Dodaj do ulubionych

zniknęły mi ikony

IP: *.chello.pl 24.02.06, 21:00
to znaczy są ale wygladają tak jak gdybym nie miał programu do obsługi ich, np
mam plik graficzny i nie mam go czym otworzyć. dzieje się tak z "mój
komputer", "czcionki". co jest?
Obserwuj wątek
    • Gość: paweł_m Re: zniknęły mi ikony IP: *.chello.pl 24.02.06, 21:23
      tak samo dzieje się z jpgami, które wcześniej przegladałem w standardowej
      przegladarce windowskowskiej
    • Gość: pawel_m Re: zniknęły mi ikony IP: *.chello.pl 25.02.06, 18:17
      no i jeszcze sie nie pojawiły
      • neder Re: zniknęły mi ikony 25.02.06, 18:22
        a co się dzieje jak właczysz opcję pokazywania rozszerzeń?
        • Gość: paweł_m Re: zniknęły mi ikony IP: *.chello.pl 25.02.06, 18:24
          czyli klikniecie prawym?
          • neder Re: zniknęły mi ikony 25.02.06, 18:27
            yyyy co? ;) nie rozumiem ;P

masz włączone pokazywnaie rozszerzeń plików? Mój komputer > narzędzia > opcje
            folderów > widok > 'pokaż rzoszerzenia...'.

Zakładam, że masz XP...
            • Gość: paweł_m Re: zniknęły mi ikony IP: *.chello.pl 25.02.06, 18:35
              strasznie się cieszę, ze mi pomagasz. mam xp. ni cholery nie moge znaleźć 'pokaż
              rzoszerzenia...', jestem w Mój komputer > narzędzia > opcje> folderów > widok
              >...i.. i nic
              • neder Re: zniknęły mi ikony 25.02.06, 18:40
                oj bo mi sie pokickało, ale nie na tyle, zebyś tej opcji nie znalazł:

img110.imageshack.us/img110/5070/rozsz8eg.jpg
                ma być tak jak u mnie, czyli odhaczykowane. Zobacz czy coś stało się teraz z
                ikonami i czy pliki mają prawidłowe rozszerzenia.
                • Gość: paweł_m Re: zniknęły mi ikony IP: *.chello.pl 25.02.06, 18:53
                  :) znakazłem, odznaczyłem i dalej nic. z rozszerzeniami chyba ok.
                  • neder Re: zniknęły mi ikony 25.02.06, 19:02
                    ok, czyli np. masz plik jakis_tam.jpg i wygląda jak nierozpoznawalny przez
                    system plik, tak? Dzieje się tak tylko z jpg, Mój komputer i jak piszesz z
                    'czcionkami', i jeśli chodzi o czcionki to znowu nie wiem o co Ci chodzi. Ale
                    jeśli chodzi o pozostałe to posprawdzałabym:

1. klik na jakis jpg -> otwóz za pomocą i wskazujesz program, którego
                    standardowo uzywałeś, zaznaczając przy tym opcję 'zawsze używaj tego programu...'

2. panel sterowania > ekran (albo na skróty prawoklik na tapecie i właściwości)>
                    właściwości > zakłądka pulpit > dostosuj pulpit > zakładka Ogólne i przywracasz
                    domyślną ikonę dla Mój Komputer (i innych jeśli Ci też pozmieniało).

3. skan Twoim programem antywirusowym, bo w sumie nie wiem dlaczego Ci się tak
                    pozmieniało. No chyba, że kombinowałeś coś ze stylami, grzebałeś w systemie itepe.

pzdr
                    • Gość: paweł_m Re: zniknęły mi ikony IP: *.chello.pl 25.02.06, 20:21
                      w panelu sterowania jest folder "czcionki" o to mi chodzilo.
                      ad 1 zrobilem tak i bez zmian
                      ad 2 z moim komputerem się udało, a jak zmienić pozostałe, np "panel sterowania"
                      ad 3 - antywirus nic nie wykrył

• neder Re: zniknęły mi ikony 25.02.06, 22:15
                        > ad 1 zrobilem tak i bez zmian

Mój komputer > narzędzia > opcje > typy plików > jpg > zaawansowane > zmień ikonę

> ad 2 z moim komputerem się udało, a jak zmienić pozostałe, np "panel sterowania
                        > "

są jakieś programy do zmieniania wyglądu ikon np panelu sterowania, przywracania
                        ikon domyslnych itepe. Kiedyś był TweakUI i była zakłądka Icons, nie wiem jak
                        jest teraz. Moze poszukasz?

jesli jednak nie chcesz bawić się w programy i przywrócic ikone ręcznie to
                        powiedz mi jaką wartość masz w:
                        [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}\DefaultIcon] ->
                        po prawej będzie Domyślna (czy mas ztam coś jeszcze?), kliknij w nią 2 razy i
                        powiedz co tam jest w okienku -> powinno być:
                        %SystemRoot%\System32\shell32.dll,-137
                        • neder Re: zniknęły mi ikony 25.02.06, 22:28
                          ha! znalazłam!

www.uploadnet.com/topdownl/PowerToySetup.exe
                          ściagasz, instalujesz, uruchamiasz. Idziesz do zakładki (po lewej stronie)
                          'Repair', po prawej pojawia się okienko 'rebuild icons'.

Moja rada -> przed zastosowaniem tego programu na wszelki wypadek utwórz punkt
                          przywracania systemu. Tak na w razie czego ;)

pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka