02.04.06, 23:54
Mam pytanie do speców! Kupilemn nowy komputer z dyskiem samsung160GB MB S-ATA
2. W trakcie ptracy wydaje on upierdliwy odgłos szczegolnie gdy zada sie mu
wiecej zadan porpostu tyrczy-nie umiem tego inaczej okreslic. W poprzednim
kompie mialem segate i nic nie było slychac.Chyba ze wiatark zagłuszal ale
mysle ze bym to wylapal... Czy te dyski tak maja czy tylko ten jest jakis
ułomny?? Niech mi ktoś pomoże!! <beczy> z góry dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • gastovski Re: nowy komp 03.04.06, 00:05
      Też mam samsunga spinpoint 160GB (nie sata). Cichy był tylko pierwsze pare
      tygodni, teraz chrobot głowic jest denerwujący. Wczesniej miałem stary model
      seagate (5400rpm) był bardzo głośny i właśnie z tego powodu chciałem kupić coś
      cichszego no i nie do końca się udało - samsung jest cichy tylko na jałowym
      biegu (stary seagate oprócz hałasowania głowicami niemiłosiernie piszczał).
      Nowe seagaty (barakudy) na pewno są cichsze od samsungów (a pewnie i całej
      reszty). W sieci są programy do software'owego wyciszania dysków, nie
      testowałem więc nie wypowiem się o ich skuteczności ale możesz spróbować
      zainstalować.
    • Gość: Marek Re: nowy komp IP: *.chello.pl 03.04.06, 16:22
      Tak niestety jest, ja kupiłem maxtora 200Gb SATA tragedia, rzęzi jak stare
      dyski ATA z 1996r a temperatura 50 stopni, sprzedałem WD 120Gb idealna cisza!!
      żałuj synu żałuj ;-(
      • Gość: przymus Re: nowy komp IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.04.06, 16:44
        Ja mam od 1.5 miesiąca Seagate'a Barrakudę 7200 rpm i jest b. cichy - nie
        słychać W OGÓLE głowic, jedynie przy przyłożeniu głowy do budy słychać trochę,
        że coś tam burczy.
        • souls_hunter Re: nowy komp 03.04.06, 19:13
          Tez mam Barrakude 120 MB 7200rpm. Cisza jak w muzeum. Widac te typy tak maja.
          • gluby Re: nowy komp 04.04.06, 07:21
            120 mb pojemnosci??? hahaahah
    • gastovski Re: nowy komp 03.04.06, 17:25
      Dodam jeszcze, że duże znaczenie w odczuwalnym hałasie ma jakość obudowy. Nie
      ma nic gorszego niż chińska buda z ciekiej blachy wpadająca w rezonans. Ten sam
      dysk w różnych obudowach może hałasować inaczej. Aby zniwelować drgania można
      zamontować dysk w kieszeni 5,25" a takich gumowych koreczkach (do znalezienia i
      kupienia w sieci), które (przynajmniej w teorii) amortyzują dysk i zmniejszają
      przeoszenie drgań na obudowę.
      • piter_vel_pior Re: nowy komp 03.04.06, 21:55
        to warto wymienić go na SEAGATE BARRACUDA 7200.9 160GB 8MB CACHE??
        • Gość: Kokeeno Re: nowy komp IP: *.crowley.pl 04.04.06, 08:27
          Mam Barracudę 7200.9/250GB/16MB SATAII i nie powiedziałbym, że jest cicha - w
          porównaniu ze starą 7200.4/80GB/2MB ATA jest całkiem głośna (tylko podczas
          wyszukiwania danych)...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka