Dodaj do ulubionych

OEM Windowx XP Prof

IP: 213.241.49.* 16.05.06, 15:16
Kupilem notebooka z OEM Windowx XP Prof. (oddzielna pozycja na fakturze).
Obecnie notebook jest uszkodzony, a naprawa nieoplacalna.
Chce kupic nowy notebook bez systemu operacyjnego i mam pytanie:
W jaki sposob moge przeniesc i zarejestrowac w/w OEM Windows XP na nowym
notebooku?
Obserwuj wątek
    • Gość: klichota Re: OEM Windowx XP Prof IP: *.acn.waw.pl 26.05.06, 11:40
      Gość portalu: notek napisał(a):

> Kupilem notebooka z OEM Windowx XP Prof. (oddzielna pozycja na fakturze).
      > Obecnie notebook jest uszkodzony, a naprawa nieoplacalna.
      > Chce kupic nowy notebook bez systemu operacyjnego i mam pytanie:
      > W jaki sposob moge przeniesc i zarejestrowac w/w OEM Windows XP na nowym
      > notebooku?

Widzę, że pan Robert nie kwapi się do odpowiedzi (chociaż odpowiedział na inne pytania dotyczące
      licencji później), pewnie dlatego, że odpowiedź nie jest przyjemna i pokazuje w jaki sposób trzeba
      Microsoftowi zapłacić wiele razy za to samo.

O ile jest to licencja OEM sprzedawana z komputerem (a nie np. z jakąś częścią komputera), to taką
      licencję może Pan spokojnie dać dziecku do zabawy, bo na nic się już nie przyda. Licencja jest
      przypisana do konkretnego komputera i nie może jej Pan przenieść na inny. Trzeba kupić nową.
      Cena wersji BOX Windows XP Professional (ze sklepu Komputronik): 1285 zł. Taką wersję można
      przenosić z komputera na komputer.

Alternatywą jest zainstalowanie Linuksa, cena 0 zł. Do firmy polecam wersję Suse 10.0. Obrazy płyt
      można pobrać na przykład stąd:
      ftp://ftp.tu-chemnitz.de/pub/linux/opensuse/distribution/SL-10.0-OSS/iso
      Można też pójść do kiosku/Empiku i kupić czasopismo z płytą DVD instalacyjną, koszt około 20 zł.

Z innych dystrybucji Linuksa warto obejrzeć Mandrivę (mandriva.pl/), Ubuntu
      (www.ubuntu.com/), Kubuntu (www.kubuntu.org/). Wszystkie można pobrać za darmo.
      W Mandrivie (oraz Suse) można również kupić wersję komercyjną, ze wsparciem.

Pozdrawiam

Krzysztof Lichota

• r.kaminski Re: OEM Windowx XP Prof 26.05.06, 13:21
        Przepraszam, przepuściłem pytanie.
        Jeżeli naprawa jest nieopłacalna to faktycznie licencja traci ważność.
        • Gość: klichota Re: OEM Windowx XP Prof IP: *.acn.waw.pl 26.05.06, 18:47
          r.kaminski napisał:
          > Przepraszam, przepuściłem pytanie.
          > Jeżeli naprawa jest nieopłacalna to faktycznie licencja traci ważność.

Licencja nie traci ważności, tylko nie ma jej na czym wykorzystać, bo komputer nie działa.
          Należałoby w takim razie rozważyć, czy koszt naprawy jest niższy niż koszt nowego komputera i
          nowej licencji.

Pozdrawiam

Krzysztof Lichota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka