29.01.07, 21:51
Jest już o tym czego słuchacie, to może teraz o tym co czytacie,
przeczytaliście, poczytujecie:-)
Obserwuj wątek
    • marianeq Re: Książki 29.01.07, 23:51
      Ostatnio było "Miasto śniących książek" Moersa, później "Magister Samuel Typographus" Szypulskiego, teraz któryś z ostatnich tomów Pratchetta (nie pamiętam który bo tyle ich wyszło że już się w tym gubię, za to do autobusu jak znalazł :))
      • no_login Re: Książki 30.01.07, 00:01
        > teraz któryś z ostatnich tomów Pratchetta
        "Carpe Jugulum" czy "Piątego Elefanta"? :-)

W styczniu skończyłem Pratchetty "Blaskiem
        fantastycznym" (jedeb z pierwszych) i "Nauką
        świata Dysku II" (chyba nowość)
        • marianeq Re: Książki 30.01.07, 00:19
          Carpe już przeczytałem, a kupując Elefanta odkryłem że nie miałem tego poprzedniego przed Carpe - Ostatniego kontynentu.
          Z nowych nabytków Pratchettowych to w końcu udało mi się dostać album z dużymi reprodukcjami okładek robionych przez Kirby'ego. Ale tam nie ma co czytać ;D
      • emti1 Re: Książki 30.01.07, 00:08
        "Kowal - prawdziwa historia"

Kto interesuje sie pilka nozna a szczegolnie osoba Wojtka Kowalczyka,powiniem to przeczytac.Po prostu niesamowite historie z zycia i kariery tej troche niespelnionej gwiazdy naszej pilki.

Polecam,napewno sie niezawiedziecie.Przdstawione z humorem i na luzaku historie z jego kariery tak klubowej jak i reprezentacyjnej (fragment jak do hotelu w moskwie do reprezentantow polski przyszly prostytutki miazdzy;) ).

W skali przyjetej przez mego bohatera z onetu jasia_smietany@vp.pl 10/10 ;)
        • emti1 Re: Książki 30.01.07, 00:12
          Aha mam ta knige jako e-book.Jakby co moge w kazdej chwili wrzucic.Polecam bo jest naprawde kozacka.
    • scoobunny Re: Książki 30.01.07, 08:33
      U mnie na tapecie Pilch "Moje pierwsze samobójstwo".
      Lekko łatwo i przyjemnie ;)
    • kahowa Re: Książki 30.01.07, 09:43
      już nie wiem który raz czytam Remarque'a.
      i do poduchy: Pablo Neruda.
    • misinka81 Re: Książki 30.01.07, 23:14
      Ostatnio po raz kolejny saga o Wiedźminie :) A poza tym głównie literatura do
      pracy. Jakoś ostatnio mało mam czasu na czytanie :/
    • etea Re: Książki 31.01.07, 15:14
      aktualnie:
      po raz kolejny "Sto odcieni bieli" - Preethi Nair, polecam też "Przedział dla
      pań" Anity Nair
      "Joga emocjonalna" - Bija Bennett
      "Diane Arbus. Biografia" - Patricia Bosworth
      "Jeżycjada" - Małgorzaty Musierowicz - od lat niezmiennie - na poprawę
      humoru :)
    • no_login Re: Książki 31.01.07, 15:35
      Robert Merle- "Zwierzę obdarzone rozumem"
      a jakie wydanie :-)
      format kieszonkowy, 600 stron druku
      na kiepskim papierze, wydane 1971
      Ale zapowiada się całkiem nieźle
    • ettee Re: Książki 12.02.07, 23:36
      to może i ja napiszę ;-)
      na dniach skończyłam "Kochanicę Francuza" jako odpoczynek po spisku powszechnym
      według Eco, musze przyznac że dawno mnie tak książka nie
      zbulwersowała/poruszyła/poraziła jak wspomniana "Kochanica..", ale jako że to
      temat na dłuzszą tyradę, to powstrzymam swe zapędy (może dzięki temu w końcu
      "Maga" dokończę)
      a w międzyczasie "Gnój" sobie Kuczoka poczytuję i muszę przyznać, że film się do
      książki nie umywa, ale niestety często tak jest (o "Wiedźmin" mi się przypomniał
      apropos..a może sobie znowu przeczytam, ech Sapkowski to ma te poczucie humoru;-)

o może ktoś mi coś poleci?
      po "Kochanicy" naszła mnie chyba faza na książki w podobnym klimacie, byle nie
      romansidła bo nie znoszę.. i żeby nie było z happy endem hehe, może Zola...
      trzeba by się na coś w końcu zdecydować, bo czuję powracający głód książek, po
      przemijającym głodzie filmów ;-)
      • klemens.klemens Re: Książki 13.02.07, 00:24
        Niesamowita książka. Włodzimierz Nowak - Obwód głowy.
        • westwind2 Re: Książki 15.02.07, 20:47
          > Niesamowita książka. Włodzimierz Nowak - Obwód głowy.

Kupiłem, czytam. To powinna być obowiązkowa lektura dla miłościwie panujących
          prezydenta i premiera, jeszcze dla prześwietnej pani minister spraw
          zagranicznych.
    • macoszka Re: Książki 19.02.07, 19:35
      polecamy, czytając na zmiany, w kibelku, bo to jedyny schron przed naszym dzieckem(sorry autor) Śnieg Orhana Pamuka, a Traktat o łuskaniu fasoli Myśliwskiego jest do biegu gotowy...
      • klemens.klemens Re: Książki 19.02.07, 19:47
        Obwód głowy powinien być obowiązkową lekturą dla uczących się niemieckiego
        i dla ludzi, których ciekawią stosunki polsko-niemieckie.
        • macoszka Re: Książki 19.02.07, 21:49
          stosunki polsko-niemieckie? na jakim szczeblu? tym prostym, swojskim, są jak najbardziej poprawne!
          grunt to nie patrzeć na świat nie swoimi okularami!
    • teofano1 Re: Książki 20.02.07, 12:26
      ettee napisała:

> Jest już o tym czego słuchacie, to może teraz o tym co czytacie,
      > przeczytaliście, poczytujecie:-)

Ja teraz czytam wszystko co dotyczy Łukowa i okolic w XVIIstym wieku. Dużo tego
      nie ma, ale całkiem ciekawe rzeczy mozna sobie wynaleźć. W ramach przerwy na
      reklamę, po dziełach wymagajacych skupienia funduje sobie jakies romansidło ;)
      I od nowa polska ludowa. :D
      • klemens.klemens Re: Książki 20.02.07, 14:07
        macoszka napisała:
        > stosunki polsko-niemieckie? na jakim szczeblu? tym prostym, swojskim, są jak
        > najbardziej poprawne!
        > grunt to nie patrzeć na świat nie swoimi okularami!

Zgadza się. Dlatego ta książka jest taka fascynująca. Żaden Polak by nie
        uwierzył, że istnieją tacy Niemcy, którzy patrzą na świat właśnie nie przez
        swoje, tylko przez polskie olulary. Dziwolągi? Może.
        O samej książce na linku www.gazetawyborcza.pl/1,75475,3930928.html
      • ettee Re: Książki 20.02.07, 20:01
        teofano1 napisała:
        > Ja teraz czytam wszystko co dotyczy Łukowa i okolic w XVIIstym wieku. Dużo tego
        >
        > nie ma, ale całkiem ciekawe rzeczy mozna sobie wynaleźć. W ramach przerwy na
        > reklamę, po dziełach wymagajacych skupienia funduje sobie jakies romansidło ;)
        > I od nowa polska ludowa. :D
        >

to horrora już skończyłaś?
        • teofano1 Re: Książki 25.02.07, 00:06
          ettee napisała:
          > to horrora już skończyłaś?
          Ta jakiś czas temu. Teraz może by jakies romansidło człek ku pokrzepieniu
          poczytał. :)
          • ettee Re: Książki 25.02.07, 11:05
            teofano1 napisała:

> Ta jakiś czas temu. Teraz może by jakies romansidło człek ku pokrzepieniu
            > poczytał. :)

tak!!
            ku pokrzepieniu serc hehe
            ja jak miałam czytać romansidło, to szukałam szukałam (chciałam takie z
            wiktoriańskim klimatem, a co) i nie znalazłam, teraz czytam "Madonnę z lasu"
            Gutersona, nieźle się zaczyna

a włąsnie skończyłam oglądać "Wieczną miłość"... hm może by jakąś biografię
            muzyka sobie wyszperać...

(a jeszcze sobie Carminę zapuściłam na przemian z Gintrowskim... hehe to się
            nazywa klimat)

oj, bo stwierdzę, że mam dobry humor, nie dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka