Dodaj do ulubionych

Fedora 5 ????

22.05.06, 20:50
po wieloletniej w zasadzie przyjaźni z mandarynką (obecnie Mandriva) postanowiłam co nieco poeksperymentować i założyłam sobie Fedorę 5 - najnowszą.
system powszechnie chwalony, więc z całym nabożeństwem przystąpiłam do instalacji - poszło.
widzę - nie ma mojej ulubionej przeglądarki, opery. sciągam więc z netu, instaluję, wszystko ładnie, cymes - tylko w menu (Gnome) programu ni ma.
juz dwie godziny w necie spędziłam, żeby wynaleźć sposób na umieszczenie tej nieszczęsnej Opery w menu - ale nie ma rady. naczyta się człowiek o tym jaki głupi jest, że korzysta z Gnome, dowie się o nautilusie, którego w nowej Fedorze tylko przez konsole uruchomić można - ale żadnej praktycznej wskazówki adekwatnej do możliwości Fedory 5.

ktoś może cos wie, jak z tego wyjść? (tzn. nie z Fedory, tylko z tej trudności).

ps. czy - wam, którzy macie FC5 - ten system też wydaje się taki wolny, czy to tylko moje złudzenie?
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Fedora 5 ???? 22.05.06, 21:44
      z menu w gnome to wielka heca;) kliknij na nim prawym klawiszem i wybierz
      edytuj. uzytkownik moze nie miec dostepu do edycji menu, zaleznie od
      konfiguracji dystrybucji.
      jezeli dystrybucja wydaje sie 'wolna' to upewnij sie, ze zainstalowany jest
      akcelerowany sterownik do karty graficznej. najczesciej to sprawia wrazenie
      'powolnosci'.
      • anaila Re: Fedora 5 ???? 23.05.06, 23:56
        dzięki za zainteresowanie!
        niestety, klikam prawym na menu i nic się nie otwiera (zero reakcji).
        rzeczywiście heca.

jezeli dystrybucja wydaje sie 'wolna' to upewnij sie, ze zainstalowany jest
        > akcelerowany sterownik do karty graficznej. najczesciej to sprawia wrazenie
        > 'powolnosci'.

mógłbyś podpowiedzieć, jak to zrobić (sprawdzić ten sterownik - a jesli jest, to
        co? usunąć?)?
        dzięki! pozdrawiam.
        • kell99 Re: Fedora 5 ???? 24.05.06, 15:41
          anaila napisał(a):

> mógłbyś podpowiedzieć, jak to zrobić (sprawdzić ten sterownik - a jesli
          > jest, to co? usunąć?)?

zacznij od tego jaka masz karte graficzna.
          sa 2 rodzaje sterownikow. otwarte, najczesciej dolaczane do xorg (sa w distro),
          te maja akceleracje 2d. sa tez sterowniki producenta z akceleracja 3d.

Pytanie, jak sa skonfigurowane twoje X. Jezeli masz karte nvidii, to gdy:
          cat /etc/X11/xorg.conf | grep Driver
          powinno sie pokazac linia (jedna z 2ch):
          Driver "nvidia"
          Driver "nv"

Daj znac jaka masz karte graficzna.

• anaila Re: Fedora 5 ???? 27.05.06, 15:56
            sorry, że tak długo, ale byłam w pdróży służbowej.
            niestety, w Fedorze 5 nie makatalogu "xorg.conf" w etc/x11!
            da się coś zrobic?

a najlepiej, szczerze mówiąc, gdybyś mi podpowiedział, czy jest jakies
            rozwiązanie, żeby Fedora 3 wyłączała komputer. bo przed Fc5 miałam krótko Fc3,
            bardzo mi się podobała, ale miała ten defekt: po wydanym poleceniu "wyłącz
            komputer" system mielił i mielil, a w końcu zatrzymywał sie na tym mieleniu i
            kompa nie wyłaczał!
            mam takie wrażenie, że Fc3 jest szybsza niż Fc5...
            • anaila Re: Fedora 5 ???? 27.05.06, 21:46
              dzis juz poddałam sie.
              wracam do mandrivy.
              nic się tam nie da zainstalowac w tej Fedorze z rzeczy mi potrzebnych. wgranie mplayera to istna droga przez męke.
              wysiadam. dziękuje.
              dzięki za życzliwą chęć pomocy!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka