Dodaj do ulubionych

Excel problem

IP: *.chello.pl 31.01.06, 18:19
mam komórkę c=b-a przy czym w komórce C ustawiam "miejsca dziesiętne = 0" ( żeby wartość była zaokrąglona do całości. i nastepna komórke d=c*19% i tutaj excel robi blad poniewaz procent jest liczony nie od zaokraglonej wartosci, tylko od różnicy wartosci komórek B i C. Mam nadzieje, że jasno opisałem problem ;) prosze o pomoc z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • gobi03 Re: Excel problem 01.02.06, 02:16
      Czyli komórka ma waertość ułamkową, mimo że wyświetla tylko część całkowitą?
      Open Office Calc (Arkusz Kalkulacyjny) ma funkcje:
      TRUNC(wartość;ilecyfr) - obcięcie cyfr ułamkowych dalszych niż "ilecyfr" (jeśli
      ilecyfr=0 to zostaje tylko część całkowita)
      ROUND(wartość;ilecyfr) - zaokrąglenie na zasadzie j.w.
      ROUNDDOWN(wartość;ilecyfr) - j.w. ale zaokrąglenie zawsze do pierwszej mniejszej
      ROUNDUP(wartość;ilecyfr) - j.w. do pierwszej większej wartości
      Tu "wartość" to liczba albo działanie matematyczne a "ilecyfr" oznacza ilość
      cyfro po przecinku "zostawianych w spokoju".
      Myślę, że Excel też musi mieć możliwość WSTAWIĆ funkcję Zaokrąglone albo Obcięte.
    • Gość: aa Re: Excel problem IP: *.4.rev.vline.pl 11.02.06, 05:27
      Trzeba zastosować funkcję zaokrąglaj, wtedy nie będą brane pod uwagę miejsca
      nie wyświetlane
    • krzysztof_26 Re: Excel problem 20.02.06, 13:01
      w komórce "c" ustaw =ZAOKR.DO.CAŁK(b-a) i po problemie, jest rownież wiele
      innych odmian tej funkcji, w razie pytań słuze pomocą.

Pozdrawiam
      Krzysiek
    • Gość: jurek66@interia.pl Re: Excel problem IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.03.06, 11:00
      W komórce C wpisz: =zaokr(b-c;0) i będzie wszystko OK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka