Dodaj do ulubionych

Podatek od e-mail-i SMS .....

IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.06, 01:07
Jak podaje serwis The Inquirer, Unia Europejska zastanawia się nad
wprowadzeniem specjalnego podatku od wysyłanych e-maili oraz SMSów, który
dodatkowo zasiliłby wspólny budżet. Obecnie nad propozycją pracuje specjalna
komisja Parlamentu Europejskiego, której przewodzi Alain Lamassoure, główny
pomysłodawca projektu.
Zdaniem Lamassoure’a, każde wysłanie wiadomości tesktowej SMS zostałoby
dodatkowo obciążone kwota jednego jednego centa amerykańskiego, zaś cena
przesłania listu elektronicznego wynosiłby zaledwie 0,00001 centa. Pomimo
pozornie niewielkich kwot detalicznych, sumując dzienną wartość wszystkich
transakcji, można otrzymać całkiem pokaźną sumę, która mogłaby dodatkowo
zasilać unijny budżet.
Alain Lamassoure przyznaje ponadto, że kwestia dodatkowego podatku może
doprowadzić również do zmiany dotychczasowej polityki fiskalnej Unii
Europejskiej, w zakresie ceł improtowych oraz bezpośrednich zobowiązań każdego
państwa członkowskiego.
Paranoja............
Obserwuj wątek
    • kell99 Re: Podatek od e-mail-i SMS ..... 31.05.06, 02:49
      eh ta unia. pomysl jest wyjatkowo debilny i watpie by byl do zrealizowania,
      chyba, ze bedzie to wygladac, ze unijni biurokraci usrednia ilosc wysylanych
      emaili i dowala kazdemu ryczalt. inaczej, bedziemy musieli napisac FAQ jak
      uruchomic wlasny serwer pocztowy (do wysylania maili, w koncu odbieranie ma byc
      darmowe;)
      • Gość: Reader Re: Podatek od e-mail-i SMS ..... IP: *.ericsson.net 31.05.06, 06:16
        Och. Rzeczywiscie mozemy uznac pomysl za idiotyczny i sie z nim nie zgadzac.

Aczkowlwiek np. ilosc podatkow w cenie paliw (beznyna i ropa, ktore kreca czy
        krecily swiatem) jest ogromna. Wiec skoro swiat sie zmienia i to informacja jest
        czyms napedzajacym to... moze za 10-20-30lat bedzie i akcyza i podatki inne
        dolaczone do kazego pakietu :-D
        • kell99 Re: Podatek od e-mail-i SMS ..... 31.05.06, 06:19
          jest mala roznica pomiedzy dodaniem kilkunastu(dziesieciu;) % do ceny paliwa, a
          doliczenie ulamka centa do wyslanego emaila. pierwsze jest banalnie proste - ile
          zatankujesz tyle zaplacisz. jak zamierzasz zmierzyc ilosc wyslanych emaili?
          • Gość: Reader Och... IP: *.ericsson.net 31.05.06, 06:31
            ja tylko ironicznie napisalem co moze byc mozliwe w przyszlosci. Nie musi to byc
            mail. Moze byc przyjete, ze WSZYSCY, korzystajacy z netu wysylaja maile, wiec
            w takie oplacie za przykladowa Neostrade, moze byc ukryty podatek.

Moga w koncu sie powiesc proby "bezpiecznego i kontrolowanego" wysylania maili
            (te od walki ze spamem) wraz z dodatkowym "pluginem" billingowym.

Nie to, zebym za tym optowal. Ale niestety, rzeczywosc wkroczyla i wkraczac
            bedzie do swiata wirtualnego lacznie z urzedami skarbowymi :-) (w taki czy inny
            sposob)
            • kell99 Re: Och... 31.05.06, 06:43
              Rzeczywistosc wkroczy w typowo 'polskim' stylu. Nie mozna rozliczyc
              sie/sprawdzic/kontaktowac sie z urzedem skarbowym przez siec, ale placic za
              maile trzeba;) To ja juz wole 'informatyzacje' taka jaka ma miejsce poza Europa.
              • Gość: Reader Europa IP: *.ericsson.net 31.05.06, 06:52
                nie jest taka zla (np. Irlandia czy UK) i nie chodzi mi o Guinnessa (no moze
                troche ;-) ale o uslugi i ich informatyzacje.

A Polska...coz :-) (tu zapada klopotliwe milczenie, niczym kurtyna zaslaniajace
                obraz polskiego urzedu)

• Gość: JA Re: Podatek od e-mail-i SMS ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:10
      Jestem za pod warunkiem, że internet będzie darmowy!
      Bo na razie płacę na Neo (i abonament) i państwo dolicza mi do tego VAT, czyli podatek już opłacam, podobnie jest z komórką, też mam VAT na rachunkach.
      Oglądam darmowe portale które utzymują się z wyświetlanych reklam.
      Te portale też płacą podatki i na dochody nie narzekają.
      Ale, że pieniądze trzymane w banku są opodatkowane (dokładniej odsetki od nich, chociaż gdy je zarabiano zapłacono już od nich podatek!) więc wierzę,że taki pomysł będzie zrealizowany.
      VIVAT UNIA!
    • Gość: Micha Re: Podatek od e-mail-i SMS ..... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.06, 09:12
      Właśnie w tej chwili słucham w radiu jak radio wypowiadają sie prawdziwi
      fachowcy od tego tematu komputerów i komórek.

Polacy wysyłają CODZIENNIE 24.000.000 (MILIONY !!!) SMSów a więc robi to
      warażenie na tych co chcą tego podatku. :)

Miesiąc ma dni 30 a w roku miesięcy 12... :D
      • Gość: Damian Re: Podatek od e-mail-i SMS ..... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.05.06, 16:40
        No, to już jest lekka przesada. Nie przejmujmy sie tym, można to ominąć :).
        Robimy z własnego kompa serwer i gdy chcemy cos wysłać to go do sieci
        podłączamy, a że o odbiorze nic mowy niema, to korzystamy z darmowej skrzynki
        np. na gazecie :).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka