Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się Fedory?

29.04.06, 15:02
Witam! Zakupiłem laptopa z zainstalowaną Fedorą chyba nr 5. Muszę jednak zaistalować "jedyny słuszny system", nie to żebym miał coś do linuxa, po prostu apilkacje, które muszą być zainstalowane na tym lapie (dla mojej mamy) nie działają pod linuxem niestety. Proszę o pomoc jak odinstalować linuxa, ew. jak sformatować dysk bo niczego nie mogę wymyślić...
Dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • kinemator Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 15:27
      Podczas instalacji Windowsa sformatuj dysk i zaloz nowe partycje.
      • migally Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 15:40
        Problem w tym, że nie mogę zainstalować windozy. Może jest jakiś sposób, żeby wcześniej zrobić format dysku?
        • migally Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 16:16
          Wygląda to tak: ładuję płytę instalacyjną XP i po wyświetleniu komunikatu o sprawdzaniu systemu nic dalej się nie dzieje:( (system ok, działa na innym kompie). Teraz mam w linuxie taką linię poleceń: grub> i tyle, nie wiem co dalej?
          • m.gregor Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 17:56
            Wkladasz dyskietke startowa od Windows 98 (albo plyte CD). Startujesz do linii
            polecen a potem wydajesz polecenie:
            fdisk /mbr
            Potem restartujesz komputer, wkladasz plyte instalacyjna od XP i instalujesz system.
            • lazygeek Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 18:47
              Jak sie nie myle możesz też użyć instalki XP i konsoli odzyskiwania (fixmbr)
              • migally Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 19:15
                Otóż jest ten cały grub i tyle. Wkładam płytę XP i nic się nie dzieje, jakby jej nie czytało. Przy instalce Win98 ładuje mi się program instalacyjny, potem jest polecenie sfromatowania dysku, formatuję i wyskakuje błąd, komunikat że dysk jest sformatowany nieprawidłowo. Tak samo gdy formatuję dysk c( po wyjściu z instalatora), niby się formatuje, ale potem win się nie instaluje. Kurcze co robic??
                • m.gregor Re: Jak pozbyć się Fedory? 29.04.06, 21:12
                  A czy ja Ci kazalem formatowac dysk spod Windows 98? Kazalem tylko wystartowac
                  komputer do wiersza polecen a potem wpisac fdisk /mbr. Potem wystartowac
                  normalnie instalke Windows XP.
                  • migally Re: Jak pozbyć się Fedory? 30.04.06, 13:16
                    Ok, udało mi się zrobić to... za pomocą płytki dołączonej do lapa. Włożyłem, usunąłem partycje, zainstalowałem windozę i hula. Dzięki za porady (szczególnie m.gregor ;)
      • mariner4 Nie da się sformatować dysku 29.04.06, 21:37
        Ja miałem ten problem. Ktoś dał mi specjalną dyskietke, która pozwoliła się
        pozbyć linuxa. Ale nie bardzo pamietam, bo gto było 2 lata temu.
        M.
    • Gość: Linux User Re: Jak pozbyć się Fedory? IP: *.mnet.wroc.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.04.06, 22:19
      support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;314458
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka