Dodaj do ulubionych

Pomocy: Windows 2000 + Windows SE (instalacja)

IP: *.pgnig.pl 13.11.02, 23:14
Postanowiłem że do zainstalowanego win2000 doinstaluję jeszcze winSE,
ponieważ nie wszystko chce mi chodzić pod win2000. Na
dysku mam dwie partycje - obie FAT32.

1.Czy możliwe jest wywołanie procedury instalacyjnej winSE z poziomu win2000,
czy może należy uruchomić komputer z jakiejś dyskietki startowej w MS-DOS (z
możliwością obsługi CD-ROMu)??

2.Czy mogę zainstalować winSE na tej samej partycji FAT32 co win2000? Czy nie
będą się ze sobą "gryzły" systemy?? Czy lepiej instalować na oddzielnej
partycji?

3.Po zainstalowaniu winSE muszę doinstalować ponownie bootloadera.
Czy da się to jakoś zrobić korzystając z płytki win2000? Jeżeli tak to co
muszę wykonać i jak skonfigurować boot dla tych dwóch systemów (priorytetem
ma być oczywiście win2000)??

Obserwuj wątek
    • stratoos Re: Pomocy: Windows 2000 + Windows SE (instalacja 13.11.02, 23:36
      znajomy watek... tylko po co od razu nowy temat ?

> 1.Czy możliwe jest wywołanie procedury instalacyjnej winSE z poziomu win2000,
      > czy może należy uruchomić komputer z jakiejś dyskietki startowej w MS-DOS (z
      > możliwością obsługi CD-ROMu)??

jest mozliwe ale nie ma sensu. Jesli masz bootowalna plyte z w98 odpal instalke
      prosto z CD. Jesli nie odpal kompa z dyskietki z obsluga CD

> 2.Czy mogę zainstalować winSE na tej samej partycji FAT32 co win2000? Czy nie
      > będą się ze sobą "gryzły" systemy?? Czy lepiej instalować na oddzielnej
      > partycji?

mozesz na tej samej. Choc osobiscie polecam je rozdzielic na rozne partycje

> 3.Po zainstalowaniu winSE muszę doinstalować ponownie bootloadera.
      > Czy da się to jakoś zrobić korzystając z płytki win2000? Jeżeli tak to co
      > muszę wykonać i jak skonfigurować boot dla tych dwóch systemów (priorytetem
      > ma być oczywiście win2000)??

pewnie sie da ale mozesz tez uzyc dowolnego bootloadera. Poszukaj na tucowsach
      albo googlach
      • Gość: FFiiLL Re: Pomocy: Windows 2000 + Windows SE (instalacja IP: *.pgnig.pl 14.11.02, 11:11
        Jeszcze dwie sprawy do tematu:
        1. Czy zainstalowany winSE nie przyporządkuje sobie niektórych aplikacji?

2. Znalazłem szczątkowy opis jak doinstalować ponownie bootloadera przy pomocy
        dysku instalacyjnego win2000. Wygląda to tak: w menu instalacji należy wybrać
        opcję odtwarzania systemu (R), a następnie wybrać konsolę odzyskiwania (C), w
        konsoli należy się zalogować na hasło admina i wydać polecenie fixmbr,
        następnie pozostaje tylko zamknąć konsolę.
        Czy ktoś to tak naprawdę praktykował i czy to wygląda tak pięknie jak w opisie
        powyżej?

• Gość: FFiiLL Po instalacji win98SE do win2000 IP: *.pgnig.pl 15.11.02, 13:02
      No i stało się. Postawiłem win98SE obok win2000 (oczywiście na osobnej
      partycji).
      Wszystko działa jak na razie OK. Mam tylko jedną wątpliwość, a mianowicie nie
      wystąpiła potrzeba instalowania od nowa bootloadera - po prostu po instalacji
      win98SE odpaliłem kompa i bootloader załadował się sam (ten który ładuje się
      przy win2000), bez żadnych moich kombinacji. Czy to oznacza że win98SE nie
      nadpisał sektora MBR? Czy może miałem szczęście? A może dopiero czekają mnie
      jakieś utudnienia?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka