owca_czarna 01.08.06, 08:01 Podczas instalacji systemu Win XP Professional informatyk wprowadził moje imię jako nazwę administratora systemu. Chciałbym je usunąć/zmienić, czy jest na to sposób? dziękuję owca_czarna Link Zgłoś Obserwuj wątek
t-800 Re: nazwa administratora 01.08.06, 08:41 Jeśli pracujesz na prawach administratora (a nie użytkownika) to tak. Start -> Uruchom: control userpasswords2 Nie powinno być z tym problemów, ale jak coś, to zmieniasz na własną odpowiedzialność. ;-] Link Zgłoś
Gość: Kamil Re: nazwa administratora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 09:12 t-800 napisał: > Jeśli pracujesz na prawach administratora (a nie użytkownika) to tak. > > Start -> Uruchom: > control userpasswords2 Czyli: Panel Sterownia + Konta użytkowników i co dalej ? Tam nie ma opcji: zmień nazwę administratora. ! :( Link Zgłoś
Gość: <>00 Re: nazwa administratora IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 01.08.06, 09:24 Należy zalogować się w trybie awaryjnym jako prawdziwy administrator Link Zgłoś
jap_1 Re: nazwa administratora 01.08.06, 08:56 A nie prościej powiedzieć o tym temu informatykowi (chyba nie gryzie), niż samemu zmieniać? Tym bardziej, że coś mi się w twoim opisie nie zgadza: pierwszy raz widzę użytkownika, który NIE CHCE uprawnień administratora. Link Zgłoś
Gość: Subtelny Romantyk Re: nazwa administratora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 09:07 jap_1 napisał: > Tym bardziej, że coś mi się w twoim opisie nie zgadza: pierwszy > raz widzę użytkownika, który NIE CHCE uprawnień administratora. Ale żeś WYKOMBINOWAŁ !!! :( Ja tak tego nie zrozumiałem ! :) Nie każdy chce, żeby jego imię/nazwa/pseudonim konspiracyjny z SB był jako nazwa 'administratora' komputera - o to właśnie chodzi pytającej. :) Ja mam jako nazwę 'administratora' jako : " PALEC_W_DUPIE " ale nie każdemu taka subtelnie-romantyczna nazwa odpowiada i nic dziwnego, że chciałby zmienić na inną. :D Link Zgłoś
jap_1 Re: nazwa administratora 01.08.06, 09:55 Może mas rację, ale jest napisane "imię", które i tak jest publiczne. Poza tym nazwa administratora nie jest używana przez przeciętnego użytkownika, a właśnie przez administratora. Trudno tu więc mówić o rozpowszechnianiu. Post jest bardzo ogólnikowy, dlatego napisałem, że coś mi tu nie pasuje .... Link Zgłoś
owca_czarna Re: nazwa administratora 01.08.06, 10:11 jap_1 napisał: > A nie prościej powiedzieć o tym temu informatykowi (chyba nie gryzie), niż > samemu zmieniać? Tym bardziej, że coś mi się w twoim opisie nie zgadza: pierwsz > y > raz widzę użytkownika, który NIE CHCE uprawnień administratora. To Ci zaraz wytłumaczę. Zatrudniona byłam w firmie, w której potrzebna była znajomość obsługi Worda :D:D:D:D i trochę Excela oraz paru innym mniejszych programików. Niestety nie był zatrudniony żaden informatyk, a ten, który wpisał mnie jako administratora systemu był po prostu moim znajomym, którego opłaciłam z własnej kieszeni, gdy nastąpiła awaria systemu. Dzisiaj rozstawałam się z pracą i chciałam zrobić porządek w kompie, aby nie widniało tam moje imię. Mimo że to była "poważna" ;) firma, oprogramowanie nie było całkiem legalne. Mój znajomy informatyk, gdy pierwszy raz naprawiał system oświadczył,że dobrze by było, aby następnym razem w kompie był legalny Windows. W innym przypadku mam szukac kogoś innego. Legalki szef nie kupił do dnia dzisiajszego. I nie zdążyłam wprowadzić zmian, wiszę w firmie jako administrator systemu z moim prywatnym hasłem. pozdr owca_czarna Link Zgłoś
jap_1 Re: nazwa administratora 01.08.06, 10:36 Teraz jasne. Wygląda na to, że i tak za późno. Ale tym bym się nie przejmował. Imię, jak imię - każdy zna, a hasło nie jest przechowywane w formie jawnej. Poza tym, podstawowa zasada to okresowa zmiana hasła - lepiej się do niej stosować. Link Zgłoś
t-800 Re: nazwa administratora 01.08.06, 19:39 Utwórz drugie konto z prawami administratora a swoje usuń. Link Zgłoś
t-800 Re: nazwa administratora 01.08.06, 19:45 A jeśli chodzi o nazwę, która pokazuje się np. po wybraniu w Panelu sterowania apletu System -> zakładka Ogólne, to jest ona przechowywana w rejestrze w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. Nazwę możesz zmienić uruchamiając edytor rejestru (Start -> Uruchom - regedit) i idąć po wyżej wskazanym kluczu. Zmienna, w której zapisana jest ona zapisana, to "RegisteredOwner". Link Zgłoś
owca_czarna Re: nazwa administratora 02.08.06, 06:48 t-800 napisał: > A jeśli chodzi o nazwę, która pokazuje się np. po wybraniu w Panelu sterowania > apletu System -> zakładka Ogólne, to jest ona przechowywana w rejestrze w > kluczu: > HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. > > Nazwę możesz zmienić uruchamiając edytor rejestru (Start -> Uruchom - reged > it) > i idąć po wyżej wskazanym kluczu. Zmienna, w której zapisana jest ona zapisana, > > to "RegisteredOwner". Dzięki T-800 za zainteresowanie. Już jestem na zielonej trawce :D:D:D i nie mam dostępu do komputera. Ale informacja warta zapamiętania. pozdr owca_czarna Link Zgłoś
Gość: HKEY Re: nazwa administratora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 07:57 owca_czarna napisała: >Ale informacja warta zapamiętania Warte jest też zapamiętania,że jeżeli chodzi o administratora a nie użytkownika,jeżeli nie ma "czułych" informacji u niego,to można kliknąć prawym klawiszem na przycisk start,wybrać "exploruj" "Documents and Settings" następnie np "Administrator" lub "odpowiednik" i usunąć tan katalog razem z wszystkimi dokumentami. Link Zgłoś
Gość: Kicha ! Re: nazwa administratora ??? - raczej komputera ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 07:27 t-800 napisał: > A jeśli chodzi o nazwę, która pokazuje się np. po wybraniu w Panelu sterowania > apletu System -> zakładka Ogólne, to jest ona przechowywana w rejestrze w > kluczu: > HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion. > > Nazwę możesz zmienić uruchamiając edytor rejestru (Start -> Uruchom - reged > it) > i idąć po wyżej wskazanym kluczu. Zmienna, w której zapisana jest ona zapisana, > > to "RegisteredOwner". HA HA HA ! W ten sposób zmienisz tylko to co się pokazuje w okienku: Właściwości systemu przy tekście: Zarejestrowano dla czyli nazwa komputera a nie nazwa Administratora - to dwie całkiem odmienne sprawy Dziwię się, że wszechwiedzący T-800 pieprzy takie głupoty ! :( Taka KICHA ! Wstydź się T-800 i jeszcze ucz się od innych bo nadal mało wiesz o XP ! :) Link Zgłoś
t-800 Re: nazwa administratora ??? - raczej komputera ! 02.08.06, 07:54 Ty, Ewelinka, sobie przeczytaj jeszcze raz mój post. A potem parę głębokich oddechów i szklanka zimnej wody. Link Zgłoś
jap_1 Re: nazwa administratora ??? - raczej komputera ! 02.08.06, 08:53 Gość portalu: Kicha ! napisał(a): > Dziwię się, że wszechwiedzący T-800 pieprzy takie głupoty ! :( > > Taka KICHA ! > > Wstydź się T-800 i jeszcze ucz się od innych bo nadal mało wiesz o XP ! :) I od razu czuję się jak w czasie meczu piłkarskiego. Nieważne kto z kim gra i jaki jest wynik, najważniesze, że będzie komu przywalić, dokopać i pościgać się z policją. Pozdrawiam! Link Zgłoś