Dodaj do ulubionych

Jak podzielić dysk 10 GB

IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.05.06, 01:57
Mam problem, chodzi o system operacyjny XP wgrałem go jeszcze raz i musiałem
sformatować dysk c i usunąłem przy okazji dysk D: w związku z tym podzielony
wcześniej dysk jest w tym momencie jako jeden C: Czy da się go teraz
podzielić na dwa dyski. Odrazu mówie że już jest tam wgrany na dysku c
antywirus. Plis pomóżcie jak to zrobić proszę o instrukcje. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: nowy Re: Jak podzielić dysk 10 GB IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.05.06, 02:10
      Napiszcie czy się wogóle da coś zrobić? Dzięki aha Partition Magic nie mam
      • Gość: werty Re: Jak podzielić dysk 10 GB IP: *.31.radom.pilicka.pl 22.05.06, 08:43
        dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=463&t=59
        dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=464&t=59
        ale bądź bardzo ostrożny i wykonaj kopię najważniejszych danych.
    • swawolny.diabel Re: Jak podzielić dysk 10 GB 22.05.06, 09:10
      www.bootitng.com/

niby boot manager , ale pozwala takze podzielic i zmieniac rozmiary partycji (
      także ntfs). Kilka miesiecy temu mialem podobny problem i tylko on sie nadawał.
      Pozostałem owszem robiły to ale w zarejestrowanej wersji, a jak były freeware to
      z kolei nie potrafiły obsłuzyć NTFS
    • Gość: edward Re: Jak podzielić dysk 10 GB IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 09:13
      A po co dzielić dysk taki mały dysk jak 10GB?

U mnie na partycji systemowej foldery:
      "Windows" oraz "Program Files" zajmują prawie 6 GB(z czasem się tyle nazbierało),
      folder "Documents and Settings" 2GB,
      a plik wymiany ma zaledwie 0,5 GB (ustawiony ręcznie, bo domyślnie by to było kilkaset MB więcej)
      - Razem: ok. 8,5 GB.

Cała moja "partycja systemowa" ma zaledwie 10GB (na 120GB HDD) i dziś bym ją zrobił większą (ok.15-20GB) lecz bezmyślnie zaufałem kilka lat temu informacjom MS,że XP potrzebuje 2GB(!) [na poprzednim komputerze miałem Millenium, który wymagający nie jest to naiwnie uwierzyłem w wymagania XP].

IMHO dla XP dopiero od wielkości dysku >20 GB warto tworzyć partycje.
      • mejson.e Re: warto dzielić 22.05.06, 10:17
        Gość portalu: edward napisał(a):

"A po co dzielić dysk taki mały dysk jak 10GB?"

Zawsze warto, jeśli oprócz systemu trzyma się jakieś istotne dane.
        Reinstalacja systemu nie powoduje utraty danych, a dzięki możliwości
        odzyskiwania partycji z obrazu może zająć niedużo czasu.

"IMHO dla XP dopiero od wielkości dysku >20 GB warto tworzyć partycje."

Masz prawo oczywiście do własnej opinii, ale są ludzie, którzy nie mają dużych
        dysków.
        Ja podzieliłem kiedyś na pół 8GB i XP Pro chodził bez bólu na 4GB.

Wszystko zależy od tego jaki ma się sprzęt i jak się go wykorzystuje.
        Jeśli danych będzie niewiele, albo będą "lekkie" - pliki tekstowe czy arkusze
        kalkulacyjne bez "wodotrysków", to i 2 GB wystarczy dla takich danych.
        Wtedy 8GB na partycję systemową powinno spokojnie wystarczyć.

A do autora wątku - ja korzystałem z programów dołączanych np. do
        "Komputer-Eksperta" - Paragon Drive Backup, Partition Magic itp - umożliwiały
        bezpieczną zmianę rozmiaru partycji sytemowej i utworzenie mowych partycji na
        dane albo inny system operacyjny.

Pozdrawiam,
        Mejson
        --
        Automobil
        Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
        • Gość: edward Re: warto dzielić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:07
          > Zawsze warto, jeśli oprócz systemu trzyma się jakieś istotne dane.
          > Reinstalacja systemu nie powoduje utraty danych, a dzięki możliwości
          > odzyskiwania partycji z obrazu może zająć niedużo czasu.

Nie mam obrazu partycji, nie reinstaluję systemu, partycje stworzyłem na dysku 3 lata temu i wciąż wszystko działa (pewnie cud?).
          Żadnym ekspertem od komputerów też nie jestem.
          O zgrozo wcześniej 3 lata używałem Windowsa Me (tego najgorszego z możliwych) i przez 3 lata ani razu go nie reinstalowałem. IMHO o niebo lepszy ten ME od 98SE.
          Niedawno wycofałem z eksploatacji w domu komputer z windows95 - od 1997 do 2004 chodził bez reinstalcji (ten nie miał internetu to na pewno miało też znaczenie).

A istotne dane to można sobie nagrać, nawet nie na DVD, przy 10GB HDD zwykłe CD starczy.
        • Gość: Reader Re: warto dzielić IP: *.ericsson.net 22.05.06, 12:29
          > Reinstalacja systemu nie powoduje utraty danych, a dzięki możliwości

hm. kasowanie c:\windows i reinstalacja tez nie powoduje utraty danych

:D
          • Gość: edward Re: warto dzielić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 12:56
            > > Reinstalacja systemu nie powoduje utraty danych, a dzięki możliwości
            >
            > hm. kasowanie c:\windows i reinstalacja tez nie powoduje utraty danych
            >
            > :D

słuszna uwaga :)
            dodam jeszcze,że w XP jest "naprawianie systemu"(może nazwę pomyliłem, płytą startowa się to robi), tylko po czymś takim trzeba poprawki od XP ponownie doinstalować, ale dane i programy zostają (2x coś takiego robiłem, na nie swoim komputerze)
        • Gość: Kasia Re: warto dzielić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.06, 13:15
          mejson.e napisał:

> Ja podzieliłem kiedyś na pół 8GB i XP Pro chodził bez bólu na 4GB.

Na SAM system wystarczy te 4 GB.
          Czysty XP zajmuje ok. 2 GB. :)

Tylko ja oprócz systemu używam i innych programów na komputerze a one też
          zajmują trochę miejsca. :)
          Sam MS Office to kilka GB po zainstalowaniu.

O grach nie wspominam - nie każdy ma dzieci, które są w wieku odpowiednim do
          gier. :)
          A dzisiejsza gra to 2-4 GB na dysku. :)

• Gość: nowy Re: warto dzielić IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.06, 14:10
            Dzięki wszystkim za pomoc. Spróbuje oczywiście tych programów ale wieczorkiem
            bo jestem w pracy. Mam nadzieje że nic nie pochrzanie. Pozdrawiam wszyskich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka