Dodaj do ulubionych

KATASTROFA !!!

IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 06.01.03, 11:57
Mam problem po włączeniu komputera gdy pojawi sie pulpit komputer samoczynnie
sie wyłącza. Czasami nawet trzy razy.Prosze o odpowiedz z gory dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: kid Re: KATASTROFA !!! IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 06.01.03, 17:23
      pytania:
      - co ostatnio instalowałeś?
      - jaki masz system operacyjny?
      • Gość: fragi Re: KATASTROFA !!! IP: *.zebyd.com.pl 06.01.03, 17:59
        Co to znaczy wyłączy się ? Restartuje ? Wyłącza się zasilacz (ATX)? Co robisz
        aby go ponownie uruchomić ?
        • Gość: ten sam Re: KATASTROFA !!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 07.01.03, 09:36
          Mam Win98.Restartuje sie samoczynnie dwa razy,oczywiscie skanuje dyski przy
          okazji.Formatowalem dysk C ale problem pozostal.
    • Gość: gearbox Re: KATASTROFA !!! IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 08.01.03, 15:44
      Podejrzenie nr 1 - pamięci. Windows jest czułe na jakiekolwiek błędy w pracy
      pamięci i daje w takim przypadku objawy typu "program X spowodował błąd w
      module Y" albo reset. Jeżeli masz pamięci w dwóch "kościach" wypnij jedną i
      sprawdź, co się dzieje. Jeżeli bez zmian - zamień. Jeżeli bez zmian - raczej
      nie pamięci (małe prawdopodobieństwo, że obie są kopnięte).

Jeżeli masz jedną "kość" - pożycz od kogoś i zamień na czas testu.

Jeżeli potwierdzisz, że pamięci są O.K.- napisz, będziemy myśleć dalej.
      • Gość: portal Re: KATASTROFA !!! IP: proxy / 208.148.241.* 08.01.03, 18:37
        sprawdz cooler od procesora czy jest prawidlowo postawiony
        niezapomnij dodac heatsink
        • Gość: gearbox Re: KATASTROFA !!! IP: *.lodz-retkinia.sdi.tpnet.pl 09.01.03, 10:00
          Wydaje mi się, że ewentualne niepoprawne chłodzenie procesora nie dałoby się
          odczuć od razu po starcie maszyny (zimnej). Temperatura procesora bez żadnego
          chłodzenia w ciągu 2-3 minut po starcie nie powinna przekroczyć 50 stopni.
          Ponadto z opisu wynika, że maszyna po kilkukrotnym starcie z problemami daję
          się jednak uruchomić i pracuje. Problem z kiepskim chłodzeniem zaś powodował by
          zwiększanie się dziwnych objawów wraz z czasem pracy. Na wszelki wypadek
          oczywiście możesz wejść do BIOSu i sprawdzić po godzienie pracy maszyny, jaka
          jest temperatura procesora i płyty (w sekcji Hardware Monitor, lub podobnie
          nazwanej). Temperatura nie powinna w zasadzie przekroczyć 60 stopni.

Jedno jeszcze pytanko - a procesora to Ty nie podkręcałeś przypadkiem?
    • Gość: gajnek Re: KATASTROFA !!! IP: 212.106.158.* 09.01.03, 09:27
      Niechce cię martwić miałem to od ponad 8miesięcy a teraz wywaliłem płyte.
      Niepomogli nawet najlepsi informatycy płyta uszkodzona i koniec ale troche
      działała co prawda bez stacji dyskietek ale działała. módl się aby to niebyło
      to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka