Dodaj do ulubionych

Eleganckie biurko i komputer

22.08.06, 23:37

Planuję zmianę mebli (w tym biurka) i mam problem z ustawieniem komputera -
może coś poradzicie:

Mój sprzęt to :
- "komputer właściwy" obudowa rocznik 1999 (zawartość upgradowana), wieża,
kolor brudnoszary
- drukarka atramentowa HP rocznik 2000. Chwilowo zepsuta, ale nie do końca
skazana na zdechnięcie
- skaner PLUSTEK, rocznik 1999, kolor brudnoszary, działa świetnie (jak na
moje potrzeby),
- płaski monitor LG 17 `` rocznik 2004 r. - czarno - srebrny (chyba z opcją
powieszenia na ścianie)
- mysz, klawiatura
- modem do internetu, czarny, stojący
Jak widać większość powyższych urządzeń nie prezentuje się zbyt atrakcyjnie.
Technicznie jest w porządku (poza drukarką). Oczywiście kiedyś planuję wymianę
na coś nowszego, ale na razie na pierwszym planie inwestycyjnym są meble.
W tej chwili wszystko stoi na biurku (a raczej pod biurkiem) narożnym Magellan.

Niestety z racji małej przestrzeni życiowej, biurko z komputerem musi stać w
salonie. Musi być to prawdziwe biurko, bo zdarza mi się pracować w domu z dużą
ilością dokumentów (papierowych). Chciałabym uniknąć wrażenia
"młodzieżowości", takiej katalogowej wizji pokoju nastolatka czy studenta ,
który odrabia lekcje (bo tak wyglądał mój stary pokój u rodziców).
Z drugiej strony odpada ukrycie wszystkiego w zamykanej szafie, bo codziennie
i długo siedzę w internecie.

W zasadzie z łatwością znajduję eleganckie, klasyczne biurka, które mi się
podobają i które dobrze pasowałyby do mojego salonu (i innych sprzętów typu
kredens, witryna, sofa).
np.: www.meblepfm.pl/oferta_1.html
www.latzke.pl/
www.bfm.com.pl/meble_klasyczne.php?num=36
Tylko, że w ogóle nie widzę umieszczenia na takim sprzęcie komputera z całą
menażerią i kablami - biurka zwykle mają szufladę na klawiaturę i to wszystko.

Czy ktoś poradził sobie z takim problemem ? Czy może cie coś doradzić ?
konkretny model biurka ? inny dodatkowy mebel ?
Obserwuj wątek
    • ppoblocki Re: Eleganckie biurko i komputer 22.08.06, 23:43
      Daj to lepiej na "Towarzyskie"
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=45
      ;)
      • t-800 Re: Eleganckie biurko i komputer 22.08.06, 23:46
        Raczej na Dom: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25
      • magdalaena1977 Re: Eleganckie biurko i komputer 22.08.06, 23:47
        na wnętrza mieszkań już pytałam
    • Gość: Reader Re: Eleganckie biurko i komputer IP: *.ericsson.net 23.08.06, 06:13
      pomysl chociaz o bezprzewodowej klawiaturze i myszce - dwa kable mniej
      moze bezprzewodowe podlaczenie drukarki (bluetooth) -kolejny kabel

np. biurka narozne z Voxu (imperium) maja hm... "w nogach" polki, na ktorych
      miesci sie komputer aczkolwiek byloby go widac jesli biurko staloby tylem do
      np. wejscia)

• magdalaena1977 Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 19:14
        Gość portalu: Reader napisał(a):
        > pomysl chociaz o bezprzewodowej klawiaturze i myszce - dwa kable mniej
        > moze bezprzewodowe podlaczenie drukarki (bluetooth) -kolejny kabel
        Moim problemem nie są kable, ale raczej miejsce na postawienie całego kramu.

> np. biurka narozne z Voxu (imperium) maja hm... "w nogach" polki, na ktorych
        > miesci sie komputer aczkolwiek byloby go widac jesli biurko staloby tylem do
        > np. wejscia)
        Ja właśnie mam takie biurko (Magellan), które jest dobrze dopasowane do moich
        potrzeb, cały sprzęt się mieści
        Takie jak na obrazku tylko w kolorze jabłoni. Z nadstawką, szufladą i zestawem
        szuflad.
        www.vox.pl/pl/img_view.php?img=biurk-naro.jpg&id=225&lang=pl
        Kupiłam je (razem z resztą mebli z tej serii) jako studentka do pokoju w
        mieszkaniu rodziców.
        Teraz stoją w moim salonie i zupełnie mi się nie podobają.
        Boje się, że gryzłoby się z moimi nowymi meblami.
    • krzysztofsf Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 07:04
      Zainteresuj sie meblami biurowymi (zwlaszcza gabinetowe), - google i masz dziesiatki firm - z tym, ze ceny sa wysokie. Moze taniej wyjsc wyszukanie stolarza i skopiowanie jakiegos rozwiazania z plyty meblowej.

ponizej pierwszy lepszy przyklad.

mebledlabiura.pl/meble-biurowe-prezentacja-5.html

Nie wiem dlaczego, ale w meblach domowych zaklada sie, ze komputer sluzy wylacznie do gier, lub dla ucznia nie pracujacego z materialami papierowymi i z minimalnym osprzetem dodatkowym - wzglednie peryferia sa tak zaplanowane, ze kopie sie je nogami lub wchodzi na czworakach pod biurko zeby np. skorzystac ze skanera urzadzenia wielofunkcyjnego.
      • magdalaena1977 Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 19:20

Odpowiadasz na :

krzysztofsf napisał:

> Zainteresuj sie meblami biurowymi (zwlaszcza gabinetowe), - google i masz dzies
        > iatki firm - z tym, ze ceny sa wysokie. Moze taniej wyjsc wyszukanie stolarza i
        > skopiowanie jakiegos rozwiazania z plyty meblowej.
        >
        > ponizej pierwszy lepszy przyklad.
        >
        > mebledlabiura.pl/meble-biurowe-prezentacja-5.html
        >

Po dłuższej chwili góglania (bez sprawdzania cen) widziałam biurka
        1. nowoczesne i funkcjonalne
        2. klasyczne i nie funkcjonalne (tj. bez możliwości postawienia komputera)
        :-(
        > Nie wiem dlaczego, ale w meblach domowych zaklada sie, ze komputer sluzy wylacz
        > nie do gier, lub dla ucznia nie pracujacego z materialami papierowymi i z minim
        > alnym osprzetem dodatkowym - wzglednie peryferia sa tak zaplanowane, ze kopie s
        > ie je nogami lub wchodzi na czworakach pod biurko zeby np. skorzystac ze skaner
        > a urzadzenia wielofunkcyjnego.

-

Magdalaena
        • gluby Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 19:59
          radzilbym sie umowic z stolarzem ja tak robie wszystkie biurka sa takie same i
          ja chce inne :) bedzie to duzeee biurko inne niz te w katalogu:)
        • krzysztofsf Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 21:16
          Podstawa
          1. Duza powierzchnia blatu
          2. Duza powierzchnia polki na klawiature, umozliwiajaca manipilacje mysza umieszczczona na polce obok klawiatury
          3. Na peryferia dodatkowe typu drukarka, skaner, urzadzenie wielofunkcyjne, jesli nie chcesz ich trzymac na blacie biurka mozesz dac albo biureczko maszynowe z boku biurka, pod katem 90 stopni, czesciowo pod nie wsuniete, moze byc na kolkach, lub element z plyty meblowej typu kontenerek meblowy, skladajacy sie ze scianek bocznych i polki dolnej i gornej, jezdny, wysuwany spod biurka wraz z umieszczonymi na jego poziomach urzadzeniami w miare potrzeby - tu kwestia przemyslanego podlaczenia kabli. Mozna je zaplanowac tak, zeby stala na nim rowniez jednostaka centralna z dlugimi kablami (lub radiowka) do myszy i klawiatury i monitora i glosnikow.

Jeszcze raz doradzam rozrysowanie sobie projektu na wzor i wizyte u stolarza.
          Nie oszczedzac na grubosci plyty, zwlaszcza blatu.
          • magdalaena1977 Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 21:24
            krzysztofsf napisał:
            > 3. Na peryferia dodatkowe typu drukarka, skaner, urzadzenie wielofunkcyjne, jes
            > li nie chcesz ich trzymac na blacie biurka mozesz dac albo biureczko maszynowe
            > z boku biurka, pod katem 90 stopni, czesciowo pod nie wsuniete, moze byc na kol
            > kach, lub element z plyty meblowej typu kontenerek meblowy, skladajacy sie ze s
            > cianek bocznych i polki dolnej i gornej, jezdny, wysuwany spod biurka wraz z um
            > ieszczonymi na jego poziomach urzadzeniami w miare potrzeby - tu kwestia przemy
            > slanego podlaczenia kabli. Mozna je zaplanowac tak, zeby stala na nim rowniez j
            > ednostaka centralna z dlugimi kablami (lub radiowka) do myszy i klawiatury i mo
            > nitora i glosnikow.
            Wiesz co - to chyba będzie to : eleganckie biurko + średniej urody szafka na
            zamówienie na kółkach, która normalnie stoi obok, a jak przychodzą goście, to
            wjeżdża pod biurko i zostaje zasłonięta krzesłem
            Dzięki !!!!
            • krzysztofsf Re: Eleganckie biurko i komputer 24.08.06, 07:09
              magdalaena1977 napisała:

> zostaje zasłonięta krzesłem
              > Dzięki !!!!

Jakim krzeslem?

Chinskie "skorzane" fotele biurowe sa obecnie naprawde bardzo tanie
              • magdalaena1977 Re: Eleganckie biurko i komputer 24.08.06, 07:32

krzysztofsf napisał:
                > magdalaena1977 napisała:
                > > zostaje zasłonięta krzesłem
                > Jakim krzeslem?
                takim (tylko ciemniejszym) :
                www.vox.pl/pl/img_view.php?img=fotel-obrot.gif&id=13&typ=dodatkowe&lang=pl
                > Chinskie "skorzane" fotele biurowe sa obecnie naprawde bardzo tanie
                Nie cierpię sztucznej skóry - albo prawdziwa albo materiał.
                • krzysztofsf Re: Eleganckie biurko i komputer 24.08.06, 07:46
                  magdalaena1977 napisała:

>
                  >
                  >
                  > krzysztofsf napisał:
                  > > magdalaena1977 napisała:
                  > > > zostaje zasłonięta krzesłem
                  > > Jakim krzeslem?
                  > takim (tylko ciemniejszym) :
                  > www.vox.pl/pl/img_view.php?img=fotel-obrot.gif&id=13&typ=dodatkowe&lang=pl
                  > > Chinskie "skorzane" fotele biurowe sa obecnie naprawde bardzo tanie
                  > Nie cierpię sztucznej skóry - albo prawdziwa albo materiał.

hgw - w dotyku niby prawdziwa - markety teraz sa zasypane tego typu fotelami - w kazdynm razie w warunkach domowych lepiej pasuje fotel skorany obrotowy, niz jakiekolwiek nawet najbardziej ergonomiczne krzeslo biurowe.
    • Gość: dominik666 Re: Eleganckie biurko i komputer IP: *.server.ntli.net 23.08.06, 20:32
      heheh jestes przykladem soory ale tempego user`a - chyba na najnizszym level`u
      jesli chodzi o znajomosc komputera - naprawde u kazdego geek`a komputerowego
      takie teksty jak : > na coś nowszego, ale na razie na pierwszym planie
      inwestycyjnym są meble" fu... hell ! Co maja meble,obudowa i swiatelka do
      dzialania komputera - jeszcze toto chowac w meble, no nie :(

• Gość: mim Re: Eleganckie biurko i komputer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:18
        Madziu, nie masz wiekszych problemów?
      • ladyinblack Re: Eleganckie biurko i komputer 23.08.06, 23:45
        Ile masz lat drogi dominiku? bo jeżeli powyżej 14 to jako porządny geek
        powienieneś wiedzieć że dla większości ludzi komputer to narzędzie pracy, a jak
        to z pracą bywa - nieładnie się komponuje z zaciszem domowym. Ba, jako geek
        powienieneś też wiedzieć że autorka postu jest dość rozsądną kobietą - wie jaki
        sprzęt jest jej potrzebny i nie inwestuje kasy w np wypasioną kartę graficzną
        albo nowego procka bo do jej pracy nie jest to potrzebne.
        meble i obudowa mają się nijak do funkcjonowania kompa ale nie o tym jest ten
        wątek:) natomiast mają się bardzo do komfortu użytkowania kompa.

No ale jak ktoś uważa że chowanie kompa pod biurko jest fee... to cóż, zapewne
        jest raczej nerd'em niż geekiem i to dość młodym za to lubiącym posługiwać się
        obco brzmiącymi wyrazami:P

A inna bajka że to nienajlepsze forum na ten wątek:)

Gość portalu: dominik666 napisał(a):

> heheh jestes przykladem soory ale tempego user`a - chyba na najnizszym level`u
        > jesli chodzi o znajomosc komputera - naprawde u kazdego geek`a komputerowego
        > takie teksty jak : > na coś nowszego, ale na razie na pierwszym planie
        > inwestycyjnym są meble" fu... hell ! Co maja meble,obudowa i swiatelka do
        > dzialania komputera - jeszcze toto chowac w meble, no nie :(
        >
        • Gość: dominik666 Re: Eleganckie biurko i komputer IP: *.server.ntli.net 24.08.06, 00:15
          ladyinblack napisała:

> Ile masz lat drogi dominiku?
          29

powienieneś wiedzieć że dla większości ludzi komputer to narzędzie pracy, a jak
          > to z pracą bywa - nieładnie się komponuje z zaciszem domowym. Ba, jako geek
          > powienieneś też wiedzieć że autorka postu jest dość rozsądną kobietą - wie
          jaki
          > sprzęt jest jej potrzebny i nie inwestuje kasy w np wypasioną kartę graficzną
          > albo nowego procka bo do jej pracy nie jest to potrzebne.

no tak wszystkim potrzebny jest byle jaki komputer "do pracy" - wazne zeby
          ladnie wygladal - nie wazne ze gubi dane a OS ma pande,nortona i dwie wersje
          gatora...

a jest zupelnie odwrotnie - do pracy - a pracuje na nazwijmy to komputerami
          maszynach estetyka nie ma zadnego znaczenia - wazna jest jedynie funkcjonalnosc

nie pisze w ten dosyc ostry sposob aby dotknelo to autorki posta - po prostu
          jest to krytyka adresowana do szerszego kregu osob kupujacych komputer ze
          wzgledu na wyglad obudowy czy dorzucanych ochlapow w postaci drukarki za 50 $

czy to nie glupota kupowac nowe meble,krzesla itp. oby schowac pod tym starego
          grata z ustawionym na 60Hz monitorem i ogladac co 15 minut blue screen of
          death ?
          • magdalaena1977 Re: Eleganckie biurko i komputer 24.08.06, 01:11
            > > Ile masz lat drogi dominiku?
            Gość portalu: dominik666 napisał(a):
            > 29
            To tak jak ja i dziwię się, że problematyka urządzania pokoju, w którym komputer
            nie jest najważniejszy jest Ci zupełnie obca. Prawdę mówiąc Twój pierwszy post
            potraktowałam jako żart.

> no tak wszystkim potrzebny jest byle jaki komputer "do pracy" - wazne zeby
            > ladnie wygladal - nie wazne ze gubi dane a OS ma pande,nortona i dwie wersje
            > gatora...
            Ni wiem jak inni ale ja się do tej krytyki zupełnie nie poczuwam.
            Po pierwsze wnętrze jest dla mnie ważne, o tyle ważniejsze od wyglądu, że nie
            widziałam powodu kupowania nowej obudowy (i Windows) przy upgradzie zawartości.
            Po drugie komputer jest mi potrzebny zarówno do pracy jak i dla rozrywki. (do
            pracy jest mi potrzebne raczej biurko na którym rozłożę dokumenty). W obu tych
            sferach na razie jestem całkowicie zadowolona z tego sprzętu, który mam.
            Owszem kiedyś, będę go musiała wymienić (bo to nie biżuteria na lata), ale na
            razie nie ma takiej potrzeby. Napisałam o tym, żeby wyeliminować porady typu
            "kup laptopa".
            Natomiast po przeprowadzce stare meble wybitnie nie pasują do salonu, straciły
            funkcjonalność i chcę kupić nowe. A nie wiem jak pogodzić chęć posiadania
            ładnych mebli w salonie z używaniem w tymże salonie komputera.
            > a jest zupełnie odwrotnie - do pracy - a pracuje na nazwijmy to komputerami
            > maszynach estetyka nie ma zadnego znaczenia - wazna jest jedynie funkcjonalnosc
            Nie zgadzam się. Nie tylko co do komputerów, ale w ogóle. Przyjemniej jest
            pracować i żyć wśród pięknych, funkcjonalnych przedmiotów. Dobre pióro,
            elegancka lupa .. Miło jest używać rzeczy ładnych.

> czy to nie glupota kupowac nowe meble,krzesla itp. oby schowac pod tym starego
            > grata z ustawionym na 60Hz monitorem i ogladac co 15 minut blue screen of
            > death ?
            A czy nie byłoby głupotą mieszkać w norze zastawionej niepasującymi meblami, ale
            za to używać komputera z najnowszej półki, który uruchomi mi forum zamiast w
            0,01 w 0,005 sekundy ?

A napisałam o ustawianiu na biurku na tym forum, ponieważ na wszelkich forach
            domowo - wnętrzarskich panuje to samo ograniczone myślenie co w pismach o
            wnętrzach tzn., że komputer to dla dziecka albo do pracy (więc albo na biurku
            pseudomłodzieżowym albo w zamykanej szafie), że składa się z klawiatury i
            ekranu, a najlepiej, żeby to był laptop (bo łatwo go schować). A drukarka tu już
            nikomu nie jest potrzebna.

A na poważnie - gdyby było mnie stać na nowy sprzęt - jakie funkcjonalne
            rozmieszczenie byś mi polecił ?
            • Gość: dominik666 Re: Eleganckie biurko i komputer IP: *.server.ntli.net 24.08.06, 19:39
              ehh no nie mam pojecia - to zalezy od osobistych upodoban - cos jak bym ci mial
              radzic jak masz sie ubierac :)

ja np. lubie jak komputer jest otwarty - z latwym dostepem do mainboard`u - a w
              sumie to podoba mi sie wyglad kart graficznych itp.. - gdybym mial zainstalowac
              drugiego kompa w living room`ie to podpial bym go do lcd hdtv 42" - wybral
              gustowna i dobra obudowe chiftec`a - bez swiatelek (serverowa) do tego czarna
              myszka i klawiatura logitecha i glosniki 7.1 JBL`a dyskretnie schowane w katach
              pokoju...

meble ? stolik na keyboard,myszke i krzeslo :)

• Gość: kmil na forum kobieta zapytaj koncówka 16 :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 22:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka