Dodaj do ulubionych

3 partycje dysku

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:23
hey!
mam problem ponieważ na dysku zrobiono mi (nie mam pojecia o instalowaniu
systemu więc poleciłam to zrobić koledze) 3 partycje dysku, ale nie podoba mi
się to.... moge to jakoś zmienić żeby miec tylko JEDEN dysk? prosze o pomoc i
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: 3 partycje dysku IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:27
      Bez utraty danych Partition Magic'iem. Najprościej puscic od nowa instalke
      i usunąć partycje, lecz wiąże sie to z utratą danych.
    • Gość: Ronja Re: 3 partycje dysku IP: 83.238.108.* 24.03.06, 16:30
      Jak rozumiem, nie chcesz się pozbywać przy tym systemu operacyjnego? W takim
      razie najłatwiej będzie to zrobić przy pomocy programu w rodzaju Partition
      Magic.
      BTW, lepiej mieć dysk podzielony na kilka partycji, w tym jedną systemową.
      Wtedy w razie koniecznosci zreinstalowania SO tracisz tylko dane z partycji
      systemowej.
      Ja na dysku 80 GB mam sześć partycji i bardzo to sobie chwalę ;)
    • Gość: Szpaq Re: 3 partycje dysku IP: 212.160.196.* 24.03.06, 16:31
      Osobiscie jestem za wieksza iloscia partycji chyba ze ma sie wiecej niz 1 dysk
      • Gość: bjj Re: 3 partycje dysku IP: *.adsl.alicedsl.de 24.03.06, 16:45
        komputer dziala szybciej jezeli dysk jest podzielony
        w razie jakiejkolwiek awarii systemu masz szanse odzyskac dane z pozostalych
        partycji (trzymajac tam wazne dane) istalkujac windows na nowo.

nie uzywaj partition magic przy dzialajacym systemie. chyba ze zrobisz wczesniej
        backup. komp potrafi sie czasem zawiesic przy tej operacji a wtedy to juz strata
        wszystkich danych.

tylko przestrzegam juz nie raz ja czy moi znajomi stracili przez to wazne dane.
    • Gość: Bob Re: 3 partycje dysku IP: *.plusgsm.pl 25.03.06, 11:34
      Zaufaj mu, postąpił fachowo. Zabiegi skanowania, defragmentacji i inne przebiegną sprawniej a nieraz tylko w takiej konfiguracji będą możliwe.
      Ponadto możesz mieć na 2 partycjach 2 systemy operacyjne, nawet legalne. Jeden z nich możesz pozostawić sobie do tzw. wrażliwych operacji, jak zakupy w sieci albo bankowość elektroniczna, instalując tylko to niezbędne, legalne i możliwie bezpieczne. Na drugim zaś bawić się, pracować na bieżąco, wypróbowywać różne aplikacje...
      Trzecią partycję wykorzystaj jako magazyn - niewrażliwy na ewent. reinstalacje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka