wiec i DVD i twarde dyski)
          sa ustawione prawidlo? Tzn 2 "Mistrze"/"Master" i 2 "Niewolniki"/"Slave" ?
          Wiekszosc plyt glownych moze kontrolowac 4 fizyczne napedy (n.p CD czy HD -
          niwazne ile logicznych partycji) ALE tylko, jesli KAZDA para (te dwa na jednym
          kablu "IDE") z nich jest zworkami ustawiona jako 1 Master i 1 Slave. Czy tak
          masz?

Torboramie, pozwolisz kolego, ze odtad bede Cie ignorowal? Miales byc
          przeciez "miedzy swoimi"?

• Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB IP: *.tele2.pl 05.10.01, 13:21
            mirko, chyba posta w tym samym czasie. odpowiem na twoj ostatni post.

klopoty zaczely sie przed podlaczeniem dvd, duzo wczesniej, ale dvd juz
            odlaczylem i go nie ma. dysk jest jeden i jest master. poza tym jest cd-rw na
            drugiej tasmie i tez jest master (chyba).

no i partition magic juz zainstalowalem i "zaginiona partyjca" nazywa
            sie "unallocated". byc moze moge ja polaczyc z inna, bo jest taka mozliwosc w
            PM, ale ...DANE!!!

• Gość: Mirko Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB IP: *.union1.nj.home.com 05.10.01, 13:58
              "Unallocated"? No to kapucha.
              "Unallocated" to nie partycja.
              To miejsce pod partycje.
              NIE WIEM co mogloby spowodowac takie "znikniecie" partycji z fizycznego dysku.
              To co opisales oznacza, ze Bios nie widzi zapisu na temat tej partycji w
              tablicy partycji, czyli malym zbiorze w sektorze "startowym"/"boot" tego dysku.

Ostatnia deska ratunku: znajdz kogos, kto ma W.2000, w miare nowy PC (zeby Bios
              widzial duze dyski) i wolne miejsce na kablu (tym do CD, twardego dysku,
              obojetnie), PRZEDE WSZYSTKIM zna sie na tym co robi i bedzie gotow podpiac
              diagnostycznie Twoj dysk pod swoj komputer i Exploratorem Windows oberzec jego
              zawartosc, jak rowniez zrobic jego "przeszukanie" na "*.mp3" i jakie tam
              jeszcze pliki byly...
              • Gość: Waldy Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20GB IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 01:24
                Na początek proponuję uruchom komp. z dyskietki startowej -jeśli taką posiadasz.
                Po wczytaniu systemu wpisz fdisk a następnie wybierz info o partycjach,dyskach
                logicznych. Program powinien pokazac ile masz dostępnych partycji i podać litery
                dysków i ich wielkość. Jeśli wielkości partycji są pokazane takie jak były
                przed awarią to prawdopodobnie da się wszystko odwrócić, jeśli nie ma tam
                twojej partycji to bardzo mi przykro ale wydaje się że już jej nie odzyskasz.
          • Gość: Mirko Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.union1.nj.home.com 05.10.01, 13:47
            Jeszcze jedno (pare):

1. Porady typu "sprobuj to" / "sprawdz tamto" jakie na tym forum sa, to
            niestety JEDYNA mozliwa proba diagnozy na odleglosc BEZ jakiejkolwiek
            mozliwosci dostepu do sprzetu.
            Dodatkowo: jest to jak 1 pacjent i paru dentystow a wszyscy korespondencyjni i
            mniej lub bardziej DOMOROSLI. No i za darmo a to tez wazne, zgadza sie?
            Oczywiscie, ze nie wszytkie rady tutaj maja sens (40-50%?), ale to co ktos
            przed chwila napisal o mozliwym ograniczeniu liter w Biosie - choc praktycznie
            malo prawdopodobne - jest pomyslem BARDZO DOBRYM; jest to prosto i warto
            sprawdzic! Ponadto jest to "badanie nieniszczace" jak powiedzialby inzynier-
            mechanik.

2. Nalezy z rezerwa podchodzic do rad typu "no to zainstaluj teraz..." itd.
            Wiekszosc (99%) problemow jakie uzytkownicy komputerow maja, wynika nie z tego,
            ze cos popsulo sie "samo, ze starosci" a wlasnie z proby instalacji czegos,
            sciagniecia skads jakiegos programu czy amatorskiej instalacji nowego
            urzadzenia, co natychmiast zachwialo delikatna rownowage tych kilkuset
            elementow sprzetowych i software-owych na jakie sklada sie "skladak" p.t. PC,
            gdzie ta rownowaga jest z reguly i tak mocno ponaciagana.
            To tak jakbysmy w samochodzie dokrecali po kolei nowe dachy, skrzydla, wiatraki
            na baterie sloneczne i klimatyzacje pod siedzenia. Czasem (przewaznie) sie
            udaje i wtedy nikt nie placze, bo jest z siebie zadowolony a czasem trzeba
            takie auto zbierac potem z pobocza przez 2 km, zeby na koncu znalezc
            oszolomionego kierowce w kupce siana na samym koncu sladow hamowania.

P.S. A podlaczajac ten nowy naped DVD OCZYWISCIE robiles to na wylaczonym
            komputerze, prawda?
            • Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.tele2.pl 05.10.01, 14:02
              oczywiscie ze przy wylaczonym kompie, ale ten dvd naprawde nie ma znaczenia bo
              problem pojawil sie duzo wczesniej. to ze pojawil sie on jako dysk e: to taka
              ciekawostka.

wydaje mi sie jedynym rozwiazaniem jest jakis specjalistyczny software, albo
              ponowne sformatowanie dysku. ale to drugie wchodzi w rachube jak juz wszystko
              zawiedzie.
              • Gość: PSO Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.ne.mediaone.net 06.10.01, 03:54
                Dla pewnosci, czy wystartowales komputer z dyskietki startowej? Zastanowilo
                mnie jak piszesz w pewnym miejscu ze wystartowales w "trybie DOS'a tego
                windowsowego"..
              • Gość: Vaterlan Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.kvz.tudelft.nl 06.10.01, 11:10
                Wedlug mnie i fdisk i Partition Magic mowia Ci dokladnie to samo i to moze nie
                byc dla Ciebie przyjemne. Partycja wyglada na skasowana. To miejsce jest
                dokladnie tak jak pisze fdisk "unlocated". W tym miejscu musze powiedziec ze
                nie znam zadnego programu, ktory bylby w stanie odtworzyc partycje. Ktos na tym
                forum powiedzial ze wszystkie potrzebne programy masz na dysku. Coz, jesli go
                zapytasz na pewno Ci powie o jakie programy mu chodzi, bo fdisk w takiej
                sytuacji skapituluje. Ewentualne stworzenie partycji na tym miejscu bedzie
                wymagalo takze formatowania. Wiec musialbys poszukac jakiegos dobrego narzedzia
                do odzyskania danych ze sformatowanego dysku. Na pierwszy rzut oka wydaje sie
                to nie mozliwe. Ale nie niewykonalne - sprobuj ten link
                http://www.runtime.org/gdb.htm
                • Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.tele2.pl 08.10.01, 16:03
                  i tak tez zrobie.

sformatuje ta partycje, a potem sprobuje cos odzyskac ktoryms programikiem z
                  tej strony np. GetDataBack for FAT. tylko zeby przywrocic dane potrzebna jest
                  pelna wersja.

ktos moze ma? albo jakiegos kraka
                  • Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.tele2.pl 08.10.01, 17:05
                    partycje juz mam. teraz jeszcze "tyko" dane...
                    • Gość: (...) Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 do Mirko IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 09.10.01, 04:29
                      --------------------------------------------------------------------------------
                      partycje juz mam. teraz jeszcze "tyko" dane... (napisal Malin)

Odnioslem sie tylko do tego co napisal Malin.
    • Gość: MarekG Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.acn.waw.pl 08.10.01, 17:06
      udaj sie z dyskiem, lub komputerem do kogos kto ma norton utilities.
      o ile niekombinowalesz zabardzo, to ta partycja nie jest stracona, moze jest
      akurat problem z partition table, to mozna naprawic.
      • Gość: (...) Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.wlfdle1.on.wave.home.com 08.10.01, 22:42
        Jesli partycja jest widoczna i bez bledow (scanDisk jesli nie masz nic innego
        jest dobry))idz na strone:http://members.home.net/john.18/FOSI/set.html
        sciag program Easy Recovery v.5.11 i pobaw sie.Ten program jest wystarczajaco
        dobry jak na Twoje potrzeby.Na tej samej stronie sciag Partition Magic 7.0
        zainstaluj i bedziesz mial wglad do wszystkich partycji.Jak masz ochote na
        wiecej to jest tam tez Fix-It Utilities 4.o ktory dla niektorych jest lepszy
        niz Norton.Przyjemnej zabawy.
        • Gość: Mirko Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.union1.nj.home.com 09.10.01, 03:12
          Nie doczytales kolego "(..)" n/t tej jego partycji.
          Nie tylko, ze jest czy nie jest bez bledow, ALE JEJ W OGOLE NIE MA i w tym
          miejscu Partition Magic itp metody niskonakladowe mozna sobie...

Niemniej dzieki za link...
          • Gość: malin Re: POMOCY!!! - zginela mi partycja....20 IP: *.tele2.pl 09.10.01, 12:05
            dziekuje wszystkim za dobre checi. partycje musialem ponownie sformatowac.
            teraz mozemy podyskutowac na temat programow do odzyskiwania danych. ale to juz
            odzielny watek. np. "GetDataBack for FAT....."

zapraszam i pozdrawiam
            malin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka