Dodaj do ulubionych

Procesor, Drukarka & Monitor

08.10.01, 20:08
Na dniach mam kupić sobie koputer. Nie wiem który procesor mam wybrać. Czy AMD
1400GB, czy Intela Pentium III?Te Alhony są modne, ale podobno Intele są
stabilniejsze. Proszę też o radę jaką płytę najlepiej do I i II procesora
dobrać? Podoby problem mam z monitorem.Napiszę krótko: Flatron 17", czy Sony?
Ostatnie pytanie:czy HP845 warto kupić? Proszę o pomoc i dzięki za fatygę....
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirko Re: Procesor, Drukarka & Monitor IP: 65.206.44.* 08.10.01, 20:40
      Porownanie AMD I Intela znajdziesz n.p. pod www.tomshardware.com .
      Intel teoretycznie (podobno) jest stabilniejszy a NA PEWNO zabezpieczony
      termicznie a AMD nie, ale AMD jest tanszy.
      (W nietypowym, ale niewykluczonym przypadku n.p. uszkodzenia wentylatorka za 15
      zl. - AMD sie fajczy, popykujac przy tym dymkiem wesolo, Intel spowalnia).

Co do doboru plyty, to moznaby z tego napisac prace dyplomowa i dobrze wypasc.
      Czy jesli ktos napisze tutaj kup plyte... jakastam, to uwierzysz i kupisz?
      Do tego jeszcze dochodzi to co jest akurat teraz dostepne i tu rada spzredawcy
      tez moze nie byc taka calkiem bezsensowna, bo oni owszem sprowadza Ci to co
      sobie wymyslisz ale tez maja swoje powody do sprzedawania tego co sprzedaja,
      prawda, bo przeciez nie stosuja "po odejsciu od kasy reklamacji nie uznaje sie"?

Z zalozenia (im nowszy chipset - tym lepiej), im mniej na plycie (video,
      dzwiek, modem) tym lepiej w sensie przyszlej rozbudowy i ulepszen, ale tym
      drozej teraz, bo n.p. musisz wtedy kupic oddzielna karte video, ktora jesli ma
      byc dobra - bedzie prawdopodobnie drozsza niz cala plyta z karta od razu
      wbudowana.
      Wiekszosc tzw "firmowych" PC jest znana z tego, ze jest to praktycznie pusta
      skrzynka, ze wszystkim co sie da - z powodow glownie oszczednosciowych wlasnie -
      wpakowanym na plyte.

Monitor, kup najlepszy na jaki Cie stac. Sprawdz tez DOKLADNIE warunki
      gwarancji. Nie jest to latwy do naprawy (w porownaniu do samego PC) sprzet.
      Zasilacz w PC to n.p. 80-100 zl. i wymienisz go sam, w monitorze po gwarancji -
      to kilkaset zl albo monitor w smieci.

Co do drukarek - sprawdz najpierw po ile sa wklady z tuszem. Owszem, mozna
      nabijac, ale sa n/t temat rozne szkoly a warunki gwarancji na pewno sa takiej
      oszczednosci, ochronie srodowiska itd - przeciwne. Nie wiem nic n/t tej o
      ktorej piszesz, ale znam skadinad niezle drukarki (n.p. Lexmark-a), gdzie koszt
      kpl. dwoch nabojow z tuszem jest porownywalny do ceny drukarki.)
      • Gość: Mirko Re: Procesor, Drukarka & Monitor IP: 65.206.44.* 08.10.01, 20:46
        Z tego co piszesz (1400GB ???) wynika, ze nie za bardzo sie w tym wszystkim
        orientujesz. Nie pisze tego po to zeby sie wymadrzac czy Cie zawstydzac, ale
        zeby Ci polecic czytanie - jesli chcesz sie orientowac. Nie sa to bardziej
        skomplikowane rzeczy niz samochody czy wszelka inna technika uzytkowa.
        Magazyny i gazety komputerowe sa pelne porownan, modeli, parametrow itd.
        Jesli mozesz poczekac z tydzien dwa i poczytac - nie bedziesz mial do siebie
        pretensji potem, ze sie pospieszyles.
        • lelek Re: Procesor, Drukarka & Monitor 08.10.01, 22:06
          Dzięki za radę. Oczywiście pomyliłem się. Nie GB, tylko Mhz. Mój błąd.
          Przejrzałem już tyle cenników, że mi się w głowie kręci. Sorry
      • lelek Re: Procesor, Drukarka & Monitor 08.10.01, 22:10
        Jeszcze jedno pytanko: co to jest chipset i jak sprawdzić (po czym poznać), że
        jest nowszy?
    • Gość: MarekG Re: Procesor, Drukarka & Monitor IP: *.acn.waw.pl 08.10.01, 21:12
      plyta - moim zdaniem tylko asus lub intel. asus - TUSL2-C, intel Easton. ja
      kupilem asus (juz moj 6 komputer i nigdy niemiale z asusem prtoblemu)procesor -
      co chcesz robic? - jak do domu to celerona 1000, jak na powazne dtp i gry to
      PIII. monitor - sony jest drogi, wez jakiegosz flatrona, albo albo cos
      podobnego.
      • lelek Re: Procesor, Drukarka & Monitor 08.10.01, 22:08
        Dzięki za info. Chcę - jak chba każdy - komputer do wszystkiego: pracy
        (koniecznie), ale także do muzyki (przetwarzanie dźwięku) i rozrywki (gry-nie
        ma co ukrywać)
    • Gość: Vaterlan Re: Procesor, Drukarka & Monitor IP: *.kvz.tudelft.nl 08.10.01, 21:24
      Jesli chcesz kupic platfome, ktorej nie bedziesz juz mogl update'owac bez
      zmiany plyty przeplacajac przy tym za procek to kup Pentium III. Natomiast
      jesli chcesz najszybszy obecnie procek, ktory jeszcze dlugo bedzie rozwijany to
      postaw na AMD 1.4 GHz, chociaz za kilka dni zostana wydane jego nowe wersje na
      nowym jadrze Palomino. Dlatego radze Ci kupic AMD 15 GHz (oznaczanego
      prawdopodobnie AMD XP 1800+). Do tego plyta glowna na chipsecie SIS 735 lub
      nadchadzacym VIA KT266A. Ten drugi zapewnia nawyzsza wydajnosc dla Athlona, ale
      jeszcze nie sa dostepne plyty bazujace na nim. Wstrzymaj sie ze 2 tygodnie. Co
      do marki plyty glownej to najwyzej oceniane sa plyty ASUS. Ale jest kilka
      dobrych marek jak Gigabyte, MSI, ABIT. O drukarace nic Ci nie powiem, bo nie
      bardzo mnie interesuja i niewiele wiem o mozliwosciach poszczegolnych modeli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka