Gość: jarrek IP: *.telpol.net.pl / 172.16.2.* 05.01.03, 17:46 Wie ktoś jak to działa ? Mam na myśli: - kto i za ile wydaje licencje - jakie są transfery - ceny sprzętu - schematy (do samodzielnego montażu) Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: cece Re: satelitarny internet IP: *.icm.edu.pl / *.toya.net.pl 05.01.03, 19:49 dziwnie działa Jest dysproporcja między sygnałem wysyłanym i zwrotnym czyli jakby Jechać do pracy godzinke a wracać z pracki trzy godzinki.... Link Zgłoś
Gość: Doki Re: satelitarny internet IP: *.212-200-80.adsl.skynet.be 05.01.03, 20:44 Gość portalu: cece napisał(a): > dziwnie działa > Jest dysproporcja między sygnałem wysyłanym i zwrotnym > czyli jakby Jechać do pracy godzinke a wracać z pracki trzy godzinki.... Nic w tym dziwnego, przy szybkich laczach dla prywatnych uzytkownikow (ADSL, kabel) zawsze tak jest. Ja np mam 3 Mbit/s download i tylko 128 kbit/s upload. To wystarczy, bo przeciez znacznie wiecej danych sciagasz niz wysylasz (no, chyba ze Kazaa i takie tam). Z satelitami jest istotnie tak samo, bo zwykle uplink, czyli wysylanie danych, idzie przez modem. Dochodza wiec koszta polaczenia modemowego. Sa zestawy z uplinkiem przez satelite, ale sa dosyc drogie. Poszukaj w google "satellite internet connection". Link Zgłoś
Gość: karol Re: satelitarny internet IP: 212.160.114.* 05.01.03, 21:27 Gość portalu: jarrek napisał(a): > Wie ktoś jak to działa ? Mam na myśli: > - kto i za ile wydaje licencje > - jakie są transfery > - ceny sprzętu > - schematy (do samodzielnego montażu) Takie polaczenie nie nadaja sie do przesylu danych - zbyt dlugie opoznienia. Stosuje sie je tam gdzie NAPRAWDE nie ma innej mozliwosci. Wiem, to z dziwnych (dla mnie) powodow, kojarzy sie z nowoczesnoscia ale jest przestarzala metoda komunikacji. Link Zgłoś